RV-stipendiater 2021

| 2021-04-27

Riksidrottens Vänner har beslutat om årets utdelning av stipendier. RV-stipendiet har tilldelats Lars Liljegren. Olga och Gösta Olander-stipendierna har tilldelats Alexander Gustafsson, Västerås Brottarklubb och Alva Hallengren, Jämjö GoIF, fotboll. Bo Ekelund-stipendiet gick till Ulf Friberg, Hälle IF, friidrott

RV-stipendiet

Lars Liljegren har tilldelats RV-stipendiet 2021. Stipendiet ska ”Hedra en man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”. Stipendiesumman på 25 000 kronor ska enligt statuterna skänkas vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat. Lars har valt att skänka pengarna till IFK Eskilstuna, som i år gör en satsning på damfotbollen.

Olga och Gösta Olander-stipendierna

Alexander Gustavsson, Västerås Brottarklubb, 16 år. Han började som 4-åring i Flens Brottarklubb men bytte klubb till Västerås Brottarklubb när han var 12 år. Tyvärr var det inte så många som brottades där då, varför Alexander började brottas för Huddinge BK. Utvecklingen i Huddinge gick snabbt, men Alexander längtade till Västerås så våren 2020 återvände han till ”hemmaklubben”.
Hans tävlingsmeriter är omfattande trots unga år. Han har tävlat i Europa-Leage för ungdomsbrottare (seger i sin klass), deltagit med Svenska Ungdomslandslaget i NM (tredje plats), Svenska Ungdomslandslaget i landskamp mot Norge (seger). Sista tävlingen innan Corona satte stopp var FT-cupen, en svensk tävling med 500 deltagare från knatte till seniorer. Där vann Alexander sin vikt- och åldersklass.

Alva Hallengren Jämjö GoIF Fotboll, 16 år. Alva bor i den havsnära orten Trummenäs nära Karlskrona. Karriären började vid 5-års ålder i den lokala föreningen Ramdala IF. Sedan två år spelar Alva I Jämjö GOIF, den senaste säsongen i det nystartade damlaget. Parallellt tränar Alva med Blekingelaget både med ”sin” åldersgrupp men också med de som är ett år äldre. Alva uppmärksammades av Svenska Fotbollförbundet genom att 2020 få delta i rikslägren på Bosön där de mest lovande spelarna från hela landet samlas.
Hösten 2021 har Alva antagits till fotbolls – gymnasiet i Kalmar, en fotbollsakademi där man kombinerar gymnasieutbildning med fotbollsträning. Målet är att söka högskola framöver.
Alva har också inom klubben och fotbollen i Blekinge tilldelats ett antal utmärkelser för bl a goda idrottsliga prestationer och gott kamratskap.

Olga och Gösta Olanderstipendierna är på 15 000 kronor vardera.

Evert Svenssons minnesfond

Maja Hansson-Mild, Göteborg,20 år. Maja drömmer om att ta sig upp i världseliten i segling och vinna OS guld. Seglingen började vid 7-års ålder i Norrland /Obbola en liten by utanför Umeå. 2010 flyttade hela familjen till Västkusten/Onsala och GKSS blev klubbtillhörigheten.
Maja har seglat ett antal olika båttyper, allt från jollar till kölbåtar. Hon har även hunnit med att pröva på Sveriges största havskappsegling Gotland Runt. (2:a plats), har gått på riksidrottsgymnasiet för segling i Motala. Nu seglar Maja enmansbåten Laser Radial som är en OS-klass.
De främst meriterna är: JSM Silver Optimist, JSM Guld Laser Radial,2:a Gotland Runt, USM Brons Match Racing, JSM Silver Laser Radial, SM Silver Laser Radial, Guldfinal Laser Radial Senior EM, SM Guld Snipe. Vid sidan av seglingen pluggar Maja på riksidrottsuniversitetet på Handelshögskolan i Göteborg till ekonomie kandidatexamen.

Evert Svenssons minnesfonds stipendium är på 10 000 kronor.

Bo Ekelund stipendiet

Ulf Friberg Hälle IF Ljungskile. Ulf har funnits inom Svensk Friidrott i c:a 40 år. Välkänd ledare/tränare i friidrottskretsar landet runt, en framgångsrik tränare som hade ett otroligt mästerskapsår 2020. Ulfs aktiva har tagit ett dussintal SM-guld på seniornivå. Med löpare som Meraf Bahta, Mustafa Mohamed, Suldan Hassan, Johan Rogestedt, Samuel Tsegay m fl behövs knappast en motivering kring Ulfs kompetens som tränare. Hans betydelse för Hälle IF och svensk friidrott är betydande.
Ulf är inte bara en framgångsrik tränare utan också en ideell kämpe som finns med på passen för sina aktiva året runt och stöttar i med och motgång.

Bo Ekelundstipendiet är på 10 000 kronor.

Kategori: Uncategorized

Kommentarer är stängda.