P1000744

 

I samband med RV:s årsmöte delades flera stipendier ut. På plats var Jan Lindroth, professor i historia och särskilt idrottshistoria, som tilldelades RV-stipendiet på 25 000 kronor. Stipendiet ska Hedra en man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.

Jan Lindroth har särskilt lagt tonvikt på den svenska idrottens tidiga utveckling under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Han är en folkbildare som har spridit kunskap om svensk idrotts historia utanför vetenskapssamhället, till idrotten. Han är också en ledare av stora format och har genomfört ett stort antal idrottshistoriska seminarier och fått igenom tio doktorander. Han har också startat och varit ordförande i 27 år för Svenska idrottshistoriska föreningen. Jan Lindroth är den självklara ledaren för idrottshistoria – ”Mr Idrottshistoria”. Debatterar/t nutida idrottsfrågor – t ex dopningen.

Enligt statuterna ska prissumman för RV-stipendiet skänkas vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat. Jan Lindroth valde att skänka pengarna till Svenska idrottshistoriska föreningen.

P1000761

På plats var också Jacob Ekström, Västerås CK, som tilldelades ett stipendium på
10 000 kronor ur Olga och Gösta Olanders Minnesfond. Stipendiet ska gå till ”unga lovande flickor och pojkar som bedriver idrott och som är bra ej enbart på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen”.

Jacob tävlar i cross-country, Enduro och Downhill. Han är kvalificerad som ende svensk till U21 i Världscupen i Enduro 2019. Han har tagit en 2:a plats vid Enduro SM för juniorer och blev 4:a totalt i Svenska Cupen U21.

Jacob tar studenten 2019 då han avslutar teknikprogrammet på ABB Industrigymnasium i Västerås. Jacob bor på en bondgård där han hjälper till med djur, gårdsarbete och bygger egna banor att träna på.

Ett likadant stipendium på 10 000 kronor ur Olga och Gösta Olanders Minnesfond tilldelades Tilda Colleen, Kristianstads Handbollsflickor. Tilda var uttagen i Skånelaget 2018, spelar i Sverige Cupen och var vinnare i Åhus Beachhandboll 2018.

Tilda har blivit utsedd till matchens lirare i alla steg under USM 2016-18.
Nu är hon uttagen till Svenska Handbollförbundets riksläger samt antagen till Nationella Idrottsutbildningen handboll, gymnasiet. Tilda har gått domarutbildning och dömer handboll för yngre barn.

Cindy Rudin, Umeå fäktklubb, tilldelades Gustaf –Lindenbaum Stipendiet på 5 000 kronor.Stipendiet tilldelas: ”Förtjänta yngre kvinnliga idrottsledare för vidareutbildning”.

Cindy föreslogs av sina fäktare: ”Hon är en inspirationskällare och god förebild för oss alla i klubben. Hon är stöttande, uppmuntrande och får oss att lita på oss själva. Hon ger aldrig upp”.

”På fem år har Cindy gått från att vara glad amatör som ville hjälpa alla till att nu vara en tvättäkta fäktmästare helt på egen drivkraft, och med egna pengar”.