Sök
Stäng denna sökruta.

25112016-DSC_1168

RV 100 år – på dagen den 25 november 2016 – då nära 140 RV-medlemmar och medföljande partners samlades på Bosön till en festdag i jubileets tecken. Som vanligt i återseendets och det goda kamratskapets anda.

25112016-DSC_0762

Först lunch och årsmöte med sedvanliga ärenden och under säker ledning av mötesordföranden Christer Pallin, RV-medlem och chefsjurist hos RF. Med säker och stadgad klubbteknik lotsade han oss igenom RV:s 100:e årsmötesupplaga. (Mer om årsmötet i nyhetsbrev och kommande Vinterbulletin.)
Därefter svepte historiens vingslag in i Bosöns stora aula tillsammans med alla gästande RV-vänner. Ett jubileumsprogram inleddes med dramatisering av RV:s 25års- och 50-årsjubileum. Två forna RV-bröder i frack och hög hatt, gestaltade av Lennart Karlberg och Anders Borgström, berättade tidsenligt och spirituellt om forna dagars idrottsrörelse och då aktuella RV-frågor.
SVT:s sportjournalist Jens Lind fortsatte att med filmklipp berätta om 1946 års Idrottsriksdag där diskussionerna om amatörbegreppet och proffspengar stod högt på dagordningen. Bilder på Gunder Hägg, avstängd på ”evig tid”, och Arne Andersson, förde oss tillbaka till kolstybbens dagar och till synsätt vi nu ler åt.

25112016-DSC_1019

I ytterligare en dramatisering fick vi möta två av RV:s första kvinnliga medlemmar (eller gracer, som var Sven Thofelts uttryck). Malin Eggertz Forsmark spelade Caj Delden och Kristina Thurée gestaltade Inga Löwdin i ett samtal om den kvinnliga idrottens villkor i mitten av förra seklet.

25112016-DSC_1068

Jubileumsprogrammet avslutades med stipendieutdelning och uppvaktningar. RV:s eget stipendium till en ledare ”som verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling” tilldelades Malin Eggertz Forsmark, mångårig ordförande i Svenska Gymnastikförbundet och med en lång rad andra idrottsledaruppdrag. I ett starkt berörande tal berättade Malin om betydelsen av det kamratskap vänner inom idrotten kan ge. Något som också är en grundpelare för RV:s verksamhet. (Övriga stipendier redovisas under egen rubrik.)

Stefan Bergh, RF:s nye generalsekreterare, uppvaktade RV med ord om föreningens betydelse för kamratskap mellan nuvarande och tidigare aktiva idrottsledare. Och för att markera betydelsen av RV kunde han också berätta om det generösa stöd RF lämnat till RV för att genomföra sitt 100-åriga jubileum.

De tre nordiska systerorganisationerna i Danmark, Finland och Norge uppvaktade med tal och gåvor och de norska representanterna inbjöd alla till nytt nordiskt möte i Oslo till sommaren.,
Programmet avslutades med att Mattias Claesson, tidigare RF-anställd och numera konsult, spejade in i framtidens kristallkula och siade om förändringar vi redan står inför och som vi framöver kommer att möta.

25112016-DSC_0858

Dåtid, nutid och framtid – allt speglat i ett mycket uppskattat jubileumsprogram under två timmar.
Så blev det fest på riktigt! I Bosöns Mästarvilla bjöds det till festmiddag. Begreppet ”festligt – folkligt” var rätt etikett för kvällen. 15 bord med RV-gäster, festmeny, Allerts (Lars) kluriga frågesporter, allsång med Lennart Karlberg, gemytliga samtal runt borden och avslutningsvis en hyllning – ett homage – till RV:s grundare Sigfrid Edström framförd av Anders Borgström. När Carl-Åke Myrsell, dagens värd och festkvällens toastmaster, förkunnande slutsignal för kvällen kunde vi alla summera: Vilken fantastisk fest! Och vilken ära och glädje att få tillhöra denna kamratförening.
Ja må du(RV) leva i hundrade år (tIll)! Minst!

Text: Anders Lundin
Foto: Bo Vading

Ta del av samtliga bilder från RV:s 100-årsfirande via Flickrikonen i högra spalten.