Sök
Stäng denna sökruta.

International Gymnastics Federation: SIKKENS AHLQUIST Margaret/SWE

Margaret Sikkens Ahlquist är maj månads RV-profil.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?
Som 8-åring började jag i SOL-flickornas GF och det utgjorde starten på ett livslångt engagemang. Att som barn få uppleva glädjen av att få stå på händer, snurra runt en räckstång eller hoppa över en plint var fantastisk. Så länge jag gick i skolan var jag aktiv gymnast och efter avslutad karriär fortsatte jag som tränare, domare och utbildare.

Berätta om dig själv.
Efter min GIH-utbildning på Specialidrottslärarlinjen- Gymnastik fick jag 1979 direkt anställning som konsulent på Svenska Gymnastikförbundet och var kvar på förbundet med olika arbetsuppgifter fram till 1986. Det året gick jag över till förbundets folkhögskola, Lillsved, där jag arbetade som lärare och administratör fram till 1992.

1990 engagerades jag för första gången som internationell kursinstruktör och med ett antal kurser och annan erfarenhet blev jag 1992 invald i Internationella Gymnastik-förbundets kommitté som då kallades General Gymnastics. Samma år gifte jag mig med en holländare och vi fick vårt första barn. 1996 valdes jag till ordförande för kommittén, som nu heter Gymnastics for All Committee, och är sedan dess också styrelseledamot i FIGs Exekutivkommitté. 2000 kom jag med i IOC Sport for All Commission som numera heter Sport and Active Society Commission. Ett intressant och givande uppdrag.

Vid sidan om mitt engagemang inom gymnastik och idrott är jag aktiv inom SWEA, Swedish Women Educational Association, en organisation för 7 000 svenska kvinnor boendes utomlands. Jag var internationell ordförande för SWEA 2012-2015 och är fortfarande aktiv inom organisationen.
Jag har aldrig lämnat gymnastiksalen utan motionerar numera en grupp damer en gång i veckan. Om vi i Sverige kallar det motionsgymnastik, Gymmix eller Gruppträning spelar inte så stor roll. Jag kallar det Zweedse gymnastiek.

Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
Jag sitter med i Svenska Gymnastikförbundets Internationella råd och även i Uppvisningskommittén. I övrigt ett stort internationellt engagemang i FIG och IOC.

Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
Gymnast, tränare, domare, utbildare och förtroendevald. Se ovan.

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
För att må bra går jag varje dag en morgonrunda i skogen med en grupp damer.
Sedan har jag min gympagrupp en gång i veckan.

Margaret Sikkens Ahlqvist - Course Namibia 2007

Följer du idrotten i TV och tidningar och som åskådare vid tävlingar?
Ja, i första hand gymnastik men även skidåkning och ishockey gillar jag att se. Jag har haft förmånen att vara med på alla olympiska sommarspel sedan Sydney 2000 och det har varit fantastiskt.

Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
Jag minns alla mina tränare i SOL-flickornas GF och där var Kerstin Andersson en viktig person. Min mentor Olof Kihlmark, SvGF:s tidigare generalsekreterare, ledde mig in på den internationella arenan och det är jag oerhört tacksam för. Jag lärde mig otroligt mycket av honom.

Vad engagerar dig idag?
Svaret är enkelt, utveckling av gymnastik för alla, runt om i världen. Jag ser också vikten av att fler kvinnor engageras inom internationell idrott och det kan bara ske om kvinnor finns på beslutande positioner nationellt.

Vad ser du fram mest emot under 2018?
Jag ser fram emot mitt fortsatta arbete inom FIG Gymnastics for All där förberedelserna för World Gymnaestradan 2019 intensifieras och vi startar upp ett nytt projekt FIG Gymnastics for All Disability Project.

Vilka tre idrottskvinnor/män, nu aktiva eller historiska, skulle du vilja ta en fika med nästa vecka.
Tänk vad spännande det skulle vara att få samtala med P.H. Ling och hans dotter. Av Per Henrik skulle jag gärna vilja höra vad han tycker om dagens gymnastik och av hans dotter skulle jag vilja höra hur hon upplevde sin utbildning på GCI.
Slutligen blir mitt val av fikakompis för nästa vecka, Sarah Sjöström, Sveriges främsta idrottskvinna just nu, tycker jag.

Vad betyder föreningen RV för dig?
Det är för mig ett sätt att hålla mig ajour om vad som händer inom svensk idrott och jag uppskattar Bulletinen som skickas ut.