IMG_6241

DSC02041

Ett femtiotal RV-medlemmar samlades på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm torsdagen 21 november. Traditionellt årsmöte och kamratlig fest var det som lockade. Om RV genomfört årsmöte varje år bör detta ha varit det 97:e, så 100-årsjubileet närmar sig.

Ett skäl till att styrelsen valt att lägga årsmötet till GIH var att denna anrika idrottens högskola i år firar 200-årsjubileum. Med det är GIH den nu äldsta i verksamhet fungerande idrottshögskolan i hela världen. Nu präglas miljön inte direkt av mossa eller damm – tvärtom, med nybyggda lokaler för lärare, forskare, laboratorier, matsal och bibliotek så känns skolan både modern och aktiv. 2012 kunde man inviga den 4 000 kvm stora tillbyggnaden, ritad av Gert Wingårdhs arkitektkontor, som elegant knutits samman med den gamla klassiska tegelbyggnaden från 1940-talet.

Med glada handslag och en och annan kram minglade vännerna en halvtimme före årsmötets start. Så samlades alla i den hörsal där GCI/GIH-studenter lyssnat till välkända professorers utläggningar om lårben och syreupptagning. Nu hälsades vi välkomna av Suzanne Lundvall, välkänd profil i lärargruppen och numera också RS-ledamot. Suzanne berättade proffsigt, initierat och entusiastiskt om GIH:s utveckling och inte minst om hur RF spelat en viktig roll på vägen mot att bli en självständig högskola.

Så följde stipendieutdelningen. Stipendieansvarige Nils-Rune Nilsson har haft ett drygt jobb att läsa och bereda alla ansökningar inför styrelsens beslut. Totalt har RV i år fått 154 stipendieansökningar varav huvuddelen, 139 ansökningar, riktats till Olanderstipendiet.

Sju stipendier ingår i årets utdelning. Alla stipendiater var inbjudna till årsmötet, men som tidigare år måste några lämna återbud för resan till Stockholm. Tre stipendiater var dock på plats för att personligen hyllas.
RV:s stora stipendium, RV-stipendiet, tilldelades i år Kristina Olinder, känd som Dopingkommissionens kunniga ordförande under många år och tillika vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen. Tillsammans med Arne Ljungqvist har Kristina gjort ett imponerande arbete för att komma till rätta med dopingmissbruket inom idrotten. Med rungande applåder fick Kristina ta emot diplom, stipendiecheck och blommor av RV:s ordförande Kerstin Rosén. Stipendiesumman 25 000 kr ska enligt statuterna skänkas vidare till ett ändamål som ligger stipendiaten varmt om hjärtat. Kristina berättade att hon avser hitta ett lämpligt projekt inom antidopingverksamheten som mottagare av pengarna. Och med det hastade hon vidare mot hemmet i Falköping för att packa väskorna för en resa till Ryssland med uppdrag att granska hur dopingkontrollerna ska genomföras vid kommande Vinter-OS.

Bea Wiker, 22-årig bandyspelare från Sandviken fick ta emot Gösta Gärdins stipendium på 5 000 kr, och norrmannen Tom A. Schanke fick Torsten Tegnér-stipendiet på 15 000 kr. Tom är en utomordentligt aktiv idrottshistoriker, idrottsarrangör, och författare och har som redaktör publicerat ett imponerande Norskt Idrottslexikon i fyra stora delar.

Övriga frånvarande stipendiater hyllades och på annan plats på hemsidan finns en sammanställning över samtliga 2013 års RV-stipendiater.
Efter detta följde årsmötesförhandlingarna. Till mötesordförande valdes idrottsprofilen Ulf Lönnqvist. Ulf är ordförande i Centralföreningen för Idrottens främjande och har en omfattande lista över olika idrottsuppdrag. Med RV:s sekreterare Torsten Friberg vid sin sida lotsade Ulf årsmötet igenom det sedvanliga frågorna och när valberedningens ordförande Bengt Sevelius lämnat sina förslag var det bara att klubba igenom val och beslut. Årsmötesprotokollet kommer att publiceras i Vinterbulletinen.

Kamratfest var utlovad och till en sådan krävs en måltid. I GIH:s nybyggda vackra matsal med utsikt över Östermalms IP stod borden dukade och den bekanta aromen av ärtsoppa mötte deltagarna. Efter att frångått traditionen med ärtsoppa, punsch och pannkaka föregående år var nu ordningen återställd. Av ljudnivån att döma fanns mycket att prata om vid de olika borden. Mitt i sorlet kliver så den elegant klädde gästunderhållaren Anders Borgström fram och ger en underhållande och mycket initierad berättelse om hur det gick till när de olympiska gudarna besökte Stockholm i början av förra seklet. Vi lyfter på hatten och tackar Anders för ett trevligt inslag i festen.

Efter dryga fyra timmar samvaro var festen över för den här gången. Vårt intryck i styrelsen var att GIH var en utmärkt plats för vårt möte och att det finns ett stort värde i att idrottsvänner kan mötas. Så hade du inte tillfälle i år bör du pricka in tiden för nästa årsmöte i din kalender. Vi ska meddela i god tid när det blir.

Anders Lundin