Search
Close this search box.

Lars Bennbäck kopia

Lars Bennbäck är april månads RV-profil.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?
Var scout under en lång period, från 1938 och framåt. Där grundades friluftsintresset vilket ledde till orienteringssporten. Medlem aktivt i OK Hjortarna åren 1945-1950. Efter fullgjord värnplikt anställdes jag, efter ansökan 1951, hos en konsultfirma där bl a en guldolympier från OS i London var anställd. Det var upprinnelsen till 50 år med kanot.

Berätta om dig själv: Vem är Lars Bennbäck?
Har arbetat som arkitekt i 35-40 år, bl a för Saab i Trollhättan, Stal-Laval Finspång, AGA och Arbetsgivareföreningen.
Ordföranden i brf, Sollentuna, villaägareföring på Tynningö, Vaxholm Ek. förening Tynningö, Vaxholm m m.

Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
Numera bara sporadiska kontakter.

Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
Blev intagen av Idrottspolikliniken 1956 p g a anemi- blodbrist. Slutade med ”hårdträning” och gick över till ”pappersavdelningen”. Åren därefter följde ordförandeskap i Brunnsvikens kanotklubb, ordförandeskap i Svenska Kanot-förbundet(1965-1970) och Member of the board i Internationella kanotförbundet.

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
Går varannan dag sex kilometer.

Följer du idrotten i TV och tidningar och som åskådare vid tävlingar?
Följer tidningar och TV.

Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
Hans Berglund betydde mycket för mig. Vi kamperade ihop, både inom arbete och olika fritidssysselsättningar. Bl a klättrade vi till toppen av Mont Blanc.

Vad engagerar dig idag?
Samhällsbilder i stort intresserar mig. Jag är fortfarande nyfiken, både inom idrott men också inom teknik och estetik.

Vad ser du fram mest emot under 2018?
Det är möjligt att visionerna bleknar – precis som jag. Framtidsperspektiven lugnar ned sig.

Vilka tre idrottskvinnor/män, nu aktiva eller historiska, skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
Hasse Berglund är given i kretsen. Vi hade i Brunnsviken också en kanotist som var lite av filosof, Ragnar Heurlin. Han hjälpte till med ungdomsarbetet i klubben, hjälpte mig med ”Kungsholmen Runt” och var en förebild för oss alla. Ragnar var med på OS 1956.

Vad betyder föreningen RV för dig?
RV är en förening där nya och gamla idrottsledare träffas. (Om det en fördel vet jag inte.) Vi ser oss inte som en resurs beredda att ta nya ansvar.

Lars Allert – medlemsansvarig i RV – var tidigare kanotist och även styrelseledamot i Svenska Kanotförbundets styrelse. Vi bad Lars skriva några rader om Lars Bennbäck.

“Jag började paddla 1964, och redan då fick jag ”träffa” Lasse på mina första kanottävlingar, bl a sista OS-uttagningen till Tokyo som genomfördes av Bråvikens kanotklubb i den lilla sjön Näknen norr om Norrköping.

Lasse var en av de i styrelsen som etablerade samarbete med Skolidrottsförbundet, och genomförde som funktionär på ”golvet” ett antal Skol-SM i kanot på Laduviken (Fiskatorpet) och Trekanten i Stockholm 1965-1968.

1967 var Lasse en stark mentor för Linköpings KK som oerfaren tävlingsarrangör, när vi fick möjligheten att genomföra Ungdoms-SM i Sätravallen, tätt följs av landskampen mot Polen den 2-3 september (en helg som de flesta äldre svenskar minns med högertrafik-omläggningen). Hans energiska stöd för oss noviser gjorde att vi växte, och sedermera också arrangerade ungdoms-NM 1970, Junior-SM 1974.

1969 blev jag som ung 19-åring invald i Kanotförbundets styrelse, och det året var mitt första och Lasses sista i styrelsen, men han var och förblev en förebild för mig som ideell idrottsledare genom det personliga stöd han gav mig. Utan hans entusiasm och support hade jag aldrig vågat åka iväg på mitt första internationella ledaruppdrag till Östtyskland.
Lasse var en oerhört driven ledare, vältalig, initiativrik, delegerande och med fotfäste i kanotklubbarna runt om i landet.

Han fick också med dåvarande konsultativa statsrådet och senare utbildnings- och statsminister Olof Palme som adjungerad ledamot i förbundets ungdomskommitté samt som prisutdelare på de internationella kanottävlingarna i Brunnsviken.
Som fotnot kan nämnas av Lasse också i unga år var skolkamrat med förre RV-vännen Kerstin Lindström, mångårig RF-medarbetare.

Lars Allert