Sök
Stäng denna sökruta.

Karin M

I samband med Riksidrottens Vänners årsmöte den 26 november fick Riksidrottsförbundets tidigare ordförande Karin Mattsson Weijber ta emot RV-stipendiet på 25 000 kronor. Hon fick det för att ”hennes ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.

Karin inledde sin idrottsledargärning inom ridsporten där hon bland annat var verksam som ledamot i Svenska Ridsportförbundet. 1995 valdes hon in i som ledamot Riksidrottsstyrelsen och 2005 och valdes hon till förbundets ordförande, en position som hon innehade t o m våren 2015.

Karin Mattsson Weijber är styrelseledamot i Engso, Mittuniversitetet, Institutet för framtidsstudier. Nyligen utsågs hon också till styrelseordförande i det gemensamma VM-bolaget WCR 2019 AB som omfattar både alpina VM i Åre 2019 och skidskytte-VM i Östersund 2019.

– Karin har vågat möta olika och många människor och hon har lyssnat och lett rörelsen framåt enligt dess vilja. Hon var också med och startade det viktiga arbetet med Idrottens strategiarbete – ”Idrotten 2.0”, säger Kerstin Rosén, ordförande i Riksidrottens Vänner.

Mottagaren av RV-stipendiet ska enligt statuterna skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat.

I samband med RV:s årsmöte den 26 november 2015 delades även följande stipendier ut:

Gustav Lindenbaum stipendiet

Stipendiet ska tillfalla kvinnlig idrottsledare för fortbildning

Jenny Edner, tennistränare och idrottspsykolog. Hon har spelat tennis på elitnivå och studerat vid Tennisgymnasium och tävlat både på ITF och WTA.
Jenny är i dag idrottsledare hos Uppsala Studenters Idrottsförening. Hon har utbildat sig till idrottspsykolog med stort intresse för att hjälpa idrottare att hantera prestationsångesten, må bättre, stanna kvar i sin idrott samt prestera bättre.

Stipendiebelopp 5 000 kronor

Sven Thofelt-stipendiet

Stipendiet ska tillfalla ”en under många år verksam manlig eller kvinnlig idrottsledare som framgångsrikt främjat ungdomsverksamhet i Sven Thofelts anda” att användas för utbildning och årligen utdelas.

Amanda Blixt började sin ledarkarriär när hon var 12 år gammal, då hon tillsammans med några kompisar började träna de minsta fotbollstjejerna i klubben en gång i veckan. Samtidigt började hon sin fotbolldomarkarriär och har sedan dömt kontinuerligt.
På höstlov och sportlov anordnar klubben idrotts camper med andra klubbar/idrotter. Amanda är också badvakt sommartid vid kommunens bad.
Som fotbollsspelare har Amanda sedan 12 års ålder spelat på olika nivåer just nu i Södra Sandby A-lag. Nu satsar hon på studier i USA kombinerat med fotbollsspel och tränaruppdrag.

Stipendiebelopp 5 000 kronor

Bo Ekelund–stipendiet

“Ska tillfalla ”en ideellt arbetande klubbledare, som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utredning och utveckling.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leif Robertsson är verksam som tränare i främst IFK Lidingö. Hans engagemang i klubben började 1986. Leif har mångkamp och längdhopp som sin främsta inriktning och har handlett många av sina aktiva till landslaget. En av hans adepter just nu Andreas Otterling, som hoppade hem en medalj vi inomhus EM i Prag.
Leif har en kosmopolitisk inställning till sin tränargärning och låter den inte inskränkas till enbart klubben i hans hjärta IFK Lidingö, utan några av hans adepter återfinns i andra föreningar.
Leif är en flitig debattör med humanistisk syn på idrottens uppgift i samhället. En god kombination av elitsatser på hög internationell nivå men hela tiden med den enskilda människan bästa för ögonen.
Utöver tränargärningen har han också tagit ett stort ansvar för dokumentationen av IFK Lidingös historia.

Stipendiebelopp 5 000 kronor

Bo-Gunnar Bogges, KFUM Örebro, har varit tränare i närmare 40 år, delvis som anställd men största delen som ideell tränare och har haft ett 60-tal aktiva i något landslag. Han behärskar friidrottens alla grenar utifrån ett tränarperspektiv.
Han har varit ordförande för friidrottens tränarförening och redaktör deras tidskrift.
Bo-Gunnar har varit huvudansvarig för ett stort antal svenska mästerskapstävlingar såsom: 1982 terräng SM,1983 stora SM,1985 mångkamps SM,1990 JSM,1995 JSM inomhus, 2013 SM inomhus, 2015 JSM inomhus.

Stipendiebelopp 5 000 kronor

Torsten Tegnér stipendiet

“Stipendier ur fonden ska tillfalla ” nordiska idrottsledare” och idrottsjournalister vilkas verksamhet präglas av den idealitet som är förbunden med namnet Torsten Tegnér.”

Nils-Göran Wallén, Helsingfors, sportjournalist vid Hufvudstadsbladet 1960–79 (specialiteter fotboll, handboll). Sportredaktionens chef 1980–2002
Utsänd som journalist till 14 olympiska spel. Ordförande i fackavdelningen vid Hufvudstadsbladets redaktion 1986–95. Medlem av Finlands olympiska kommittés informationsutskott 1985–90.
Årets journalist (vald av Finlands idrottstränare) 1986
Finlands svenska publicistpris 1986

Idrottsverksamhet: Spelare i Kronohagens Idrottsförenings representationslag i handboll 1958–71 i Finlands två högsta serier.

Stipendiebelopp 15 000 kronor

Gösta Gärdins Ungdomsfond

“Stipendiet ska tillfalla ” en manlig eller kvinnlig idrottsledare, som under många år med framgång bedrivit ungdomsverksamhet och särskilt befrämjat förståelse för rent spel och glädje inom idrotten.”

Anna Jansson är en ledare i en förening som arbetar mycket för att integrationsarbetet ska fungera. Hennes engagemang i barnen och deras familjer omfattar föreningen Avesta AIK alla medlemmar.
Föreningen har samarbete med närskolan och bedriver olika projekt bl a fotboll, integration, kamratskap där eleverna erbjuds eftermiddags verksamhet, aktivitetsvecka under sommarlov samt lovturneringar.
När ungdomarna hittat till föreningen finns Anna där och tar hand om dem. Organiserar skjuts till matcher, fixar fotbollskor, idrottskläder. Ser till att det finns utbud i serveringen (muslinkost) och mycket mera. I fotbollslagen finns barn från åtta nio länder.

Stipendiebelopp 5 000 kronor

Olga och Gösta Olanders Minnesfond

”Fonden är avsedd att stödja svensk idrottsungdom som ej enbart är bra på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen.”

Alba Forés, simklubben Triton Staffanstorp, en merittyngd stipendiat med inte mindre än 33 guld, sex silver och fyra bronsmedaljer i ungdomsmästerskapen mellan åren 2011-15.
JSM-medaljer guld, silver och brons i flertal under åren 2013-14. Senior-SM guld och silver under året har Alba också hunnit med. Nordiska mästerskapen, guld och silvermedaljer. Alba har deltagit i JEM 2013 och 2014.
Som en del i Alba satsning på idrott är det naturligt att välja utbildning inom Procicitas Idrottsprogram (Malmö) där träning under skoltid ingår. Första gymnasieåret fick Alba sju A och ett B i betyg.
Funktionärsutbildning har Alba också hunnit med, och ställer upp som funktionär när det finns tid för detta.

Stipendiebelopp 10 000 kronor

Jafar Qorbani är invandrare från Afghanistan som tillsammans med sin mamma och bror flyttade till Iran när Jafar var två år. Efter ett antal år där bestämde mamman att fly med sina söner till Sverige via Turkiet. I Turkiet splittrades den lilla familjen, mamman och brodern blev gripna och avvisades till Afghanistan. Jafar lyckades komma undan och fortsatte genom Europa, och efter två månader kom han till Sverige
Under vistelsen i Iran börja Jafar skolan och började brottas. Han har aldrig träffat sin pappa men har fått veta att pappan brottades, därav intresset kanske. Förhållanden i Iran var svåra, på alla sätt även inom brottning. Jafar fick inte chanser att komma vidare eftersom han var flykting.
Efter några transitboende i Sverige kom Jafar till Karlshamn och sökte upp brottarklubben, som sedan dess blivit en fast punkt i hans tillvaro. Framgångarna inom brottningen har inte uteblivit, förutom framgångar i nationella tävlingar har ett antal SM bronsmedaljer hittills blivit resultaten.
Jafar utbildar sig till elektriker. Han har läst svenska fyra terminer, bor i egen lägenhet och sköter vardagslivet själv.

Stipendiebelopp 10 000 kronor