Anders Borgström fick på torsdagen ta emot RV-stipendiet i samband med Riksidrottens Vänners årsmöte. Drygt 50 personer deltog i mötet, som hölls på GIH i Stockholm. På plats fanns även flera av årets stipendiater.
Anders Borgström, Karlstad, mångårig, kunnig och uppskattad tränare och ledare inom svensk friidrott och internationellt, har tilldelats RV-stipendiet på 25 000 kronor.
Anders har varit förbundskapten i friidrott 1984-1988. Han har också varit rektor vid Friidrottsgymnasiet i Karlstad i 18 år där många framgångsrika aktiva fostrats.
Anders har även varit grenansvarig i spjut med internationell kompetens och respekt i 27 år – och så än idag. Han föreläser på universitetet i Karlstad och kommenterar friidrott i Eurosport.
RV-stipendiet ska ”Hedra man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.
Prissumman är på 25 000 kr och mottagaren ska skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat.
– De två kvinnliga ledarna i IK Göta: Helen Friberg och Maria Larsson får dela på prissumman för att använda till studieresor eller annan utvecklande verksamhet, sa Anders Borgström i samband med att han tog emot utmärkelsen vid RV:s årsmöte den 20 november.
Bo Ekelund-stipendiet på 5 000 kr har tilldelats Lennart Andersson, Glanshammar. Stipendiet delas ut till en ideellt arbetande klubbledare, som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling.
Lennart Andersson har under 40 år varit den drivande kraften i Glanshammars IF. En trägen ledare i friidrottens örtagård och verkar mycket positivt inom ungdomsidrotten i föreningen. En ungdomsverksamhet som lagt grunden till framgångar för ett antal aktiva från föreningen i det svenska landslaget.
Sven Thofelt-stipendiet på 5 000 kr har tilldelats Thomas Nydahl, Vasalund, Stockholm. Stipendiet delas ut till en under många år verksam manlig eller kvinnlig idrottsledare, som framgångsrikt främjat ungdomsverksamheten i Sven Thofelts anda.
Thomas Nydahl är en av klubben mest engagerade ledare. Med disciplin och pondus i kombination med värme och humor har han skapat en stabil och trygg träningsmiljö för ”sina” spelare. Hans förmåga att få spelarna att växa och utvecklas spelmässigt är anmärkningsvärd. Det sker genom att integrera samtliga spelare, inte minst pojkar med invandrarbakgrund. Han sköter också lagets hemsida och fungerar som samtalspartner för killar som önskar lite mer stöd.
Gösta Gärdins Ungdomsfond på 5 000 kr har tilldelats Lars-Olof Persson, Sandviken, Bandy. Stipendiet delas ut till manlig eller kvinnlig idrottsledare, som under många med framgång bedrivit ungdomsverksamhet och särskilt befrämjat förståelse för rent spel och glädje inom idrotten.
Lars-Olof Persson är verksam inom Sandviken Bandys ungdomsverksamhet som består av sju pojklag och två flicklag, totalt 160 ungdomar. Han har varit ledare sedan 2006, nu lagledare för föreningens P-00-lag. Han sköter allt kring laget: anmälningar, resor, bokar domare, speaker på hemmaplan m m.
Olga och Gösta Olanders minnesfond på 10 000 kr har tilldelats Emma Samuelsson friidrott och Petter Fredriksson, simning. Stipendiet tilldelas unga lovande flickor och pojkar som bedriver idrott och som är bra ej enbart på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen.
Emma Samuelsson, Göteborg, har tränat fäktning sedan år 2000 och har sedan dess hunnit komma 8:a på Ungdoms-OS i Peking samt vunnit världscupmedaljer, EM-silver och junior-VM. Emmas mål är att vinna OS-guld.
Petter Fredriksson, Lomma, har simmat på toppungdomsnivå sedan 2010. Han har erövrat 13 Sum-Sim-guld, guld i Europeiska ungdoms-OS 2013 och har en 9:e placering vid junior-EM i Dordrecht 2014. Han deltog också i Ungdoms-OS i Peking. Målet är att delta i OS i Rio 2020.
Edström-Ekelunds ungdomsfond och NC Landelius fond på 5 000 kr har tilldelats Joakim Olsson, handboll, Höör, Jennifer Pettersson, gymnastik, Örnsköldsvik och Cassandra Pettersson, gymnastik, Örnsköldsvik. Stipendiet ska ge svenska aktiva ungdomsledare 16-21 år möjlighet till utbildning inom ungdomsidrotten.
Joakim Olsson började sin handbollsbana vid nio års ålder. Vid 14 år tog han över som ledare för klubbens P-99-lag. Nu sju år senare tränar han samma lag. Han har i år tagit över huvudansvaret för tre olika lag och är utbildare och handledare inom klubben. Han slutade som aktiv vid 19 år, då i klubbens A-lag div 1. Joakim planerar att i höst fortbilda sig som tränare.
Jennifer Pettersson är aktiv elitgymnast som vunnit JSM och SM 2012, 2013 samt representerat Sverige på ett flertal internationella tävlingar. Hon är tränare tillsammans med sin syster Cassandra för klubbens flickgrupper flera dagar i veckan. I klubben får de ofta höra att de är fina förebilder för de yngre gymnasterna och att de sprider glädje omkring sig.
Cassandra Pettersson är aktiv elitgymnast som deltagit i ett flertal internationella tävlingar. Hon har representerat Sverige på NM i lag (2:a). Cassandra är tränare för ett antal barngrupper och är tillsammans med sin syster Jennifer tränare för klubben flickgrupper flera dagar i veckan. I klubben får de ofta höra att de är fina förebilder för de yngre gymnasterna och att de sprider glädje omkring sig.