Stipendieutdelning vid RV:s årsmöte

| april 21, 2018

RV-stipendiater 2018

I samband med Riksidrottens Vänners (RV:s) årsmöte på GIH i Stockholm den 20 april 2018 delades följande stipendier ut.

P1000622

Årets RV-stipendium på 25 000 kronor tilldelades Lena Wallin-Kantzy, Svenska Basketbollförbundet. Hon fick det för att ”hennes ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.
Lenas CV ser ut som följer:
”Startat basketförening i Visby som spelat i högsta serien i 30 år och alltjämt. Agerat på den internationella arenan sedan 80-talet, ungdomslag m m. Sedan 2002 invald i styrelsen för FIBA Europa, sedan 2010 invald i styrelsen för FIBA World och sedan 2016 i deras excecutiv. Tidigare GS, nu senior adviser på Svenska *Basketbollförbundet.”
Mottagaren av RV-stipendiet ska enligt statuterna skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat. Lena valde att skänka pengarna till ungdomsledare i Visby.

I samband med RV:s årsmöte delades även följande stipendier ut:

Bo Ekelund–stipendiet

”Ska tillfalla ”en ideellt arbetande klubbledare, som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utredning och utveckling.”

Ulrik Mattisson, Falu IK. Ulrik är tränare, tävlingsledare och mycket mera i föreningen. Detta på ”sin fritid” från tjänsten som lärare vid Friidrottsgymnasiet i Falun.
En ledare som brinner för friidrott och föreningsliv och träning.
Stipendiebelopp 5 000 kronor

Gösta Gärdins Ungdomsfond

”Stipendiet ska tillfalla ” en manlig eller kvinnlig idrottsledare, som under många år med framgång bedrivit ungdomsverksamhet och särskilt befrämjat förståelse för rent spel och glädje inom idrotten.”

P1000605

Bengt Boogh. Östersund- Frösö Fäktklubb. Bent är klubbens huvudtränare/ fäktmästare. Han började i klubben 1984 som 13 åring. Efter en aktiv på nationell nivå fortsatte Bengt som tränare. Studerat på ungerska idrottshögskolan i Budapest. Chefstränare i fäktning på MH i Karlberg och för militära landslaget. Tävlingsledare för SAF-pokalen, en VC-tävling och en av Sveriges äldsta tävlingar. Nu åter i Östersund för att föra klubben mot toppen.
Stipendiebelopp 5 000 kronor

Olga och Gösta Olanders Minnesfond

”Fonden är avsedd att stödja svensk idrottsungdom som ej enbart är bra på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen.”

P1000609

Vanessa Kamga, Uppsala IF friidrott. Började med Basket som 8-åring i Gävle, spelade i juniorlandslaget som 15-åring. Började på LIU basket i Uppsala, flyttade från Gävle. Flytten blev tuff med nytt spelsystem nya kamrater, ny stad ny skola. Flyttade hem till Gävle, vilket blev vändpunkten. Sökte kontakt med friidrottsgymnasiet och kontakt var etablerad. Nu gick allt som en dans, framgångarna lät inte vänta på sig. Svenska juniorrekord 2017 vid tre tillfällen JEM final i Italien, m m.

David Olsson FIFH i Malmö (bordtennis). David har en medfödd muskel- och led diagnos AMC (arthogryposis), en diagnos som för Davids del innebär försvagad muskulatur i benen som gör att han måste sitta i rullstol. Han har i drygt fem år tränat bordtennis för FIFH i Malmö. Han har en gedigen meritlista med spel i paralandslaget sedan 2014 och alltjämt. David har SM-medaljer, både som junior och senior. European Para Youth Games, silver individuellt och brons i lag, Spanish Open i Barcelona – två guld ungdom och ett brons som senior.
Stipendiebelopp 10 000 kronor vardera

RV:s jubileumsfond

”Ska gå till en aktiv kvinnlig eller manlig idrottsledare, som genom sin gärning på särskilt sätt främjat svensk idrott.”

Mathias Hansson IFK Ystad Fotboll, ungdomssamordnare, ungdomstränare och styrelseledamot i föreningen. Kamratskap, glädje och laganda är ledorden för föreningens ungdomsverksamhet vilket Mathias som engagerad ledare/tränare står för. Mathias är ödmjuk, tuff, rak och tydlig i sitt ledarskap vilket uppskattas av hans ungdomar. Mathias genomgår SFF:s tränarutbildningar.
Stipendiebelopp 10 000 kronor

Sven Thofelt Stipendiet

”Ska gå till en under många år verksam manlig eller kvinnlig idrottsledare, som framgångsrikt främjat ungdomsverksamheten i Sven Thofelts anda.”

Evgueni Luotkov och Galina Luotkov, Isdala Konståkningsklubb, Göteborg. Båda är tränare i Isdala konståkningsklubb som är öppen för alla som älskar konståkning och har drygt 100 medlemmar med åkare från nybörjare till landslag. Klubben värdegrund där ledorden är lust, glädje och gemenskap.
Evguieni är klubbens huvudtränare och varit verksam som idrottsledare i mer än 40 år och anses vara en av Sveriges bästa tränare inom konståkningen.
Galina har varit verksam som idrottsledare i ett flertal år för konståkare på alla nivåer. Hennes speciella expertis är inom koreografi.

Stipendiesumma 5 000 kronor

Torsten Tegnér stipendiet

”Ska tillfalla nordiska idrottsledare och idrottsjournalister vilkas verksamheter präglas av den idealitet som är förbunden med namnet Torsten Tegnér.”

P1000615

Henrik H Brandt, Danmark. Tillträdde som direktör för Idaettens Analyseinstitut 2005 och har ansvaret för institutets dagliga ledning och kontakten med styrelsen. Sedan 2011 ansvarig för Play the Game och sedan 2012 Videncenter for Folkeoplysning. Henrik är utbildad journalist från Danmarks journalisthögskola 1993. Han har varit anställd på Jyllands-Postens sportredaktion 1993-2005 och utsågs 1995 till ”Årets Sportsjournalist” av Danska Sportjournalister.

Stipendiesumma 15 000 kronor

Kategori: Nyheter

Kommentarer är stängda.