Nobelfest, julafton och midsommar är händelser som återkommer regelbundet år efter år. Så är det också med Föreningen RV:s traditionella årsmöte i november. För 98:e gången utlystes mötet som ger RV:s medlemmar möjlighet att besluta om föreningens framtid, granska det år som gått och umgås med idrottskamrater och vänner. Detta år, 2014, genomfördes mötet den 20 november på Gymnastik och Idrottshögskolan, GIH, i Stockholm.
Ett drygt 50-tal medlemmar samlades till mingel, som det numera heter, då man med ett glas i ena handen och något ätbart i den andra försöker hälsa på kända och mindre kända. Av ljudnivån att döma fanns mycket att prata om utanför samlingssalen där årsmötet senare skulle hållas. Många minnen och glada miner.
Den gemensamma samlingen inleddes med att RV:s ordförande Kerstin Rosén hälsade alla välkomna och då särskilt generalsekreteraren för RF och SISU Idrottsutbildarna, Birgitta Ljung. Inledningsvis berättade Birgitta att i dagarna fattar styrelserna för RF och SISU Idrottsutbildarna beslut om var det nya Idrottens Hus skall förläggas. Efter tuffa förhandlingar lutar det åt att det gemensamma kansliet framöver kommer att finnas i nuvarande Folksams lokaler vid Skanstull.
Så följde Birgitta Ljungs inspirationsföredrag på temat: ”Idrottsrörelsen 2.0 – en vitaliserad idrottsrörelse för framtiden.” Det handlade om hur RF arbetar med RF-stämmans beslut i Luleå 2013, ”att en strategisk plan för idrottsrörelsen ska tas fram”. Idrottsrörelsen står inför stora utmaningar att möta de snabba förändringar samhället nu genomgår. Ett samhälle som ser helt annorlunda ut jämfört med när idrottsrörelsen växte fram.
I nära samarbete med SF har man genomfört en process med inriktning på att beslut om vägval och inriktning skall tas på RF-stämman 2015. Arbetet skall också ligga till grund för mer långsiktiga mål. Som utgångspunkt för strategiarbetet har man tagit fram nio olika samhällstrender som påverkar idrottsrörelsens framtid. De sammanfattas i följande punkter:
1. Individernas ökade intresse för ett hälsosamt liv
2. Ett samhälle som blir mer och mer heterogent
3. De nya pensionärerna – stödtrupp eller nya aktiva
4. Den vinnande vägen – om mäns och kvinnors villkor
5. Samhällsengagemang hos individer, organisationer och företag
6. Den skapande ekonomin –passiv konsument eller aktiv medskapare
7. Stamsamhället – hur vi sluter oss samman i olika tillhörigheter
8. Lekmännen blir färre och färre – snart borta?
9. Gameification – om barn, ungdomars och vuxnas ökade intresse för spel, lek och aktivitet
I ett intressant diskussionsmaterial har RF utvecklat dessa trender och hur idrottsrörelsen kan möta de olika nya utmaningarna. Den som är särskilt intresserad kan rekvirera materialet från RF.
Birgitta avslutade med att lyfta fram de fyra strategiska områdena som arbetet ska inriktas på de kommande åren:
1. Idrottsrörelsen gör Sverige starkare
2. Hälsotrender ger oss möjligheter
3. Vår värdegrund – att leva som vi lär
4. Föreningsidén utmanas.
Efter det intressanta föredraget följde RV:s traditionella stipendieutdelning. Årets stipendiater presenteras samlat på annan plats.
Årsmötesförhandlingarna inleddes med en parentation och en tyst minut till minne av bortgångna RV-medlemmar. Till mötesordförande valdes Bertil Sjöstrand, hedersledamot i RV:s styrelse och till mötessekreterare Torsten Friberg, tillika sekreterare i styrelsen.
För de som läst den i Höstbulletinen publicerade föredragningslistan för årsmötet blev årsmötet helt utan överraskningar. Punkterna klubbades snabbt och styrelsen kunde pusta ut med att enhälligt beviljats ansvarsfrihet för det gångna året. Till ordförande för ytterligare ett år omvaldes Kerstin Rosén och med omval för tre ledamöter, Böret Karman Pallin, Bengt Carlsson och Anders Lundin, fick styrelsen samma bemanning som tidigare år.
Valberedningen med Bengt Sevelius som sammankallande hade till mötet meddelat att man nu önskade lämna uppdraget. Bengt Sevelius, Bo Hansson och Annika Wahlberg avtackades och till ny valberedning utsågs Lars Allert, sammankallande, Eva Eliasson och Christina Liffner.
Så avslutades detta 98:e årsmöte med blommor till presidiet och en inbjudan till den traditionella middagen med ärtor, punsch och pannkaka i GIH:s vackra matsal. Sannolikt var den gemensamma måltiden mötets verkliga höjdpunkt för årsmötesdeltagarna.
Anders Lundin