Vem är Lars-Eric Dahlstedt?
– Jag har en bakgrund som lantmäteriingenjör – med praktik, utbildning och yrkesliv blev det totalt 30 år fram till 1987. Ideellt har jag varit ledare i IFK Lidingö sedan 1957. Elitledare i Stockholms OF 1971-73. Förbundskapten för skidorienteringslandslaget 1974-78 och var med på de två första VM-tävlingarna, dessutom ledamot i OKS under den tiden.
– Var med från starten av Lidingöloppet 1965. Under de första tio åren som banchef för att 1975 ta över tävlingsansvaret efter Sven Gärderud. Var under 25 år tävlingsledare/generalsekreterare fram till år 2000 för att därefter gå tillbaka och bli banchef på nytt, ett uppdrag som jag fortfarande ägnar mig åt.
– Var med från starten av En Svensk Klassiker, dess ordförande under mina sju sista år som anställd i Lidingöloppet. Är numera en av Klassikerns tio ambassadörer.
Vad gör du nuförtiden?
– Utöver banchefsjobbet så bistår jag Lidingöloppet med att hålla i en massa statistik och är även värd för Lidingöloppets 30-klubb. Är ordförande i Motionspokalen, ett unikt arrangemang för Sverige som startade 1966 och där deltagarna, de flesta Lidingöbor, tävlar i elva olika grenar under året. Har under ett par år tillsammans med en annan klubbkamrat gett Lidingöborna möjligheten att komma ut i naturen med karta och kompass för att leta efter kontroller i något som heter Naturpasset. I en fortsättning av detta gick klubben med i IK Hakarpspojkarnas hittaut.nu/lidingo där alla öns innevånare och Lidingöloppsdeltagarna fick en gratiskarta över Lidingö med 50 så kallade checkpoints, vilka plussades på med tio nya varje månad. Utlottning av priser varje månad. I vår projektgrupp på fem personer ansvarar jag för driften och historikbeskrivningen.
– Har sedan jag slutade med anställningen på Lidingöloppet 2000 varit ansvarig för uppkörningen av skidspår åt Lidingö stad, ett uppdrag som klubben har haft i över 15 år och där 10-talet spårare är involverade.
– För hittaut.nu projektet och den ideella skidspårningen fick klubben Lidingö stads nyuppsatta pris ”Årets ängel”.
– Dessutom medverkar jag på olika vis i Lidingö Hembygdsförenings utställningar och även som guide. Eftersom min fru Rigmor har haft MS sedan 1976 blev jag hennes personliga assistent från 2001 på heltid. På Lidingön har vi våra två barn och fem barnbarn, alla under sju år, så alltid finns det något att göra.
Är det något du brinner för och som du ska engagera dig i de närmaste åren?
– Så länge som jag kan vill jag hålla på med det som jag skrivit om. Men ett par hjärtinfarkter för 12 år sedan, en stroke i somras, hjärtfladder till och från så vet man aldrig.
Varför är du så engagerad i idrottsrörelsen?
– Redan från tioårs ålder har jag engagerat mig i idrotten, främst som ledare, men också som aktiv och har tävlat i 20-talet sporter.
Vilka är dina främsta idrottsmeriter?
– När jag vann den nationella orienteringstävlingen Roma 2-dagars 1960 med tre av deltagarna bland de 20 bästa i det årets SM. Två andraplaceringar i Kopparkavlen och Hälsingekavlen samt en femte plats i Tiomila är mina främsta meriter. Ledarjobbet har gått före.
Tränar och tävlar du fortfarande?
– Träna är synd att kalla det för, men motionerar gör jag. Tävlandet inskränker sig till Motionspokalen och Miss i Nassen, det senare en annat 40-årigt arrangemang där det året om springs nattorientering på alla möjliga och omöjliga kartprodukter.Har genomfört Lidingö Ultra 50 km, sju timmar promenerandes, två gånger och 26 km:s distansen under de senaste fyra åren.
Lidingöloppet firar 50 år om några år. Du har själv varit Lidingöloppsgeneral i 25 år. Varför är intresset så stort för att springa långlopp?
– Att löpa är ett enkelt sätt att motionera. När man känner att man förbättrat sig vill man gärna jämföra sig med andra eller med sina egna bästa tider på den egna löparslingan eller på ett visst lopp.
Tror du att Lidingöloppet kommer att fira sitt 100-årsjubileum?
– Ja.
Vilka är idrottsrörelsens främsta utmaningar just nu?
– Vad gäller de idrotter som jag ägnat mig åt så kommer det inte att vara lika lätt att få fram de aktiva som vill lägga ner den tid som behövs för att hävda sig i de stora konditions-idrotterna. När 1 293 personer fullföljde Lidingöloppets 30 km 1969 klarade 374 tiden 2.15. 2009 med 10 138 fullföljande klarade 369 den tiden, alltså fem färre.
Men med tiden kommer det nya idrotter vilka attraherar det kommande släktet.
Hur mycket TV-sport följer du? Läser du tidningarnas sportsidor regelbundet?
– Framför allt följer jag den individuella idrotten och naturligtvis skidor, friidrott och orientering när det någon gång visas
Vilken idrottskvinna/man skulle du helst vilja träffa nästa vecka om du fick?
– Ingemar Stenmark. Hans fantastiska era när Sverige stod still när han gjorde sina åk. När Ingemar senast deltog i Mästarnas mästare visade han fortfarande sin styrka och mentala förmåga
Du har varit medlem i RV i snart 30 år. Vad betyder föreningen RV för dig?
– Att få träffa idrottsfolk med så många olika bakgrunder och erfarenheter är det mest intressanta. Har säkert inte missat mer än fem årsmöten under alla åren.