Svenska sportklassiker

| 2015-12-15

image001

Svenska sportklassiker är det första svenska praktverket om klassiska idrottshändelser där alla sporter samsas på nästan 400 sidor. Boken är en fantastisk nostalgitripp och modern idrottshistoria i ett. Den skildrar tusen svenska klassiska sportögonblick, stora och små, höga och låga, succéer som fiaskon.

Startskottet är OS 1912 i Stockholm, men tyngdpunkten är händelser från 1960-talet och framåt, inte minst för att läsarna ska kunna känna igen sina egna sportupplevelser. Staffan Tappers straff mot Polen 1974, Bernt Johanssons cykeltriumf, Jan Boklövs v-stil och Toini Gustafssons dubbla OS-guld, Annika Sörenstams golfdominans och Zlatan Ibrahimovics konstmål är självklara inslag. Mer oväntade texter handlar om Hans Alsérs pingisracket, det första bordshockeyspelet, serietidningen Buster och Bengt “Cidden” Anderssons diktsamling Hela bollen ska ligga still. Allt med koppling till den svenska sportens värld.

Björn Nordström har sedan sex års ålder alltid börjar sitt tidningsläsande med att studera sportsidornas resultatbörs. Redan som 13-åring skrev han om sport i Nya Kristinehamns-Posten och Värmlands Folkblad. Därefter har han medverkat som sportskribent i bland annat Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och Café.

Lars Nylin har författat och/eller medverkat i ett 20-tal sportböcker – bland annat ett kritikerhyllat coffee table-verk om Vasaloppets historia, I fäders spår, och skriver regelbundet för Sportbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Café.

Svenska sportklassiker finns att köpa i bokhandeln och på nätet: www.adlibris.com och www.bokus.com

Kategori: Boktipset

Kommentarer är stängda.