Sök
Stäng denna sökruta.

Den 13 september 2011 hände DET! – Riksidrottens Vänner kom på besök till Västsverige.
Inbjudan hade skickats till RV:s medlemmar med hemvist i västra Sverige. Ett antal medlemmar hade hörsammat inbjudan och även några presumtiva medlemmar hade infunnit sig på det fina Idrottsmuseet på Kviberg i Göteborg.

Text: Bosse Karlsson

Från Riksidrottens Vänner kom skattmästaren Annika Sylvén. Hon informerade om RV:s verksamhet och att man på centralt håll har en ambition att öka antalet medlemmar. Annika svarade även på frågor från deltagarna, som också framförde synpunkter och önskemål att det skulle vara trevligt om fler möten kunde förläggas utanför Stockholm.

Efter informationen och diskussionerna guidade Lars Hindmar med fler deltagarna runt på Idrottsmuseet. Det ryms och många intressanta föremål och mycket idrottshistoria i de tre våningarna som museet disponerar. Bland de mest intressanta föremålen är förstås den unika utställningen om Ingemar Johansson – INGO – 1900-talets främste svenske idrottsman, enligt en omröstning för ett antal år sedan. Här finns Ingemars fantastiska pris- och souvenirsamling med Världsmästarbältet från 1959. En annan mycket fin samling är gångaren Lars Hindmars enorma samling, eller OS-exposé, som Lars själv föredrar att kalla den.

Lars Hindmar deltog i OS 1952 i Helsingfors och i Melbourne 1956. Hans idrott var gång. På museet finns hans samling av minnessaker i två rum. I ett av rummen finns en av världens förnämsta frimärkssamlingar med OS-frimärken, förstadagsbrev, vykort. Dessutom finns medaljer, affischer, programblad och mycket annan kuriosa från olympiska spel. Lars finns ofta på museet och guidar gärna besökarna runt på hela museet, så skedde även denna gång.

I bottenvåningen finns bland annat Hall of Fame-samlingen av foton m m på de personer som invalts i denna celebra skara idrottare och ledare, och på tredje våningen har de stora lagsporterna sin hemvist. Här delade ordföranden i Idrottsmuseets Vänner i Göteborg Gunnar Larsson, IFK Göteborg, och styrelseledamoten, den legendariska GAIS-aren Åke Lindegart på guidandet. En som även satt sin prägel på Idrottsmuseet i Göteborg, hedersordföranden Stig A Jönsson fanns också på plats och han kunde informera om Idrottsmuseets tillkomst i Göteborg, då han var en av de verkliga initiativtagarna på den tiden det begav sig.

Lämna ett svar