Search
Close this search box.

Susanne Jidesten 2

Susanne Jidesten är RV-profil i oktober 2018.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?
Jag har alltid gillat rörelse. Som mycket ung var jag aktiv i IDLA-flickorna. Därefter har jag spelat handboll, tennis och framförallt fotboll. I gymnasiet slutade jag med fotboll och började träna på Friskis&Svettis (F&S) där jag senare blev värd och ledare.

Vem är Susanne Jidesten?
Jag är utbildad Idrottspedagog på Umeå Universitet och har arbetat med hälsa och friskvård i ett antal år. Har arbetat som lärare i fysisk träning, ledarskap och pedagogik på Räddningsverket (MSB). Jag arbetade i nästan tio år på F&S Stockholm som platschef och områdesansvarig innan jag vidareutbildade mig inom HR och bytte tjänst till personalchef. Har därefter arbetat som personalchef på RF och SISU Idrottsutbildarna och nu senast som HR-chef på Svenska kyrkans nationella kansli. Under den tiden var jag också lagledare i Brommapojkarna (BP) för min sons lag samt ordföranden i F&S Stockholm. Jag har precis påbörjat min tjänst som generalsekreterare för F&S.

Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
Idag är jag styrelseledamot i AIK Basket samt Svenska Basketbollförbundet där jag också är ordförande för utbildningsutskottet. Jag sitter i “support”- kommittén för BP för att stödja framförallt HR frågor. Jag är ledamot i Arbetsgivaralliansens branschkommitté för Idrott.

Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
Jag har inte haft någon! I jämförelse med många andra har jag en väldigt medioker idrottskarriär. Jag har hållit på för att jag gillar att arbeta i lag och jag gillar att röra mig.

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
Jag tränar så gott som varje dag med spinning, löpning, styrketräning eller diverse gruppträningspass på golvet. Jag sysslar inte med någon tävling förutom något enstaka motionslopp. Jag sprang Sthlm maraton för några år sedan och jag fick INTE mersmak!

Följer du idrotten i TV och tidningar och som åskådare vid tävlingar?
Absolut. Framförallt tittar jag på min sons basket och basket överlag. Jag tycker det är kul att följa friidrott på TV och i somras – fotbolls VM!

Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
Det ska i så fall vara min fotbollstränare när jag gick på högstadiet. Han lärde mig och laget ordning och reda, att hålla vad man lovar, att visa respekt för varandra, att delta på träningarna och att alltid göra sitt bäst. Det är i mångt och mycket hans värdegrund som präglar min egen idag.

Vad engagerar dig idag?
Allas rätt att få träna och idrotta. Att låta ungdomar utvecklas i sin egen takt. Att ledare och tränare ska se och finna meningsfullhet att coacha individer till bra spelare och “samhällsmedborgare! på lång sikt. Att inte lockas av kortsiktiga resultat. Jag brinner för utbildning och utveckling och ge många chansen.

Jag brinner för föreningsformen där vi gör saker för att vi tror på dem, inte för vinnings skull. Där vi alla bidrar och engagerar oss och vi gör det lilla extra.

Jag brinner för att hitta former, verktyg, avlastning, utbildning eller vad det kan vara för att alla engagerade ledare och tränare ska orka och vilja fortsatt engagera sig i idrotten och föreningslivet.

Och jag brinner för en föreningsform i tiden. När samhället och kontexten utvecklas måste föreningen utvecklas tillsammans med den. Det är svårt och jobbigt men det går. Det har jag lärt mig inte minst ifrån min resa med F&S Sthlm och hela momsfrågan.

Vad ser du fram mest emot under 2018?
Jag har så många roliga uppdrag som jag ser fram emot att få arbeta med. Jag ser fram emot många goda samtal och möten. Att få bidra och att få inspiration av andra.

Vad betyder föreningen RV för dig?
Jag blev oerhört glad och stolt när jag blev invald. Jag hade hört talas om RV på RF/SISU. Jag ser att det anordnas flera aktiviteter men jag har ännu inte deltagit på något. Min förhoppning är att jag kan var RV till nytta framöver.