Search
Close this search box.

Äntligen blev den av – konferensen med Riksidrottens Vänners nordiska systerorganisationer. Ett år försenat kunde den genomföras på Bosön den 17 – 19 juni. Ett 80-tal ”idrottsveteraner” från de nordiska länderna och även några estländare deltog. Det blev många kära återseenden bland deltagare som mötts under många år, men även en hel del nya bekantskaper gjordes – inte minst bland oss svenskar, som utgjorde hälften av deltagarantalet.

– Vi har haft tre intressanta och härliga dagar på Bosön, med många spännande samtal. Det är första gången som jag deltar på en nordisk idrottsledarkonferens och har fått uppleva en gemenskap med våra nordiska vänner som visar hur viktiga dessa möten är. Vi har tidigare enats om tre viktiga syften med de nordiska idrottsledarkonferenserna: få ny kunskap, få uppleva något kulturellt, och den sociala samvaron. Detta har vi försökt erbjuda våra nordiska vänner, och jag vill rikta ett stort tack till den gamla styrelsen som förberett och genomfört denna konferens på ett suveränt och proffsigt sätt!”, säger Kristina Thurée.

När intrycken landat kan vi på arrangörssidan konstatera årets nordiska konferens på Bosön blev en fullträff i alla avseenden. T o m vädret stod på vår sida.

Kultur och social samvaro

Mottagningen i Stockholms Stadshus på fredag eftermiddag med mingel i Prinsens galleri och guidad visning av Blå hallen och andra vackra salar blev mycket uppskattad. För många var det en nyhet att huset också är en ”riktig” arbetsplats för ca 300 anställda. Att kommunfullmäktiges sammanträden har högt i tak kan också intygas (den pampiga salen som mötena hålls i har hela 19,5 meters takhöjd).

Ett besök på Riksidrottsmuseet stod också på programmet. Utöver utställningarna lockades vi utmana varandra i bl a balans och bollhastighet vid handbollskast. Men höjdpunkten när det gäller kultur, upplevelse och social samvaro var ändå båtturen på lördagskvällen med mat, mingel och guidning i Stockholms skärgård. Vackert så det förslog. Även roligt så det förslog. Under våra finska vänners ledning blev det t o m allsång på akterdäck.

Kunskap och ny inspiration

På temat elitidrottsutveckling presenterade Juan Alonso RF:s laboratorium för prestationsutveckling med bl a visning av träningshallar, klimatkammaren, test- och mätutrustning mm. Det gav också en inblick i det stöd som specialidrottsförbunden kan få för sina elitaktiva och de möjligheter som erbjuds på kommersiell basis, t ex biomekanik och nutrition.

Att elitidrottsutveckling hänger ihop med hela idrottens utveckling blev kristallklart när RF:s Liselotte Olsson presenterade svensk idrotts utmaningar för att nå visionen ”Svensk idrott – världens bästa”! Vi ska gå från triangel till rektangel, fler ska vara med i alla åldrar, verksamhet måste anpassas mer efter olika människors behov och förutsättningar. Det nickas instämmande i bänkraderna. Ärmar kavlas upp. Här delar vi problematiken med grannländerna. Vi är många ledare och föräldrar som måste ”omprogrammeras”, system och strukturer behöver ses över. Inspirationen flödar och ämnet diskuteras vidare under konferensens gång.

Som om inte utmaningarna räcker till kastades vi på söndagsmorgonen in i den brutala verkligheten med problemet med vadhållning och matchfixning. Problemet är större och mer invecklat än vi tror. Är vi fortfarande för blåögda? Dan Korhonen från Svenska Spel och Jakob Udderholt från RF var ”ögonöppnare” och beskrev denna komplexa fråga som utmanar idrottens trovärdighet, trygghet och rättssäkerhet. Mer kunskap och mer resurser behövs, samarbetet mellan myndigheter och idrotten behöver stärkas. Samhällets lagar och idrottens bestraffningssystem behöver vässas.

Respektive land hade också möjligheten att under en kort stund presentera något aktuellt från sin verksamhet innan vi mätta, nöjda och inspirerade styrde kosan hemåt. Men innan dess hälsade Finland välkommen till nästa nordiska möte som kommer att genomföras 2024.

 

Inbjudan
RV inbjuder till Nordisk Idrottsledarkonferens den 17 – 19 juni 2022 på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön som ligger på Lidingö strax utanför Stockholm. Se mera om Bosön på www.boson.se
Konferensen börjar fredag klockan 14.00 och avslutas med lunch på söndag klockan 12.30.
Även medföljare hälsas välkomna.

Boende
Hotellrum är preliminärbokade på Bosön. Dubbelrum inklusive frukost kostar
1345 SEK/dygn, enkelrum inklusive frukost 1045 SEK/dygn.
Deltagarna beställer och betalar själva direkt till Bosön. Mejla Bosöns reception, welcome@boson.se och uppge deltagande i Riksidrottens Vänners Nordiska Möte med bokningsnummer #495368. Uppge namn och önskemål om enkel – eller dubbelrum. Önskas lunch fredag 17 juni går det att beställa detta samtidigt, kostar ca 118 SEK.
Bosön håller rummen till och med sista mars. Bokning därefter sker i mån av plats.
Telefon till Bosön +46 86996600.

Ramprogram
Fredag 17 juni

Ankomst och registrering, Incheckning från kl 13.00

14.00             Välkomstsamling i Aulan på Bosön

Buss avgår till Stockholms Stadshus

16.00             Representationsmottagning i Stockholms stadshus

Buss avgår till Riksidrottsmuseet för visning därefter buss tillbaka till Bosön.
Kvällsmåltid ingår.

Lördag 18 juni

Frukost

9.00               Två seminarier:
1.  Visning och presentation av Bosöns laboratorium för prestationsutveckling.
2.  Elitidrottsutveckling – en tvärvetenskaplig utmaning.

12.30             Lunch i Olympiamatsalen på Bosön

Fri tid
15.00             Samling vid bryggan på Bosön för avfärd med båt

Vi åker ut i Stockholms skärgård med Blidösundsbolagets båt Sjöbris och
avnjuter naturen och en 3-rätters middag ombord.

Ca 20.00        Ankomst till Bosön där vi avrundar kvällen i Mästarvillan.

Söndag 19 juni
                      Frukost

9.00               Seminarium:  ” Vadhållning och matchfixning – ett nordiskt perspektiv” En genomgång av spelmarknaden i de nordiska länderna med representanter från Svenska Spel, Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.

12.00             Avslutning i Aulan

12.30             Lunch i Olympiamatsalen för de som bokat lunch
Hemresa

Övrigt avseende programmet
Varje land kommer under konferensen att få tillfälle att presentera ”senaste nytt” eller annat man själv väljer under 5- 10 minuter.
Vi har också ambitionen att i möjligaste mån blanda nationsgrupperna med varandra för att skapa tillfällen till utbyte över nationsgränserna.

Konferensavgift.
Konferensavgiften är 2000 kr. RV subventionerar konferensavgiften helt för de RV-medlemmar och medföljare som bokar och betalar logi på Bosön. Övriga RV-medlemmar och medföljare betalar 500 kr var i konferensavgift.
Du står själv för dina resekostnader och viss måltidsdryck som inte ingår i programmet. Medföljare har samma konferensprogram och samma subvention som RV-medlem.

Anmälan
Sista anmälningsdag är den 31 mars 2022 Du anmäler dig till Böret Karman Pallin, via e-post: boretkarman@gmail.com  eller 070-769 68 72. Uppge namn, telefonnummer, e-postadress, ev allergier samt om du/ni bor på Bosön eller inte och om du/ni önskar lunch på söndag kl 12.30.

Konferensavgiften betalas in snarast efter 4 april då vi vet om konferensen går att genomföra med hänsyn till deltagarantalet och pandemiläget. Vi informerar samtliga anmälda deltagare innan den 4 april i händelse det, mot förmodan, inte går att genomföra arrangemanget.

Senaste inbetalningsdag är 15 april 2022. Konferensavgiften betalas in till RV:s bankgiro 826-3923. Märk inbetalningen Nordisk Idrottsledarkonferens 2022 och namn på deltagare.

 

Riksidrottens Vänner hälsar svenska och nordiska vänner varmt välkomna till dagar med god samvaro och intressanta erfarenhets- och kunskapsutbyten.                                                  Hälsningar RV:s styrelse