Search
Close this search box.

Rolf Sundberg porträtt

Vem är Rolf Sundberg?– Personalia. Född 1943. Uppvuxen i Sundbyberg. Gift med Mait. Två barn och fyra barnbarn. Bor i Trosa.
Yrkesbakgrund. Efter en karriär som lärare i grundskolan och särskolan följde vidareutbildning på GIH och ideellt engagemang i Handikappidrottsförbundet.
Varför valde du att bli yrkesarbetare inom idrotten?
– Efter GIH kändes det intressant och spännande att arbeta heltid med idrott och då jag erbjöds en tjänst som RF-konsulent i Östergötland var det ett attraktivt alternativ till en gymnastik¬lärar¬karriär. Tre år senare behövde Svemo en generalsekreterare och då såg jag det som en oemotståndlig utmaning. 27 år senare var ”mission completed”.

Vilka är dina egna aktiva idrottsmeriter?
– Mina aktiva idrottsmeriter uppnådde jag inom den nobla sporten speedway och de kan sammanfattas som en tioårsperiod som pålitlig poängplockare i högsta serien.

Har du några engagemang inom idrotten i dag och utövar du någon form av idrott/motion/ tävling?
– Mitt nuvarande engagemang begränsar sig till några uppdrag som mentor till ett par unga speedwaytalanger och den egna idrottsutövningen begränsar sig till 5 x 5 km stavgång per vecka.

Är det något utöver ditt idrottsengagemang som du särskilt brinner för och som du ska engagera dig i under de närmaste åren?
– Genom mitt medlemskap i Rotary är jag engagerad i Kisumu-föreningen, en förening, som driver en skola för föräldralösa barn i Kenya. Där ger vi 350 elever möjlighet till grundskoleutbildning.

Ideellt ledarskap är ett av fundamenten för idrottsrörelsen. Är det så i dagens motorcykelidrott och hur ser du på förutsättningar för det i ett framtidsperspektiv?– Definitivt är det ideella ledarskapet ryggraden i MC-sporten, men utmaningarna är tuffa för föreningarna och sporten i morgondagens svenska samhälle.

Miljömedvetenheten ökar i samhället och flera aktiviteter ifrågasätts av miljöskäl. Hur kommer det att påverka motorcykelidrottens framtid?
– MC-sporten står väl rustad i miljöfrågor: a) Speedwaymotorer drivs med metanol och smörjs med vegetabilisk olja, möjligen kan buller bli ett problem. b) Motocross och Roadracing har redan elmotoralternativ och det tävlas i internationella mästerskap med elhojar. Tyvärr får vi där det omvända bullerproblemet – det låter ingenting! Och dagens publik saknar ljudet!!!

Vilka tre nu levande eller historiska idrottskvinnor/män skulle du vilja träffa för att ta en fika med?
– Pernilla Wiberg, Mats Wilander och Gunde Svan.

Du har varit medlem i RV i drygt tio år. Vad betyder det för dig att vara med i RV-föreningen?
– RV är en förening där man får möjlighet att träffa, umgås och diskutera med före detta aktiva och ledare, som gjort insatser för svensk idrott på olika plan. Det är både roligt och utvecklande.