Sök
Stäng denna sökruta.

Stipendiater 2023

RV:s samlade stipendiefond 50 000 kr
Helene Tollbring, Rimbo HK Roslagen

Helena har tränat pojkar/flickor i alla åldrar och nivåer från handbollsskola till elitdamer och har i 49 år haft lag varje säsong och spelade dessutom själv handboll till 45 års ålder. Hon har haft styrelseuppdrag i Rimbo HK sedan 45 år och styrelseuppdrag i Upplands Handbollsförbund. Helena var med och startade klasshandboll i Rimbo för åk 4 för 30 år sedan och är instruktör för nya ledare för barn och ungdom.
Helena har bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling genom: att vara initiativtagare till och skapa möjlighet för att bygga egen beachhandbollsplan i Rimbo, att bidra till att få en ny större idrottshall i Rimbo genom samtal och dialoger med politikerna i Norrtälje kommun och att sätta igång projekt med i andra föreningar där handbollen behövde komma igång.

 

Olander-stipendiet 15 000 kr
William Okdahl, Mölndals Roddklubb

Rodd är Williams idrott. Han håller som aktiv hög internationell nivå med bland annat goda insatser vid VM-tävlingar. I skolan är han en toppstudent med betyget A i alla ämnen. Även i ett vidare perspektiv är han en engagerad person som fått igenom ett medborgarförslag om att införa solceller på en skola, varit elevrådsordförande och ledare i flera år på roddskolor. Under år 2023 utsågs han till årets ungdom av Svenska Roddförbundet.

 

Olander-stipendiet 15 000 kr
Ebba Cronholm, friidrott, Ljungby FIK

Ebba utövar fotboll och friidrott på elitnivå. Hon har startat i alla matcher för Växjö DFF f19 akademi i allsvenskan. Spelat i distriktslaget i Småland för flickor födda 2005. Hon har totalt nio USM-guld,  sju USM-silver och ett USM-brons i löpning.
Hon vann 3 000 m hinder och kom trea på 800 m i nordiska juniormästerskapen 2023.
Ebba är engagerad i skolans idrottsråd och vann en utmärkelse i åk 9 för bra betyg, idrottsmeriter och gott kamratskap.

Gösta Gärdin-Stipendiet 15 000 kr
Henrik Eneman, IFK Göteborg Friidrott

Henrik är ledare i friidrott sedan 1995 och från och med 2012 ledare för 7-20 åringar i IFK Göteborg.
Han har främjat rent spel och glädje i idrott genom att:
– se allas vikt i gruppen och identifiera framtida ledare
– stötta ungdomar som idrottare, men främst som individer
– uppmuntra de aktiva att ge förslag till förändringar för att skapa engagemang och glädje
– ha nolltolerans mot doping, mobbning och fusk.

Sven Thofledt-stipendiet 15 000 kr
Daniel Bjerner, Tullinge Tennisklubb 

Det är tennis som är Daniels idrott. Han har varit engagerad i tennisverksamhet under stora delar av sitt liv och är sedan år 1999 anställd på heltid i Tullinge tennisklubb. Sin utbildning har han fått via Svenska Tennisförbundet och Lärarhögskolan i Stockholm. Inom ramen för sin gärning som tennisledare har han gjort värdefulla samhällsinsatser för en inkluderande verksamhet. Genom att främja fysisk aktivitet i Botkyrka kommun och initiera ett samarbete med särskolan om paratennis. Vidare ser han varje år till att bjuda in Tullinges alla förskoleklasser för att de ska få prova på tennis med erfarna ledare som vägledare.


Torsten Tegnér-stipendiet 15 000 kr
Filip Saxén, Finland

Filip är journalist på Hufvudstadsbladet sedan 2000. Han har arbetat för att göra innehållet på tidningens sportsidor mer jämställt, med mer fokus på samhälleliga frågor och samtidigt försökt bidra till att sportjournalistiken i Finland får en bredare och djupare vinkling.

Utmärkelser: Statliga jämställdhetspriset Karlatag (2020)
Priset Jämställdhetskämpe av Finlands Idrott (2020)

Filip Saxéns arbete som idrottsjournalist är betydelsefullt och han är en förebild för yngre och äldre generationer.
Med egna förslag och motiveringar, samt deltagande i idrottspolitiska diskussioner kan man få till stånd förändringar inom såväl journalistiken som idrotten. Det har Filip gjort!

 

_____________________________________________________________________________________________

Stipendiater 2022

 

RV:s samlade stipendiefond (Kvinnor) 50 000 kr
Sabrina Sedin Roskvist, Borgen Fight Center IF, Malmö, kickboxning

Sabrina har varit ledare sedan 2002 på alla nivåer, från nybörjare till elitidrottare och är sedan 2017 förbundskapten för seniorlandslaget och sedan förra året för det nystartade juniorlandslaget. Under den tiden vanns 12 mästerskapsmedaljer och 22 världscupmedaljer. År 2019 startade Sabrina en barngrupp för 6-10-åringar. Den har vuxit och varit väldigt uppskattad och många av barnen har varit med från starten, oftast barn som inte idrottat tidigare men hittat en plats i föreningen.

Sabrina har gått alla tre stegen av ledarutbildningen i Svenska Budo & Kampsportsförbundets regi och har gått RF:s Elittränarutbildning.

Sabrina har även varit styrelseledamot i föreningen sedan 2002 och under hennes tid som ordförande blev föreningen utsedd till ”Årets förening” i Malmö Stad. År 2021 blev hon invald i det internationella förbundet.

RV:s samlade stipendiefond (Män) 50 000 kr
Asif Zejnic, Kristianstad Taekwondo IF

Genom 30 års erfarenhet av att leda träning har Aziz Zejnicgjort djupa avtryck genom att bidra till många utövares fysiska utveckling. Emellertid även deras personliga utveckling ur ett bredare perspektiv. Vidare har han under de senaste åren startat och utvecklat en ny förening, Kristianstad Taekwondo IF. Aziz har tränat aktiva på högre elitnivå, med goda resultat på Svenska och Nordiska mästerskapen. Samtidigt som han har ett genuint engagemang för både föreningens utveckling i sin helhet och breddverksamheten.

 

 

Bengt Sevelius-stipendiet 25 000 kr
Julia  Andersson, Handboll, Skövde HF

En driftig person som vill utveckla och förbättra nuläget till ett nylägei det mycket viktiga bygget av att modernisera Skövde HF – att utveckla hela föreningen med nya perspektiv utifrån unga ledares och spelares involvering.

Utvecklat Skövde HF Akademi, med syfte att utveckla framtidens elitspelare men också att individerna ska fostras till goda samhällsmedborgare och medmänniskor.

Exempel ”Unga ledare” och att skapa den hela föreningen, med barnverksamhet.

Julia är en ledare som är mycket duktig på att ta människor. Trots sin unga ålder är hon stark i krävande situationer och vågar stå upp för handbollens värdegrund och sina egna ideal.

 

Stiftelsen Olga och Gösta Olanders Minnesfond (flickor)
Annie Hegmegi, Jönköpings Simsällskap 15 000 kr

Annie tog sitt första SM-guld när hon var 13 år. Hennes juniortid avslutades med 16 medaljer på JSM och SM. Vid Nordiska Juniormästerskapen 2019 vann hon fyra distanser. Som senior har hon bland annat tagit fyra individuella SM-guld och fem guld på Nordiska Mästerskapen.

Annie gick ut grundskolan med A i de flesta ämnen och blev utsedd till årets idrottstjej 2019 och fick också pris två gånger för att hon var en god elev och klasskamrat. På gymnasiet har hon fått stipendium för bästa gymnasiearbete på ekonomiprogrammet och pris för att ha lyckats kombinera skolan och idrott på ett föredömligt sätt.

Av kamraterna uppfattas hon som omtänksam och empatisk och blev i sin klass utsedd till “klassens räddning”, med motiveringen att hon alltid hjälper till och ställer upp. Annie har också erhållit Junefeltsmedaljen, som delas ut till en tävlingsaktiv ungdom inom Jönköpings Simsällskap som visat mycket god träningsmotivation och träningsflit, en målinriktad satsning mot en personlig utveckling och mycket gott kamratskap.

Stiftelsen Olga och Gösta Olanders Minnesfond (pojkar)
Leo Göransson, Klippans FK, friidrott. 15 000 kr

I sin huvudgren tiokamp har Leo Göransson placerat sig som tvåa på Ungdoms-EM 2018 och håller statistiskt mycket hög världsklass. Gick ut grundskolan med toppbetyg, 312.5 poäng i meritvärde. Vidare har Leo arbetat extra som kyrkogårdsvaktmästare och friidrottsskoleledare. Han har både inom friidrotten och skolan visat prov på att vara en god kamrat. Tidigare var Leo med i elevrådet på skolan och han har även varit lagkapten för det svenska landslaget på Ungdomsfinnkampen.

Gösta Gärdin-stipendiet 15 000 kr
Jessica Tommila, Strands IF, Hudiksvall, innebandy och fotboll

Jessica började som ungdomsledare för ett handbollslag då hon var 13 år. År 2013 blev hon tränare i både innebandy och fotboll och från 2020 är hon fortfarande tränare för fotbollsgrabbarna.

Genom att inleda och avsluta träningar med lekfulla moment och hitta på roliga aktiviteter både på och utanför planen har hon främjat glädjen.

Som ledare har Jessica plockat av spelare från planen när de inte har följt principen för rent spel. Hennes lag har genom åren fått väldigt få gula och röda kort och inget för filmning eller annat fult spel. När det gröna kortet introducerades för barn och unga var hon snabb med att implementera det och använde även gröna kort för fairplay på träningarna i syfte att premiera att vara en bra lagkompis men även en bra motståndare.


Sven Thofelt-stipendiet 15 000 kr
Pontus Gustafsson, Enskede IK,fotboll

Via ett aktivt arbete med ett positivt motivationsklimat har Pontus Gustafsson framgångsrikt arbetat med en inkluderande fotbollsverksamhet. Det gäller både beträffande nyrekrytering och för att behålla spelare längre oavsett ambitionsnivå. Ett konkret exempel är att den åldersgrupp som Pontus ansvarat för i Enskede IK, F11, har fördubblat antalet aktiva spelare. Flera av dessa personer hade tidigare aldrig spelat fotboll.

Foto: Montagna