Search
Close this search box.

67 norrmän + 44 danskar + elva svenskar + sju finländare – vad blir det?
Jo just vad ni gissar: 129 idrottsledarveteraner samlade till nordiskt möte på den vackra danska ön Bornholm.

Text: Anders Lundin

Det var 14:e gången de fyra nordiska idrottsveteranföreningarna samlades till nordiskt möte. Och denna gång var det Danske Idræts Veteraner som svarade för värdskapet.

De nordiska mötena har haft skiftande karaktär där blandningen av turistinslag och diskussioner om den nordiska idrottens utveckling varvats lite olika. Den här gången fick mötet med en av Danmarks förnämsta semesterorter spela huvudrollen. Bornholm – solskensön, klippön eller näktergalarnas ö – är en verklig turistpärla. En gammal sägen berättar att när Gud skapat jorden hittade han till slut ett litet frö längst ner i sin säck, och detta kastade han ner i Östersjön. Ur det lilla fröet växte Bornholm.

En timmes båtresa från svenska kusten och man landar i ”huvudstaden” Rönne. Här bor nära hälften av öns dryga 40 000 invånare. Bornholm har formen av ett parallellogram med en omkrets av ca 14 mil. Inbjudande sandstränder i söder och vilda klippformationer i öster och norr och däremellan vackert jordbrukslandskap och en av Danmarks största skogar.

I strålande sol samlades alla mötesdeltagare fredagen 3 juni på hotell Griffen i Rønne, där mötet var förlagt. Efter inkvartering äntrade vi tre bussar för transport till staden Gudhjem på öns östra sida. Efter en ”lilledansk” på kajen gick vi ombord på ett fartyg som skulle föra oss rakt ut i havet till den lilla fästningsön Christiansø. I programmet förvarnades att vädret kunde orsaka en del besvär, men mötesledningen hade god tumme med väderguden. Havet låg spegelblankt, vilket bara inträffar cirka fem av årets 365 dagar.

Christiansø är en av flera små öar, Ertholmene, som Christian V lät anlägga fästningar på i slutet av 1600-talet för att bevaka den svenska flottans rörelser kring Danmark. Vi fick en underbar eftermiddag på den vackra ön med alla spännande byggnadsverk. Cirka 100 människor bor och lever på ön. I det leende solgasset undrade vi hur livet kunde te sig när vinterstormarna drog fram över havet. Vi fick ju en påminnelse senaste vintern om vädergudarnas skiftande humör. Bornholm hade snökaos med två-tre meters drivor utmed vägarna där bara bandvagnar kunde ta sig fram.

Lördagen den 4 juni ägnades åt bussrundtur på Bornholm. Vi hann med att se flera av öns små städer, några intressanta rundkyrkor, Bornholms tekniska museum, där man samlat bruksföremål från det senaste århundradet och så till sist Nordbornholms rökeri i Allinge. Här njöt vi av en riklig fiskbuffé.

På eftermiddagen samlades alla till mötets enda teoretiska konferensinslag. Temat var ”Hvorledes de nordiske landes idrætsliv kan fastholde sit internationale nivaeu i den stigende globale konkurrence.”

En representant för varje land gav en beskrivning av hur man arbetar för att skapa bästa förutsättningar för elitidrottens framgångar. Michael Andersen, vd för Team Danmark, Erik Strand, RF:s generalsekretare, Kerstin Ehnholm, nu pensionerad från SVUL i Finland, och Andreas Morisbak från Olympiatoppen i Norge gjorde var sitt inlägg med fokus på det egna landets planer och framtidsinriktning. Det blev en intressant eftermiddag med slutsummeringen att den nordiska elitidrotten tycker sig vara väl rustad för den tuffa internationella konkurrensen.

Traditionellt avslutades lördagskvällen med ”Gala-Festmiddag” på hotell Griffen. De gästande nationerna tacktalade och överlämnade presenter till värdnationens organisatörer. RV:s ordförande Kerstin Rosén tackade med att överlämna ett konstverk av RV:s kassör Annika Sylvén. Kvällen rundades av med dans till Burgundia Jazzband. Och om någon trodde att veteraner kryper till kojs vid tiotiden så högg ni i sten. Dansgolvet gungade till midnatt.

Söndag morgon bröt vi upp efter frukost på hotellet. Vi kunde summera ytterligare ett nordiskt möte. Fantastiskt väder på en underbar turistö med vackra vyer och intressant kulturmiljö. Roligt att möta nordiska idrottsledarkamrater och både minnas tider som gått och se fram mot nya spännande idrottsmöten.

Inspirerad av Bornholms turistbroschyrer startade jag och min fru direkt efter avslutningen en tredagars cykelsemester på ön. Här finns ett helt nät av välskyltade cykelvägar (en del nedlagda järnvägar).

Avslutningsvis vill jag rekommendera läsaren två saker:
1. Boka in nästa nordiska möte i Sverige 16–18 augusti 2013.
2. Boka in en cykelsemester på Bornholm – det är en upplevelse!


Historik Nordiska möten

1985 – Åland
1987 – Stockholm
1989 – Helsingfors/Vierumäki
1991 – Oslo
1993 – Island
1995 – Aalborg
1997 – Stockholm
1999 – Helsingfors
2001 – Oslo
2003 – Köpenhamn
2005 – Gotland
2007 – Åbo
2009 – Lillehammer
2011 – Bornholm

Se fler bilder från det nordiska mötet på Bornholm här.