Sök
Stäng denna sökruta.

Generalsekreterare i Riksidrottsförbundet och ordförande i Svenska Friidrottsförbundet är några av Lennart Karlbergs tidigare uppdrag inom idrotten. Idag är han en ”68-årig glad, musicerande och motionerande pensionär”.

Vem är Lennart Karlberg? 
– Efter dryga 40 år i ganska varierande yrkesroller alltifrån gympalärare, journalist, egen företagare i hotell- och konferensbranschen, ledare/chef i olika företag/organisationer och senast som ordförande i Friidrottsförbundet ser jag med glädje tillbaka på vad alla dessa uppdrag inneburit i form av möjlighet att påverka, utvecklas och skapa kontakter med människor. Min dubbla utbildning på GCI och Journalisthögskolan i kombination med några år i reseledarbranschen och senare affärsutbildning på bl a franska Insead har gett mig fantastiska möjligheter att pröva olika yrken.

Vad gör du nuförtiden?
– Njuter av livet inte minst som morfar/farfar och med friheten att kunna planera min tid och inte styras av an rad måsten. Samtidigt så är det trevligt att ha några mindre uppdrag.

Är det något särskilt du brinner för just nu?
– Det är härligt att kunna följa inte minst idrotten med lite distans och fortfarande ha närhetskänslan till idrottens betydelse i samhället. Har man en gång ”tänt” på idrotten så slocknar nog aldrig lågan! Det innebär att jag också engagerat mig lokalt i några mindre projekt.

Varför valde du att ägna så stor del av ditt liv åt idrott?
– Redan från knatteåldern deltog jag i en rad föreningsaktiviteter med start i scoutrörelsen. Senare blev det idrottsförening och idrott i flera dimensioner såväl som ledare som administratör. På den vägen blev det.

Har du några andra intressen eller engagemang utanför idrottsrörelsen?
– Jag har alltid varit mycket aktiv inom musik. Redan som finnig, yngre tonåring var jag med och startade en Skiffelband – ni vet sådant där med ensträngad bas, tvättbräda, mandolin m m – och spelade på en närliggande ungdomsgård på Södermalm där jag växte upp. Jag var också med i kyrkans gosskör och fick som 14-åring vara med om min första utlandsresa i en blandad kör/orkester-resa till Danmark, Holland och Tyskland.

Vilken kontakt har du med idrotten idag?
– Dels som motionär, dels som sagt i några mindre projekt. Men med ålderns rätt så kommer tiden inte i någon större utsträckning att ägnas åt den organiserade idrotten. Det ska yngre generationer svara för.

Vilka är den svenska idrottens främsta utmaningar just nu?
– Idrotten har ingen given och privilegierad topposition i samhället utan kommer att behöva följa med tiden och tidens trender och finna nya vägra för att attrahera morgondagens generationer i konkurrens med mycket annat som pockar på uppmärksamhet och engagemang. Samtidigt som den professionella idrotten blivit en attraktiv arbetsgivare med förhållandevis stora intäktsmöjligheter för både utövare och ledare riskerar klyftan mellan ideellt och professionellt arbete och engagemang att tudela idrottsrörelsen.

Som ordförande i Friidrottsförbundet fick du stå till svars för hård kritik från Patrik Sjöberg när han publicerade den uppmärksammade boken om sexuella övergrepp inom idrotten. Vad lärde du dig av den debatten?
– Frågan kan tolkas på fler än ett sätt och alltså också besvaras utifrån ganska olika utgångspunkter. Eftersom mycket av det Patrik angrep och anklagade inte bara mig utan friidrotten, dess ledare och idrottsrörelsen i stort för (omfattningen av pedofili) dessvärre inte hade något vetenskapligt belägg utan baserade sig på hans egna upplevelser – vilka i sig givetvis var mycket, mycket beklagansvärda – så blev det aldrig någon debatt utan mer ett av media personfixerat olycksdrama med det klassiska upplägget ”offret – syndabocken/bockarna – räddningen” där framför allt Expressen drev på att ”räddningen” bara kunde ske med min avgång. Frågan skulle kunna analyseras ur betydligt fler vinklar men jag sätter punkt med detta korta svar.

Under din tid i Friidrottsförbundet fick vi uppleva både stora framgångar men också rejäl tillbakagång för den svenska eliten. Kommer vi att få en ny guldålder för friidrotten?
– Absolut. Vi har redan en ”ny generation” med duktiga friidrottare som Angelica Bengtsson, Moa Hjelmer, Michel Torneus, Petter Olsson…… (listan kan göras jättelång) som visar att det inte kommer att dröja särskilt länge innan en ny topp når fram. Men friidrotten måste komma till rätta med skadeproblematiken.

Vilken idrottskvinna/man skulle du helst vilja träffa nästa vecka?
– Stefan Edberg. En fantastiskt ödmjuk världsstjärna. Och bland kvinnorna Carolina Klüft, en oerhört inspirerande, positiv idrottare.

RV ska vara en länk mellan dagens och gårdagens idrottsledare. Behövs en sådan förening?
– Det går bara att besvara frågan med ett rungande ja! Samtidigt måste ledare från alla olika idrotter attraheras för medlemskap, idéutbyte och kontaktskapande.