Search
Close this search box.

Inga Arfwidsson

Inga Arfwidsson är lite av en mångsysslare inom idrotten. Hon har tagit EM-guld och VM-brons i curling och dessutom haft ledaruppdrag på alla nivåer inom idrotten.

Vem är Inga Arfwidsson?
– Hela min yrkesverksamma tid har jag arbetat med utbildning. Jag har varit lärare i matematik och fysik, skolledare och skolutvecklare. Under 70-talet var jag bland annat fortbildningskonsulent i Östergötland i naturorienterande ämnen. En fantastiskt rolig och utvecklande tid. Att uppleva hur unga människor växer och utvecklas är stort.

– Den andra delen av mitt liv har jag ägnat åt framför allt idrott men också bl a musik. Som ung var alla idrotter spännande, friidrott – höjdhopp, orientering, tennis och lagidrotter som handboll och basket. Jag har idrottat och haft ledaruppdrag på alla nivåer, både nationellt och internationellt.

Vad gör du nuförtiden?
– Jag är pensionär sedan tio år. På grund av sjukdom har jag tvingats sluta spela curling, något jag hade hoppats kunna fortsätta med som pensionär många år till. Under sommarhalvåret golfar jag en hel del och mycket tid tillbringar jag på vårt ställe i Kolmården. Under vinterhalvåret släktforskar jag bland annat. Det vill jag rekommendera andra att göra och börja i tid, d v s innan den äldre generationen hunnit försvinna. Jag fortbildar mig inom områden jag inte hann med under tiden jag arbetade. Det finns otroliga möjligheter till det idag även som pensionär.
Är det något du brinner för och som du ska engagera dig i de närmaste åren?
– Jag brinner fortfarande för idrott och musik. Men mina insatser bestäms idag av mitt hälsotillstånd.

Hur ser ditt engagemang i idrottsrörelsen ut idag?
– Jag har just lämnat mitt sista styrelseuppdrag inom idrotten, i Småland-Östergötlands Curlingförbund, där jag varit tävlingsansvarig. Jag coachar ibland och utbildar domare i curling bland annat.

Vilka utmaningar ser du för idrottsrörelsen just nu?
Att få fler – unga och gamla – att idrotta och motionera mera.
Att förmå idrottare och motionärer att efter sin aktiva karriär bli idrottsledare.
Att få slut på våldet på och omkring idrottsarenorna.
Att fortsätta kampen mot doping.

Du har varit mycket engagerad i SISU Idrottsutbildarnas framväxt. Vad tycker du är SISU:s främsta bidrag och betydelse för idrottsrörelsen? – Ledarskaps- och idrottsutbildningar med hög kvalitet. SISU:s kurser och sammankomster har ökat samarbetet mellan olika idrotter och fört många idrotter och idrottare närmare varandra. Till gagn för alla!

Varför är Sverige ett så framgångsrikt land inom elitcurling?
– Vi har relativt många ishallar, vilket idag är en förutsättning. Goda förebilder och duktiga ledare är en annan. Så tror jag att ett curlinglag på 4-6 personer utgör ett idealiskt team. Curlingen erbjuder så mycket – teknik, taktik och ett gott kamratskap. Men vi skulle kunna vara många fler som spelar curling. Och det är aldrig för sent att börja!

Vilka är dina egna aktiva idrottsmeriter? – EM-guld, VM-brons, SM-guld, silver och brons i curling, vunnit Elitserien. ”Stor grabb”.

Tränar och tävlar du fortfarande?
– Tyvärr inte i curling. Men jag spelar och tävlar fortfarande i golf, fast på en annan nivå än tidigare.

Hur mycket TV-sport följer du? Läser du tidningarnas sportsidor regelbundet?
– Jag följer med i stort sett all idrott. Läser sportsidorna i ett par dagstidningar varje dag och ser mycket idrott på TV.

Vilka historiska eller nu levande idrottskvinnor/män skulle du vilja äta lunch med nästa
vecka?

– Phil Michelson golf, Gunhild Larking höjdhopp, Ken Roswell, tennis, Inga Löwdin skidor och orientering, Thomas Wassberg skidor och Wilma Rudolph friidrott.

Du har varit medlem i RV i snart 25 år. Vad betyder föreningen RV för dig?
– Jag tycker att RV på ett förtjänstfullt sätt uppmärksammar våra idrottsungdomar och svenska idrottsledare, d v s pelarna i den svenska idrottsrörelsen.

Inga Arfwidsson

Vem är Inga Arfwidsson?
– Hela min yrkesverksamma tid har jag arbetat med utbildning. Jag har varit lärare i matematik och fysik, skolledare och skolutvecklare. Under 70-talet var jag bland annat fortbildningskonsulent i Östergötland i naturorienterande ämnen. En fantastiskt rolig och utvecklande tid. Att uppleva hur unga människor växer och utvecklas är stort.

– Den andra delen av mitt liv har jag ägnat åt framför allt idrott men också bl a musik. Som ung var alla idrotter spännande, friidrott – höjdhopp, orientering, tennis och lagidrotter som handboll och basket. Jag har idrottat och haft ledaruppdrag på alla nivåer, både nationellt och internationellt.

Vad gör du nuförtiden?
– Jag är pensionär sedan tio år. På grund av sjukdom har jag tvingats sluta spela curling, något jag hade hoppats kunna fortsätta med som pensionär många år till. Under sommarhalvåret golfar jag en hel del och mycket tid tillbringar jag på vårt ställe i Kolmården. Under vinterhalvåret släktforskar jag bland annat. Det vill jag rekommendera andra att göra och börja i tid, d v s innan den äldre generationen hunnit försvinna. Jag fortbildar mig inom områden jag inte hann med under tiden jag arbetade. Det finns otroliga möjligheter till det idag även som pensionär.
Är det något du brinner för och som du ska engagera dig i de närmaste åren?
– Jag brinner fortfarande för idrott och musik. Men mina insatser bestäms idag av mitt hälsotillstånd.

Hur ser ditt engagemang i idrottsrörelsen ut idag?
– Jag har just lämnat mitt sista styrelseuppdrag inom idrotten, i Småland-Östergötlands Curlingförbund, där jag varit tävlingsansvarig. Jag coachar ibland och utbildar domare i curling bland annat.

Vilka utmaningar ser du för idrottsrörelsen just nu?
Att få fler – unga och gamla – att idrotta och motionera mera.
Att förmå idrottare och motionärer att efter sin aktiva karriär bli idrottsledare.
Att få slut på våldet på och omkring idrottsarenorna.
Att fortsätta kampen mot doping.

Du har varit mycket engagerad i SISU Idrottsutbildarnas framväxt. Vad tycker du är SISU:s främsta bidrag och betydelse för idrottsrörelsen? – Ledarskaps- och idrottsutbildningar med hög kvalitet. SISU:s kurser och sammankomster har ökat samarbetet mellan olika idrotter och fört många idrotter och idrottare närmare varandra. Till gagn för alla!

Varför är Sverige ett så framgångsrikt land inom elitcurling?
– Vi har relativt många ishallar, vilket idag är en förutsättning. Goda förebilder och duktiga ledare är en annan. Så tror jag att ett curlinglag på 4-6 personer utgör ett idealiskt team. Curlingen erbjuder så mycket – teknik, taktik och ett gott kamratskap. Men vi skulle kunna vara många fler som spelar curling. Och det är aldrig för sent att börja!

Vilka är dina egna aktiva idrottsmeriter? – EM-guld, VM-brons, SM-guld, silver och brons i curling, vunnit Elitserien. ”Stor grabb”.

Tränar och tävlar du fortfarande?
– Tyvärr inte i curling. Men jag spelar och tävlar fortfarande i golf, fast på en annan nivå än tidigare.

Hur mycket TV-sport följer du? Läser du tidningarnas sportsidor regelbundet?
– Jag följer med i stort sett all idrott. Läser sportsidorna i ett par dagstidningar varje dag och ser mycket idrott på TV.

Vilka historiska eller nu levande idrottskvinnor/män skulle du vilja äta lunch med nästa
vecka?

– Phil Michelson golf, Gunhild Larking höjdhopp, Ken Roswell, tennis, Inga Löwdin skidor och orientering, Thomas Wassberg skidor och Wilma Rudolph friidrott.

Du har varit medlem i RV i snart 25 år. Vad betyder föreningen RV för dig?
– Jag tycker att RV på ett förtjänstfullt sätt uppmärksammar våra idrottsungdomar och svenska idrottsledare, d v s pelarna i den svenska idrottsrörelsen.