Search
Close this search box.

_DF16538 - Version 2

Pia Nilsson med en gedigen meritlista som tränare inom golf är månadens RV-profil.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?
– Mina föräldrar och mina bröder var alla mycket idrottsintresserade och idrottade mycket. Som yngst i familjen var det bara att hänga på. Det blev idrottsutövning i många olika former men golfen fick tidig prioritet.

Vem är Pia Nilsson? (texten hämtad från Golfways hemsida)
Pia har haft en extraordinär karriär som coach, bästsäljande författare och medskapare av VISION54. Med världen som arbetsfält utgår hon från sin bas i Scottsdale, Arizona, på Talking Stick Golf Club där hon tillsammans med teamet i VISION54 hjälper både spelare och coacher på alla nivåer uppnå sina mål.

Född och uppvuxen i Sverige, Pia började spela golf med familjen under somrarna i Torekov. Hon flyttade till USA och spelade collegegolf för Arizona State University och blev sedan proffs. Efter fem år på LPGA och LET blev Pia av en tillfällighet introducerad till coach-rollen. Hon älskar än idag kombinationen av att hjälpa andra personer utvecklas samtidigt som hon själv utmanas och utvecklas som coach. Välkänd för sin roll som coach åt Annika Sörenstam på hennes väg till stjärnstatus, några av Pias andra studenter inkluderar LPGA Tour-spelare Ariya Jutanugarn, Ai Miyazato, Brittany Lang, Na Yeon Choi och PGA Tourspelare Kevin Streelman och Russell Knox.

Tillsammans med Lynn Marriott har Pia skapat VISION54, ett koncept som av många anses vara världsledande inom coaching för både spelare och coacher. I VISION54 är den tekniska sidan av spelet bara en av sex väsentliga delar som måste integreras för att uppnå maximal prestation. Pia och Lynn vill att alla golfare som kommer för coaching ska spela bättre på golfbanan och njuta av spelet mer. De jobbar med golfspelare på alla nivåer och har coachat professionella spelare, varav nio Major-vinnare, till fler än 100 Toursegrar.
VISION54 följer övertygelsen om att alla element i golfspelet; fysiska, tekniska, mentala, emotionella, sociala och andan i spelet, måste uppmärksammas och utvärderas för att en golfare ska kunna prestera sitt allra bästa, och detta är kärnan i deras coaching.

Ett urval av Pias uppdrag och utmärkelser:
• Medförfattare till Every Shot Must Have a Purpose, The Game Before The Game, Play Your Best Golf Now och Be A Player
• Golf Digest USA Top-50 Tränare – högst rankade kvinnliga tränare någonsin
• Hedersmedlem PGA of Sweden och LPGA
• Förbundskapten Svenska Landslaget i Golf 1990–1999
• Europas Kapten Solheim Cup 1998
• Tilldelad H.M. Konungens medalj av 8. storleken i högblått band – 1998 för idrottsligt ledarskap som förbundskapten. (samma år som bl.a. Benny Andersson, kompositör och Erik Lallerstedt, källarmästare,

Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
– Det mesta av min tid upptas av arbete och kontakter med golfidrotten i USA och globalt i en lång rad länder.

Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
– Min idrottskarriär beskrivs kanske enklast med Golfförbundets Guldklubbs motivering till den hedersamma utmärkelse jag fick mottaga 2017:

Styrelsen föreslår Guldklubbens årsmöte att besluta att Runfelt-medaljen* nr 8 tilldelas Pia Nilsson vid lämpligt tillfälle under 2017. Hennes meriter är omfattande och kan sammanfattas enligt följande:
Amatörspelare på internationell nivå med mästerskapstitlar 1974–81. Professionell spelare internationellt 1982-90, coach och kapten för såväl svenska som internationella lag såväl damer som herrar från 1990, domare och medlem i såväl svenska som internationella golf- och andra idrottsorganisationer. Hon har sedan år 1994, då hon erhöll SGF:s Guldklubba, tilldelats ett tjugofemtal utmärkelser i Sverige och utomlands, inte bara som golfspelare/ledare utan för insatser i allmänt ledarskap. Sedan 1999 har hon på egen hand samt tillsammans med andra utgivit ett tiotal publikationer omfattande golfspelets såväl fysiska som mentala utveckling. Hon har som golfcoach, tillsammans med Lynn Marriott, drivit och utvecklat golfskolan VISION54, som utsetts till den bästa golfskolan i USA. Ett flertal vinnare på olika tourer har tackat VISION54 för sina framgångar. 

Motivering: Pia Nilsson har alltsedan 1970-talet visat enastående förmåga som spelare, ledare, coach, föreläsare och författare, allt med målet att den enskilde golfspelaren och lagen ska utvecklas såväl fysiskt som mentalt. Hon har också genom sin breda kunskap och erfarenhet internationellt i högsta grad bidragit till det renommé som Sverige och svensk golf/idrott givit. Hon bidrar också med sin ödmjukhet och vänlighet till positiva effekter för det hon gör. 

* Erik Runfelt-medaljen, som är den högsta utmärkelsen inom svensk golf, instiftades 2000 av Guldklubben, en sammanslutning av de personer som erhållit SGF:s Guldmärke eller Guldklubba. 

Runfelt-medaljen har tidigare tilldelats:
2000 HKH Prins Bertil (postumt)
2003 Bengt Lorichs
2004 Annika Sörenstam
2005 Sven Tumba
2006 Göran Zachrisson
2012 Gösta Carlsson
2013 Henrik Stenson
2017 Pia Nilsson

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
– Tävlandet har jag numera lagt bakom mig. Men givetvis spelar jag fortfarande mycket golf och tränar för mitt eget välmående. Att spela golf är fortfarande något av det roligaste jag vet!

Vad engagerar dig idag?
– Att fortsätta att coacha golfare och coacher och att fortsätta att utveckla mig själv och lära mig mer om coaching och mänsklig utveckling.

Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
– Otroligt många genom åren både i Sverige och USA. Vi hade starka kvinnliga ledare inom golfen när jag var i landslaget: Margareta Murray och Barbro Montgomery. När jag började gå på coach och ledarkurser på Bosön så fick jag mycket stärkt självförtroende av Ulla Bjerkhaug. Sedan har det fortsatt för mig att jag ständigt lär mig av ledare och coacher från många olika länder.

Vilka tre idrottskvinnor/män, nu aktiva eller historiska, skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
– Jag väljer tre historiska idrottslegendarer:
Roger Bannister – den förste att springa drömmilen, det vill säga en engelsk mil under fyra minuter.
Tom Morris Sr – även kallad Old Tom Morris, skotsk golfspelare. Morris var en av pionjärerna inom professionell golf. Han föddes i golfens hemstad St Andrews och hans son Tom Morris Jr var också en mästerlig golfspelare.
Babe Zaharias – nådde stora framgångar i golf, men också i en rad andra idrotter. Hon var USA:s första golfcelebritet och var den ledande spelaren under 1940-talet och det tidiga 1950-talet. I 1932 års OS i Los Angeles vann hon två guld (spjut och häck) och silver i höjdhopp