Sök
Stäng denna sökruta.

I samband med Riksidrottens Vänners årsmöte den 28 april utdelades 2021 års stipendier. Flera av stipendiemottagarna var på plats på GIH i Stockholm där mötet ägde rum. Det var RV-stipendiaten Björn Eriksson. Olga och Gösta Olander-stipendiaterna Linnea Säfström, Hässleholms AIS Friidrott och Kian Englund Jonsson, Skellefteå squashklubb. Johan Lindahl, Gladan Basket, Luleå, som mottog ett stipendium ur Sven Thofelts Minnesfond och Hans B Skaset, Norge, som tilldelats Torsten Tegner-stipendiet.



Stiftelsen Olga och Gösta Olanders Minnesfond
Linnéa Säfström, Hässleholms AIS Friidrott. Linnéa är 17 år, född och uppvuxen utanför Hässleholm i Skåne. Redan i tidig ålder intresserade hon sig för friidrott, där hon inte bara hittade glädje utan även ett driv att förverkliga drömmar och mål. Vid tio års ålder bestämde hon sig för att under gymnasietiden flytta till Växjö för att studera på Riksidrottsgymnasiet, och så blev det. Linnéa avslutade grundskolan med det högsta betyget (A) i 15 av 17 ämnen, vilket var det högsta betyget av alla elever i avgångsklasserna. På den idrottsliga sidan har hon tagit fyra USM-medaljer i friidrott, var förra året statistiketta i Sverige i längdhopp och tresteg och noterade flera topp 10-placeringar i andra friidrottsgrenar. Efter studentexamen planerar hon för att flytta till USA och studera på ett idrottscollege för att växa ytterligare både som person och idrottsutövare, men även för att vidga vyerna och skaffa sig ytterligare ett vardagsspråk.

Kian Englund Jonsson, Skellefteå squashklubb. Kian är 17 år och bor i Skellefteå. Han spelar squash för att det är kul och utmanande och tränar cirka 8-9 ggr/vecka inklusive två tillfällen på schemalagd skoltid. Han blev uttagen till landslaget U15 och fick åka till Eindhoven och representera Sverige. Han var även med på landslagslägren i U17, men pandemin kom emellan och allt ställdes in. Förra året vann han guld i JSM i klassen U17, brons i klassen U19 och debuterade i elitserien genom att vinna sin första match för klubben med 3-0. För Kian är det viktigt att man spelar sjysst och att man uppför sig på plan genom att lyssna på domaren och visa hänsyn till sina motspelare och därmed föregå med gott exempel.

Kian går i åk 2 i teknik på gymnasiet, vilket är en krävande linje som innebär en hel del plugg på kvällarna. Han trivs väldigt bra med sina klasskamrater och försöker träffa dem så ofta det går.

Stipendierna är på 15 000 kronor vardera.

Gustaf Lindenbaum-stipendiet
Alva Stark, Östersund Basket. Når Alva var 19 år avslutade hon sin egen karriär på grund av en svår knäskada. Hon startade i stället en karriär som coach. Som 22-åring blev hon headcoach i Östersund Basketklubbs damlag och är nu, som 23-åring, den yngsta tränaren i högsta ligan. Alvas ledarskap kännetecknas av att hon är nära sina spelare på ett personligt plan utan att tappa professionalismen. De är nära varandra i ålder och har väldigt roligt ihop och det stärker sammanhållningen. Alva är den hon är, på och utanför planen, vilket skapar en autenticitet som är en enorm styrka. Hon är driven, modig och vill ständigt utvecklas. Säsongen 2021-22 slutade laget på tredje plats i grundserien men förlorade den avgörande semifinalmatchen mot Norrköping. Alva tilldelades priset som Årets coach i Svenska basketligan för damer.

Stipendiet är på 15 000 kronor.

Sven Thofelts Minnesfond
Johan Lindahl, Gladan Basket, Luleå. Johan började sin basketkarriär i början av 1980-talet. Som spelare var han en intensiv guard med spelsinne utöver det vanliga. Hans specialitet var trepoängsskytte. I slutet av 1980-talet började Johan intressera sig för att utbilda och utveckla unga basketintresserade ungdomar. En av hans första utmaningar var att få ordning på ett pojklag där spelarna bara var fem år yngre han själv. Johan kombinerade studier, egen träning, tränaruppdrag och ett djupt engagemang för att utveckla föreningen genom utbildning för domare, ledare och sekretariatspersoner.

I början av 2000-talet var Johan ledare för elitlaget Luleå Basket. Efter några lyckosamma år återvände Johan till Gladan Bk och åtog sig uppdraget att leda ett flicklag. Genom sitt engagemang har Johan lyckats skapa ett ungdomslag med en sammanhållning utöver det vanliga. Han är ett föredöme genom sitt lugna och lagbyggande ledarskap med insikten att lagets samlade kraft är större än individens prestation. Johan har skapat en stämning i föreningen som omhändertar ungdomar i deras känsligaste ålder, särskilt unga flickor.

Stipendiet är på 15 000 kronor.

Torsten Tegnér-stipendiet
Hans B Skaset, Norge.  Hans är en av de mest centrala ledarskapskaraktärerna i norsk idrott sedan 1945 och har haft ledande positioner i idrottsorganisationer och i akademin. Han har aldrig varit rädd för att stå upp för sina åsikter skriftligen och i offentliga sammanhang. Extra beundransvärt är det att han efter intåget i pensionärsåldern har varit en mycket aktiv bloggare med inlägg i aktuella debatter om idrottsliga och etiska frågor. Torsten Tegnèr hade sitt Idrottsblad, Hans B Skaset använder vår tids media. Han är som offentlig debattör skarp, tydlig och har stor pondus och trovärdighet – en man som norsk idrott lyssnar till. Stipendiet får Hans B Skaset för alla sina mångåriga insatser för idrotten, på olika plan och områden.

Torsten Tegnérstipendiet är på 15 000 kronor.

Foto: Montagna