Search
Close this search box.

Kajsa Murmark

För Kajsa Murmark har gymnastiken gått som en röd tråd genom livet. Till yrket har hon varit idrottslärare och på fritiden har hon varit verksam i en rad roller inom Gymnastikförbundet.

Vem är Kajsa Murmark?
– Jag är uppvuxen i en familj där idrotten hade ett stort hjärta. Min far var medeldistanslöpare i MAI och min mor simmare i MS. Börje, min make, och jag träffades redan som tonåringar på Simhallsbadet i Malmö. Han som simmare i RAN och jag som simmare i MS. Jag tog min Gymnastik-direktörs examen på GCI 1966. Våra fyra barn, tre flickor och en pojke startade sina idrottskarriärer som simmare och simhoppare men övergick så småningom till gymnastiken i Kämpinge GF, där alla fortfarande har sitt stora engagemang.

– Jag har jobbat som idrottslärare från 1966 till pensionen 2008. Redan som 10-åring visste jag att jag ville bli idrottslärare. Det valet har jag aldrig ångrat. Fantastiska år när yrket hade hög status och innefattade mycket glädje och respekt. Under trevligt samarbete med kolleger och elever skapade vi roliga friluftsdagar och temaveckor med friskvård.

– Via föreningens barngymnastik och utbildningsdagar blev jag snabbt engagerad i Gymnastikförbundet Många utmaningar väntade! Mina år innebar författarskap inom barngymnastiken, ordförande i Barnkommitten, senare i Barn- Ungdomskommitten och de senaste 20 åren i Hopprepskommitten.
All min ledarutbildning och inspiration har jag fått av Gymnastikförbundet. Förbundet har även gett mig självförtroende och säkerhet som ledare och ett stort kontaktnät av underbara gympaledare i hela landet. Sedan hopprepet kom in i min och föreningens värld har jag varit medlem i FISAC Internationella Hopprepsförbundet och även medlem och ordförande i ERSO (Europeiska Hoppreps-förbundet).

Vad gör du nuförtiden?
– Jag tillsammans med Börje lägger förutom familjen all vår tid på verksamheten i Kämpinge GF. Jag är fortfarande ordförande i föreningen och leder ca 15 – 20 timmar barn, ungdom, hopprep och motionspass i veckan. Planerar och genomför tävlingar, läger och åker ut till skolor och undervisar i hopprep. Sticker iväg på kortare resor då tillfälle ges( man kan inte vara borta längre tid från sina grupper).

Varför valde du att ägna så stor del av ditt liv åt idrott?
– Idrotten har gett oss så mycket. Ett rikt socialt liv med fantastiska vänner i olika åldrar här hemma och i stora delar av världen. Idrotten har gett möjligheter att leva ihop och utvecklas med entusiastiska barn och ungdomar, att tillsammans utveckla rörelseglädje och hälsa för alla som vill och kan vara med. Men även få uppleva glädjen av att utveckla de som vill lite mer och nå lite längre. Att från bredden skapa en topp. Att genom idrotten få uppleva stora delar av världen.

Har du några andra intressen eller engagemang?
– Våra barn och barnbarn, vår trädgård, vår strand och vårt hav. Få tid att slappa lite och läsa bra böcker.

År 1973 grundade du Kämpinge Gymnastikförening, som efter en blygsam start med 17 medlemmar blev en av Gymnastikförbundets största och mest aktiva föreningar. Du har under alla åren betytt enormt mycket för föreningen – men vad har föreningen betytt för dig?
– Föreningen är många barns andra hem. Föreningen är också mitt andra hem. Här träffar jag dagligen mina barn och barnbarn och mina vänner i en fantastisk positiv miljö. Här är jag idag mormor för många barn. Det känns också både viktigt och positivt att få leda friskvård för egen åldersgrupp. Så mycket positiv energi jag alltid får tillbaka. Jag och Börje har fått uppleva skidresor i föreningens regi, Gymnaestradaresor till spännande länder med våra gymnaster och tävlingsresor med våra hopprepare till olika kulturer och miljöer. Fantastiskt. Föreningen betyder ännu mer för oss gissar jag.

Du har kallats hopprepsambassadör och den som sett en hopprepsuppvisning med Kämpinge gymnaster förstår varför! Hur kom det sig att just hopprep blev en så stor del av ditt gympaledarskap?
– Livet är en slump. Gymnastikförbundet i samarbete med Mejerierna bestämde sig för att satsa på en ny aktivitet, dubbelhopprep. Budskapet var Mjölk ger starka ben. – hoppa rep! Kämpinge GF fastnade direkt för den nya trenden. Aktiviteten passade in i vår ungdomsverksamhet. Vår dotter Ann åkte iväg med 8 hoppare till Ghent i Belgien för att delta på det första internationella hopprepslägret.
Där träffade hon Richard Cendali från Columbia i USA. Hon blev fast för alltid och jag med. Hopprepet är genialiskt! Billigt redskap, de flesta kan hoppa, liten yta krävs och du kan utföra magiska övningar med repet! Den mest sociala och kreativa idrottsgren jag någonsin stött på.

För 10 å sedan (2004) fick du ta emot TV-sportens Sportspegelpris för dina ledarinsatser. Motiveringen löd: ”Hon ägnar all sin vakna tid att få andra att må bra, utan en tanke på vare sig feta sponsorkontrakt eller ära och berömmelse.” Vad betydde det här priset för dig?
– Jag är fortfarande mycket stolt över att ha fått äran att motta det fina priset. Ett härligt stort erkännande åt det ideella ledarskapet som bär hela Idrotts Sverige. Att som en vanlig ledare, men med ett brinnande intresse och ett stort hjärta för ungdomsidrotten, stå framför hela Sveriges idrottselit och få säga några ord var ett stort och oförglömligt ögonblick i mitt liv.
Tack familjen och Gymnastikförbundet för den resa som gjort detta möjligt!

Är du intresserad av annan idrott än gympa? Och läser du allt på tidningarnas sportsidor eller punktbevakar sportsändningarna på TV?
– Jag är allmänt mycket intresserad av det mesta inom idrott. Älskar klart att följa de stora arrangemangen vid OS och VM. Måste erkänna att jag ofta dras till idrotter som inte är de som syns mest i TV. De prestationer som kan uppnås med rimliga medel och förutsättningar. De som likt hopprepet fostrar ungdomar genom att kämpa både ekonomiskt och PR mässigt för att nå toppen.
Jag tittar inte mycket tabeller och seriespel i de idrotter som bevakas från topp till ner i alla divisioner. Media bevakningen är för ojämn i idrottsvärlden.

Gympan har idag stor konkurrens av andra aktörer när det gäller träning för att må bra. Hur klarar föreningarna den konkurrensen?
– Här har skett en stor förändring i utvecklingen av samhället. Det fanns en tid då gymnastik-föreningarna stod för den största delen av motionen. Så är det inte idag. Jag är därför nöjd över att kunna berätta att av våra 1800 medlemmar är ca 1/3 motionsgymnaster och 1/3 av dem herrar. Kämpinge GF´s mål är att ge rörelse åt alla i familjen. Konkurrensen i Höllviken är stor idag. Vi konstaterar bara att i ett aktivt samhälle finns det plats för flera aktörer. Föreningen står för sitt ursprungs utbud men försöker hänga med i tiden. En del personer älskar gym miljön medan andra föredrar föreningen. Det gäller att ha välutbildade lyhörda ledare med stort engagemang., Att aldrig slå sig till ro och tycka att det är bra nog. Det gäller att ständigt hitta nya lösningar.
Kämpinge GF erbjuder mycket förmånliga familjepriser. Går flera barn/ungdomar på gympan så tränar föräldrarna nästa utan kostnad. För att kunna bedriva en kostsam tävlingsverksamhet krävs en bra och livaktig bredd och motionsgymnastik. Föreningens motto är BREDDEN – GLÄDJEN – ELITEN.

Jag fikar gärna med?
– Gunnar Larsson, Malin Eggertz Forsmark och Lisa Norden.