Search
Close this search box.

Solveig Sundequist - porträtt

Vem är Solveig Sundequist?
– Idag en glad och aktiv pensionär. Fyller 75 år i augusti. Bosatt i Skövde tillsammans med maken Åke. Tre utflugna barn/familjer och sex barnbarn. Tillsammans utgör vi en stor ”Idrottsfamilj”.

Större delen av mitt yrkesverksamma liv inom Fritidsförvaltningen i Skövde Kommun under 23 år har jag arbetat med fritidsfrågor, föreningsliv, idrott och friskvård. Innan dess har jag under många tidigare år arbetat i eget familjeföretag med bl a utbildning.

Idrott och motion har funnits med sedan min barndom och blivit en del av min livsstil.
Jag är målinriktad, gillar utmaningar och är nyfiken på det mesta.

Vilka är dina egna aktiva idrottsmeriter?
– Jag har egentligen inga utmärkande idrottsmeriter genom tävlingar etc. Däremot har jag haft glädjen att få arbeta med ett antal förtroende poster. Min idrottsresa/karriär startade som intresserad förälder genom mina barn, två flickor i konståkning och slalom, en son med ishockey och slalom.

1973 började snöbollen rulla med styrelseuppdrag i Skövde Konståkningsklubb.
1975-1990 styrelseuppdrag i Västergötlands konståkningsförbund och senare dess ordförande under tio år.

1976 var jag med att starta riksläger för konståkare i Lysekil. En unik möjlighet att åka konståkning under sommartid på västkusten med sol och salta bad.

1980 – 1990 styrelseledamot/utbildningsansvarig i Svenska konståkningsförbundet.

1980 styrelseledamot i Västergötlands Idrottsförbund. Jag stod då inför en stor utmaning att arbeta med jämställd idrott. Genom detta arbete fick jag förmånen att följa med RF på en resa till Östtyskland och studera damidrott.

1990 valdes jag till ordförande i Västergötlands Idrottsförbund och blev då Sveriges första kvinna som ordförande i ett av Sveriges större Distriktsförbund. En härlig känsla som ”banbrytare” i denna mansdominerade rörelse.

2015 lämnade jag Västergötlands Idrottsförbund efter ett mångårigt arbete i såväl styrelsen och valberedningen.

RF:s och SISU Idrottsutbildarnas valberedningar blev en mångårig verksamhet och en stor del i idrottskarriären. Under åren 1987 – 2011 fortlöpte detta arbete.
1988 – 2011 som ordförande i SISU Idrottsutbildarnas valberedning och 1988 – 2006 ledamot i RF:s valberedning därefter som ordförande.

Ett fantastiskt minne för mig är då jag fick uppleva att hela idrotts-Sverige gav mig det stora förtroendet att välja mig till ordförande i båda valberedningarna vid Riksidrottsmötet 2007 i Örebro. Vilken känsla att få detta stora förtroende!
Arbetsgivaralliansen har jag haft förmånen att få arbeta med under många år.
1989 valdes jag som ledamot i Branschkommitté Idrott och senare Arbetsgivaralliansens valberedning där jag numera är ordförande.

Har du några engagemang inom idrotten idag och utövar du någon form av idrott/motion/tävling?
– Jag är en aktiv pensionär som älskar att pröva på olika aktiviteter. Träning och motion i olika former utövar jag nästan dagligen.
Jag har glädjen av att fortfarande få arbeta med ett antal förtroendeuppdrag som är stimulerande och förgyller min tillvaro.

Ordförande i Arbetsgivaralliansens valberedning.

Styrelseledamot i Karl Frithiofsons Stiftelse som grundades 1987.

Skövde Idrottshistoriska Sällskap var jag med och startade upp i Skövde 2001.

Vi har byggt upp ett fint museum som har blivit en fin samlingsplats för många idrottsintresserade.

Det lokala föreningslivet ligger mig varmt om hjärtat där jag lägger en stor del av min tid.

Är det något utöver ditt idrottsengagemang som du särskilt brinner för och som du ska engagera dig i de närmaste åren?
– Jag brinner verkligen för att mina barnbarn skall finna intressen inom idrotten så de fostras till en hälsosam livsstil och får lära allt om lagarbete. De är alla på god väg. Som mormor och farmor följer jag dem i deras utövande.

Dessutom blir vi alla äldre och vill leva länge. Därför känner jag det som en utmaning och vill vara med och påverka en framtida livsstil för min generation. Social gemenskap är en viktig del i dagens samhälle.

Familjen och goda vänner kommer ha hög prioritet för mig i framtiden liksom vistelsen i stugan i härliga Fjällbacka.

Som fritidschef hade du ansvar för all fritidsverksamhet i kommunen. Upplevde du att ditt stora ideella idrottsengagemang var en tillgång eller belastning i det arbetet?
– Det var en stor tillgång genom att jag var väl insatt i föreningslivet, jag hade ett brett nätverk inom idrotten och andra organisationer som jag hade stor nytta av. Genom denna erfarenhet kunde jag tillföra mycket vilket var uppskattat på flera områden. Ett tydligt exempel på detta var då Skövde Kommun firade 600 års jubileum och jag hade ansvar för tema” idrott o fritid” och lyckades få ett stort antal mästerskap m m till vår kommun. Dessutom fick jag vara med när Skövde utsågs till ”Årets Friskvårdkommun i Sverige 1987”. Genom ett långsiktigt arbete fick vi kvitto på att friskvårdsfrågor hade en viktig roll vilket sporrade till att fortsätta inom detta område. Vi var tidigt ute med att skapa denna profil.

Ideellt ledarskap är ett av fundamenten för idrottsrörelsen. Hur ser du på förutsättningarna för det i ett framtidsperspektiv?
– Vi måste värna om våra duktiga ledare så de inte ger upp. Det är mycket tufft för alla idag att hinna med ett engagemang utanför arbetslivet. Här ser jag en fara i hur vi skall lösa denna fråga. Ideella ledare kommer att ha en större betydelse i framtiden med tanke på det integrationsarbete som ligger framför oss.

Privata och kommersiella aktörer och ibland också kommunala aktörer tar över mer och mer när det gäller att engagera människor i olika former av fysisk aktivitet? Hur ska idrottsrörelsen möta det?
– Fortsätta utbilda ledare inom olika områden. Viktigt att idrotten träder fram och visar den kompetens och styrka som finns i idrottsrörelsen.

Följer du idrotten på TV och i tidningar idag? Och vilka är dina favoriter?
– Jag följer idrotten genom tidningarnas sportsidor och radio. Ser gärna på TV:s sportsändningar och olika medier. Konståkning ligger mig varmt om hjärtat liksom skidor i olika former. Men jag har ett stort allmänintresse för idrott.

Vilka två nu levande eller historiska idrottskvinnor/män skulle du vilja träffa för en ta en fika med?
– Magdalena Forsberg och Karolina Klüft.

Du är RV-medlem sedan mer än tio år. Vad betyder RV för dig?
– Ett viktigt och betydelsefullt nätverk. Det är ett stort värde i att Riksidrottens Vänner finns och utgör en plattform för oss alla idrottsvänner.

Jag ser fram emot RV:s 100 års jubileum i höst!