Sök
Stäng denna sökruta.

Ulla_Jansson (2)

Vem är Ulla Jansson?
– Född i Flen, Södermanlands län år 1936, tog studentexamen år 1955, utbildade mig till socionom och flyttade till Stockholm 1958. Gifte mig samma år, fick två döttrar 1962 och 1965. Gjorde uppehåll från yrkesarbete fram till 1974 då jag återgick till min tidigare anställning vid barnavårdsnämnden i Stockholm. Under min ”hemmaperiod” gjorde jag bl a personundersökningar åt Stockholms tingsrätt. Började långsamt engagera mig inom idrotten via Stockholmspolisens simsektion när vår äldsta dotter lärde sig simma 1969. Hon visade sig vara en bra tävlingssimmare och så småningom blev även jag engagerad inom klubben.

Stockholms simförbund och Svenska simförbundet visade sig så småningom bli intresserade av mig. För övrigt har jag genom mitt heltidsarbete vid fritidsförvaltningen i Stockholm deltagit att arbeta med en ansökan om OS i Stockholm år 2016 samt i själva genomförandet av World Police and Firegames (Världsmästerskapet för poliser och brandmän) år 1999.

Vad gör du nuförtiden?
– Numera ägnar jag mig mest åt att kompensera min tidigare frånvaro från hemmet med att njuta av tillvaron hemma tillsammans med min man, ha viss kontakt med simidrotten och annan idrott samt vara mormor till två välartade dotterdöttrar. Jag är också sekreterare i vår bys arbete i en vägförening samt ”allmän hjälpgumma”. Jag har under en period varit kassör i vår hemvärnsförening samt arbetat med den s k Rådmansödagen (en årlig hembygdsdag).

Vilket utrymme har idrottens haft i ditt liv?
– Idrotten har haft stor inverkan i mitt liv och fått ta stor plats. Den har utvecklat mig som person och också vidgat min tillvaro genom kontakter med andra personer med samma intressen. Genom idrotten har jag fått pröva på mina krafter som ledare, problemlösare m m. Idrotten har också givit mig upplevelser som jag inte kunnat få på annat sätt.

Vilken kontakt har du med idrotten idag?
– Kontakten med idrotten idag består dels av att följa med det som händer inom idrottsrörelsen över huvud taget, dels av att träffa ”gamla” idrottare och ledare – alltid lika roligt och intressant. Jag försöker också delta i det som anordnas av de föreningar jag tillhör.

Är tävlingsmomentet viktigt för dig även idag?
– Tävlingsmomentet är intressant när det gäller nationell idrott eller om det handlar om idrottare jag känner. I övrigt kan det diskuteras hur viktigt det är.

Vad ser du fram mest emot under 2016?
– Under år 2016 kommer OS i Rio att vara bland det som jag ser fram emot. Dessutom kommer jag att följa simningen i Jönköping eftersom mitt äldsta barnbarns sambo (en brasiliansk simmare) har blivit simtränare i Jönköping.

Har du några andra intressen eller engagemang utanför idrottsrörelsen?
– Förutom att jag följer med händelserna inom politiken (svensk och utländsk) med stort intresse försöker jag vara till nytta inom den lilla by utanför Norrtälje som jag bor i. Samt naturligtvis att följa naturens gång och glädjas åt årets första blåsippa m m.

Vilken idrottskvinna/man skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
– Den idrott som ligger mig närmast om hjärtat är ju simningen. Så jag skulle vilja ta en fika med Britt-Marie Smedh, som under många år var en mycket duktig simmare även internationellt sett. Jag hade kontakt med henne då vi tillhörde samma simklubb – Stockholmspolisens idrottsförening!

Vad betyder föreningen RV för dig?
– RV ger mig fortlöpande kontakt med utveckling och dagsaktuella händelser inom idrotten. Man kan inte heller räkna bort den nostalgi som finns inbyggd i föreningen. Det är ju faktiskt roligt att träffa gamla vänner från idrottsvärlden, som givit så mycket.