Search
Close this search box.

Kristina Wiberg - porträtt

Kristina Wiberg är oktober månads RV-profil.

Vem är Kristina Wiberg?
– När jag gick sista året på gymnasiet sa jag ”att jag vill jobba med idrott, men inte sitta på kontor”… OK jag har fått jobba med idrott i mer än 42 år, men det fick bli på kontor – vilket jag med facit i hand inte ångrar.

När jag börjat på RF tog jag tillfället i akt och pluggade på fritiden till journalist på Poppius Journalistskola, jag fick tillfälle att skriva en del artiklar för SF-tidningar, göra Radio Stockholm-reportage (Steffo Törnqvist ville få över mig till nystartade TV3, men jag tackade nej); sedan pluggade jag även marknadsföring. Detta har jag verkligen haft användning för under mina 19 år som assistent och koordinator till Arne Ljungqvist.

Jag jobbar även mycket med ”Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation”. I detta arbete får jag än mer nyttja mina internationella kunskaper och kontakter.

Jag har också under de senaste åren fått tillfälle att vara generalsekreterare och koordinator för European Women and Sport (EWS), då jag fått användning för mina internationella kunskaper.

Är det något du brinner för och som du ska engagera dig i de närmaste åren?
– Den dagen jag går i pension, kommer jag att gräva ner mig i släktforskning. Jag ”ärvde” min mammas kusins alla handlingar. Det blev drygt 17 stora kassar med handlingar + en hel del annat, som vi hämtade för 2 år sedan i Berlin. I vissa grenar sträcker sig information tillbaka till 1000-talet (familjen von Scheele). Annars är det 14-1500-talet som gäller. Makens släkt håller jag också på att kartlägga. Även andra släktingar har jag försökt kartlägga. Har även hjälpt andra från bl a USA i letandet. Den här punkten skulle jag kunna skriva en hel roman om…

Varför har du valt att vara yrkesverksam i idrottsrörelsen?
– Idrott har alltid intresserat mig, då min pappa var gymnast och brottare innan han flydde från Estland och kom hit 1944. Tyvärr har jag själv inte kunnat utöva någon idrott, då jag har Myotonia Congenita (Thomsens Krankenheit), en muskelsjukdom som endast finns i min släkt. Den första som upptäckts ha den föddes 1743 (släktforskningen kommer in här också…). Forskare på bl a KI har haft intresse och även forskare i Australien. Sjukdomen är noggrant kartlagd idag.

Du är ju ”idrottsbyråkrat” – hur har du kontakt med den utövande idrotten?
– Tidigare när barnen, Henrik i dag snart 25 och Anna snart 22, spelade ishockey resp fotboll så var man s k idrottsförälder, dvs hjälpte till med allt – ordnade cuper, speakade matcher, skaffade stipendier etc.

Berätta om några höjdpunkter i ditt arbete hos Riksidrottsförbundet?
– Den första stora höjdpunkten var nog RF:s 75-årsjubileum. Vi hade ett jubileumskansli med tre stycken som jobbade mer än heltid, tillsammans med ett antal arbetsgrupper genomförde vi detta evenemang. Sedan alla evenemang som genomförts då jag är Professor Arne Ljungqvists Assistant. Den största höjdpunkten har nog varit när vi anordnade WADA:s 10-årsjubileum 2009. Vi fick bl a tillgång till att ha möten i Blå Hallen. Men innan vi kom dit…

Du har träffat mängder av idrottsledare både nationellt och internationellt. Vilka har gjort störst intryck på dig som idrottspersonligheter?
– Självklart naturligtvis Arne Ljungqvist, som nationelle idrottsledaren! Sedan en person som Professor Ted Friedmann, ”genforskningens fader”, som den internationelle ledaren, från San Diego, USA. Jag skulle kunna räkna upp flera, men utrymmet räcker inte till…

Hur mycket TV-sport följer du? Läser du tidningarnas sportsidor regelbundet?
– När det gäller TV, så försöker jag följa de stora evenemangen med svenskt deltagande. Framför allt tycker jag det är intressant att följa våra juniorer. Tidningarna skummar jag, mest rubrikerna på nätet.

Vilka tre idrottskvinnor/män skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
1. Självklart vill jag fika med Arne! Han har alltid så mycket att berätta om, alla idrottsminnen som inte bara har med hans dopingengagemang att göra utan alla andra minnen utanför idrottens värld. Han har ju bl a varit ”lord in waiting to the Majesty the King of Sweden” – vad har han upplevt i den egenskapen och vad har han upplevt utanför “dopingens värld”, bl a den medicinska?

2. Victor Balck/J Sigfried Edström – förutom att de båda var med och grundade RF så grundade ju JSE Internationella Friidrottsförbundet 1912 i Stockholm. Båda hade koppling till IOK, JSE som ordförande och ledamot och VB som ledamot. Det skulle vara intressant att prata om hur de ser på IOK resp IAAF idag?

Victor Balck hade jag världens problem med när jag skulle hitta hans grav inför RFs 100-årsjubileum 2003…

3. Marion Jones – jag skulle vilja fråga henne ”varför hon dopade sig då hon kunde vara lika bra utan doping…?” Alternativt Florence Griffith Joyner och då skulle jag vilja fråga henne om hon dopade sig…?

Du har varit RV-medlem i över 20 år. Vad betyder föreningen RV för dig?
– Jag har inte bara varit medlem i RV, utan jag var också föreningens första kvinnliga sekreterare under ett antal år. Föreningen ligger mig verkligen varmt om hjärtat.
RV betyder att jag på ett trevligt sätt, en gång om året i alla fall, kan träffa flera av de gamla vännerna som jag fått genom åren (drygt 42 år på RF). Det är också glädjande att ”RV-idéen” spritt sig till andra länder.