Sök
Stäng denna sökruta.

Stickan Carlsson föreläser

Vem är Stickan Carlsson?
– Min yrkesbakgrund: Jag har i stort arbetat inom fritid, turism och idrott hela mitt yrkesverksamma liv. Vilket inneburit tjänster som fritidskonsulent, fritidsintendent och fritidschef i fem olika kommuner. I några av dessa roller har jag varit ansvarig för respektive kommuns turistverksamhet. Dessutom VD för ett turistbolag. Inom idrotten har jag varit konsulent på föreningsnivå, ungdoms- och motionskonsulent på SF-nivå och generalsekreterare inom orientering både i Sverige och Norge och för handikappidrott/paralympisk idrott. Dessutom National Director för Special Olympics som just nu är väldigt aktuellt i TV 4 med Heja Sverige. Var också med om att starta upp n3sport några år runt millenniumskiftet.

– Ideella ledaruppdrag: Jag har varit tränare i fotboll och bordtennis. Sekreterare, ungdomsledare, ordförande, vice ordförande och styrelseledamot på föreningsnivå, SDF-nivå, DF-nivå och SF-nivå. Den enda roll som jag inte har haft är kassörsrollen.

Vad gör du nuförtiden?
– Sedan mars månad i år är jag senior på heltid och försöker att ”landa” i vardagen.

Är det något särskilt du brinner för just nu?
– Jag håller på med att skriva en bok ”Stjärnor i mitt liv”, där jag har plockat fram 100 personer som på olika sätt har lyst på mig under kort eller lång tid. Den blir klar i höst.

Varför valde du att ägna så stor del av ditt liv åt idrott?
– Idrotten gav mig kamratskap, glädje, utveckling och nätverk över hela jorden. Jag var aktiv som ung i pingis och fotboll. Senare i orientering och som anställd inom handikappidrott och paralympisk idrott. Allt detta tillsammans har format mig till den människa jag är eller blev!

Har du några andra intressen eller engagemang utanför idrottsrörelsen?
– Jag odlar mitt intresse av Elvis Presley, i övrigt inga engagemang.

Vilken kontakt har du med idrotten idag?
– Jag är ledamot i valberedningen för Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Dessutom kämpar jag för att nå 36 i hcp i golf. Letar kontroller i skog och mark via Hittaut.nu. Deltar på aktiviteter som Gamla FAIK:are har och likaså Skövde Idrottsmuseum. Jag har hållit några föredrag för olika grupper på temat ” I idrottens tjänst”!

Har du haft någon särskild förebild för ditt eget idrottsledarskap?
– Ja flera. Den person som jag sätter allra främst är Göran Einarsson som tyvärr inte finns med oss längre. Han var min ordförande, tränare, lagkompis, idrottsutvecklare, inspiratör, ”pushare”, extrapappa och vän för livet och var aktiv i IFK Falköping Bordtennis.

De senaste åren har du arbetat med och för äldre människor. RF propagerar för ”Idrott hela livet”. Kan idrottsrörelsen betyda något för 65+ are?
– Idag är senioren mycket mer aktiv och friskare. Gårdagens 65-åring är i dag 75. Tyvärr finns en risk att idrotten negligerar 65-plussarna precis som samhället i övrigt gör. I denna grupp finns en otrolig massa erfarenhet och tid för engagemang. En grupp som idrotten mer samlat borde närma sig. Det finns givetvis undantag inom vissa idrotter men i stort finns mycket mer att göra. I de fem riksorganisationer som tillsammans organiserar cirka 1 miljon 65-plussare genomförs riksmästerskap i ett stort antal idrotter oftast med hjälp av lokala idrottsföreningar. Gruppen äldre kommer att öka alltmer och här kan idrotten vara en viktig part för träning och tävling, välbefinnande och sociala kontakter med mera.

Vilken idrottskvinna/man skulle du helst vilja träffa nästa vecka?
– Idrottskvinnan som jag gärna skulle vilja träffa är Marit Bjørgen från Norge och idrottsmannen är Mo Farah friidrottsstjärnan på 5 000 och 10 000 meter från England.

Vad betyder RV för dig?
– Möjlighet att få träffa personer som jag på olika sätt har haft kontakt med under alla mina år på central nivå sedan -75. Med tidningen och webben kan jag hålla mig a jour om vad som sker i föreningen. Ska öka min närvaro vid olika aktiviteter nu när jag har mer tid.