Månadens RV-profil är Karin Torneklint, förbundskapten i friidrott.
Vem är Karin Torneklint?
– Jag är civilekonom som jobbat bl a på länsstyrelsen Dalarna med glesbygdsstöd, varit projektledare för Ung Företagsamhet, jobbat på Företagarna som utbildningsansvarig inom lärlingsutbildning och yrkesutbildning, regionchef på Företagarna och egen företagare. Har under många år även jobbat som tränare inom Falu IK, och där bl a tränat Jenny och Susanna Kallur, och också jobbat som fystränare för IBF Faluns dam och herrlag under fem år. Under den perioden tog vi fem SM medaljer och sista året avslutade herrlaget med ett SM guld.
Vilka är de största glädjeämnena och svårigheterna med att vara friidrottens förbundskapten?
– Det svåraste är att vårt fina friidrottslandlag består av så otroligt många personer vilket också är ett av de största glädjeämnena.
Det är också svårt att göra ett bra jobb då alla mästerskap har olika förutsättningar och är inte varandras likheter i administration, uttagningsprinciper och arrangemang. Detta gör att man inte kan leva på sin rutin så mycket utan hela tiden måste lära sig nya sätt att arbeta.
Men som sagt – största glädjeämnet är alla underbara friidrottare som vi har i vårt land, och dess coacher och andra ledare. Alla dessa som brinner och vill så mycket är extremt roligt att jobba med.
Du förknippas mest med friidrotten. Hur är din relation till andra idrotter?
– Som jag nämnde i första frågan har jag även varit aktiv som fystränare i innebandyn i Falun under fem år. Det var oerhört lärorikt och intressant att jobba med en lagidrott på högsta nivå. Mycket av mitt ledarskap har jag fått inspiration och erfarenheter från innebandyn som jag idag kan använda.
Hur länge kan du arbeta som friidrottstränare och vad tror du att du kommer att ägna dig åt efter den karriären?
– Ingen aning. Jag är verkligen här och nu. Framtiden vet jag inte så mycket om. Först är det OS i Rio, sen får vi se vad som händer.
Tycker du att man ska se idrottens stora stjärnor som föredömen, inte bara idrottsligt, för barn och unga?
– Absolut, om de själva vill vara det. Det är alltid jobbigt att vara förebild för något som man inte känner själv att man vill eller kan leva upp till. Men alla är goda förebilder i sitt idrottande, där de visar att den som satsar också får något tillbaka. Det kan vi alla bli inspirerade av.
Har du själv några förebilder för ditt ledarskap?
– Jag har många som jag träffat inom idrotten och företagandet. Har under mina år i Företagarna träffat många otroligt duktiga företagsledare som också inspirerat mig mycket. Ett bra citat som en företagare i Malung sade en gång brukar jag än idag använda mig av:
Alla har en framtid, om den sedan är bra eller dålig av gör vi själva! Det tycke jag är en bra inställning.
Får vi några svenska friidrottsmedaljer i sommarens OS i Rio de Janeiro?
– Absolut – det är jag säker på. Vi hade i år på VM-platserna 4-5-6-7 som bäst. Kan vi bara få någon att lyckas lite, lite bättre så har vi medaljer med oss hem!
Vilka är dina egna aktiva idrottsmeriter?
– Oj, det är nog preskriberat. Men ett SM-guld på 100m har jag lyckats knipa som bäst och några landskamper var jag med på.
Tränar och tävlar du fortfarande?
– Försöker träna lite, men är alldeles för otränad. Tävla får de andra i landslaget sköta om!
Vilka tre idrottskvinnor/män – nu aktiva eller historiska – skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
– Oj, det är många! Finns så många otroligt trevliga att fika med. Men jag tar några som slutat, för att se vad de kan sända med mig som goda råd som förbundskapten och tankar inför framtiden. Alla har gjort fantastiska prestationer och även haft andra erfarenheter som jag är extra intresserad av.
Cathy Freeman – hur gjorde hon för att fixa det mentala?
Björn Borg – hur klarar man det mediala från ung okänd till ung känd på kort tid
Emma Igelström – vad kan vi göra för att hjälpa aktiva att inte drabbas av ätstörningar
Du tillhör RV:s yngre medlemmar. Vad ger dig ditt medlemskap i RV?
– En inblick i andras idrotter och ledarskap.