RV:s samlade stipendiefond 50 000 kr
Helene Tollbring, Rimbo HK Roslagen
Helena har tränat pojkar/flickor i alla åldrar och nivåer från handbollsskola till elitdamer och har i 49 år haft lag varje säsong och spelade dessutom själv handboll till 45 års ålder. Hon har haft styrelseuppdrag i Rimbo HK sedan 45 år och styrelseuppdrag i Upplands Handbollsförbund. Helena var med och startade klasshandboll i Rimbo för åk 4 för 30 år sedan och är instruktör för nya ledare för barn och ungdom.
Helena har bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling genom: att vara initiativtagare till och skapa möjlighet för att bygga egen beachhandbollsplan i Rimbo, att bidra till att få en ny större idrottshall i Rimbo genom samtal och dialoger med politikerna i Norrtälje kommun och att sätta igång projekt med i andra föreningar där handbollen behövde komma igång.
Olander-stipendiet 15 000 kr
William Okdahl, Mölndals Roddklubb
Rodd är Williams idrott. Han håller som aktiv hög internationell nivå med bland annat goda insatser vid VM-tävlingar. I skolan är han en toppstudent med betyget A i alla ämnen. Även i ett vidare perspektiv är han en engagerad person som fått igenom ett medborgarförslag om att införa solceller på en skola, varit elevrådsordförande och ledare i flera år på roddskolor. Under år 2023 utsågs han till årets ungdom av Svenska Roddförbundet.
Olander-stipendiet 15 000 kr
Ebba Cronholm, friidrott, Ljungby FIK
Ebba utövar fotboll och friidrott på elitnivå. Hon har startat i alla matcher för Växjö DFF f19 akademi i allsvenskan. Spelat i distriktslaget i Småland för flickor födda 2005. Hon har totalt nio USM-guld, sju USM-silver och ett USM-brons i löpning.
Hon vann 3 000 m hinder och kom trea på 800 m i nordiska juniormästerskapen 2023.
Ebba är engagerad i skolans idrottsråd och vann en utmärkelse i åk 9 för bra betyg, idrottsmeriter och gott kamratskap.
Gösta Gärdin-Stipendiet 15 000 kr
Henrik Eneman, IFK Göteborg Friidrott
Henrik är ledare i friidrott sedan 1995 och från och med 2012 ledare för 7-20 åringar i IFK Göteborg.
Han har främjat rent spel och glädje i idrott genom att:
– se allas vikt i gruppen och identifiera framtida ledare
– stötta ungdomar som idrottare, men främst som individer
– uppmuntra de aktiva att ge förslag till förändringar för att skapa engagemang och glädje
– ha nolltolerans mot doping, mobbning och fusk.
Sven Thofledt-stipendiet 15 000 kr
Daniel Bjerner, Tullinge Tennisklubb
Det är tennis som är Daniels idrott. Han har varit engagerad i tennisverksamhet under stora delar av sitt liv och är sedan år 1999 anställd på heltid i Tullinge tennisklubb. Sin utbildning har han fått via Svenska Tennisförbundet och Lärarhögskolan i Stockholm. Inom ramen för sin gärning som tennisledare har han gjort värdefulla samhällsinsatser för en inkluderande verksamhet. Genom att främja fysisk aktivitet i Botkyrka kommun och initiera ett samarbete med särskolan om paratennis. Vidare ser han varje år till att bjuda in Tullinges alla förskoleklasser för att de ska få prova på tennis med erfarna ledare som vägledare.
Torsten Tegnér-stipendiet 15 000 kr
Filip Saxén, Finland
Filip är journalist på Hufvudstadsbladet sedan 2000. Han har arbetat för att göra innehållet på tidningens sportsidor mer jämställt, med mer fokus på samhälleliga frågor och samtidigt försökt bidra till att sportjournalistiken i Finland får en bredare och djupare vinkling.
Utmärkelser: Statliga jämställdhetspriset Karlatag (2020)
Priset Jämställdhetskämpe av Finlands Idrott (2020)
Filip Saxéns arbete som idrottsjournalist är betydelsefullt och han är en förebild för yngre och äldre generationer.
Med egna förslag och motiveringar, samt deltagande i idrottspolitiska diskussioner kan man få till stånd förändringar inom såväl journalistiken som idrotten. Det har Filip gjort!