Sök
Stäng denna sökruta.

Harriet Bure porträtt 2

Vem är Harriet Bure?
– Kort om mig själv: I år fyller jag 70, gift och bor i Örebro, har två vuxna barn och ett barnbarn. Jag har arbetat med olika saker som ungdomsinstruktör, skolvärdinna, lärare, kassörska, föreståndare, produktionsansvarig samt egen företagare i flera omgångar m m. Simningen har alltid funnits med som en röd tråd under hela mitt liv.
1958 12 år gammal, började träna simning – tävlade tio år i simning.
1961 började jag som tränare
1963 invald i styrelsen i Örebro simsällskap som 17-åring
1965-66 yrkesutbildning som idrottsledare och tränare
1968 startade jag och en annan kvinna konstsim i Örebro. Tävlade i konstsim i åtta år, var ledare cirkla 35 år, domare och utbildare samt satt i Svenska Simförbundets konstsimkommitté.
1980 startade jag tillsammans med en väninna babysim i Örebro.
1988 började jag tävla i Masters – alltså i veterantävlingar i simning.
1996 mitt första Masters-VM, tävlade för Stockholmsklubben Soik Hellas i 16 år och deltog på samliga EM och VM för masters under den tiden. Fick besöka många olika platser i världen under den tiden. Har deltagit tre olika SM grenar, simning, konstsim och masters.
2004 utsågs jag till årets utbildare i Stockholm av Stockholms bildningsförbund.
2006 fick jag Svenska Simförbundets förtjänsttecken i guld för lång och trogen tjänst inom simningen. Inte bara som aktiv simmare utan som ledare och för allt styrelsearbete.
2014 fick jag Svenska Simförbundet & Glen Christiansen Masters Simstipendium, vilket innebar en veckas träningsläger på Teneriffa.

Motiveringen för stipendiet: ”Sedan 90-talet har Harriet organiserat läger, resor, kurser, ordnat simutrustning och anmälningar. Efter många år i Hellas är hon nu en stöttepelare i Örebro Simallians. Där växer på Harriets initiativ masterssimningen. Hennes suveräna sätt att ordna kurser med både svenska och utländska topptränare genom SISU har väckt förundran och hon har även kunnat rådge andra klubbar i saken. Att hon dessutom hinner träna minst fem dagar i veckan gör henne till en förebild även som mastersimmare”.

2016 Nu är jag fortfarande aktiv och tävlar för Örebro Simallians.

Vad gör du nuförtiden?
Aktiv pensionär – har som mål att träna fem gånger i veckan.

Är det något särskilt du brinner för just nu?
Ja masterssimningen, vår koloni där jag odlar, familjen och mitt lilla barnbarn.

Vilket utrymme har idrotten haft i ditt liv?
Idrotten har fyllt mitt hela liv från 12-årsåldern.

Vilken kontakt har du med idrotten idag?
Daglig.

Är tävlingsmomentet viktigt för dig även idag?
Ja! Ja resan till målet är det viktigaste. Om jag inte har mål skulle jag ligga på soffan och äta praliner.

Vad ser du fram mest emot under 2016?
I maj ska jag till London och simma Masters-EM i Olympiabassängen. Målet är att simma 50, 100 och 200 m fjäril.

Har du några andra intressen eller engagemang utanför idrottsrörelsen?
Ja, jag är väldigt aktiv i vår bostadsrättsförening, som är en stor förening centralt i Örebro.

Vilken idrottskvinna/man skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
När jag fyllde 50-år fick jag samma fråga. Då svarade jag Greta Hause som nu är bortgången, en känd Örebroprofil. Hon började träna simhopp då hon var 70 år, deltog i en balettföreställning när hon var över 80 år och tränade voltvändningar i 90 års ålder – det är aldrig för sent!

Du är ganska ny som RV-medlem. Vad kan RV betyda för dig?
Att ha kontakt med andra idrottsledare som brinner för sin idrott. I år kunde jag inte komma till årsmötet eftersom vårt långbane SM gick i Uppsala samma helg.

I Svenska Simförbundets Magasin Aqua finns en längre intervju med Harriet Bure. Läs mer här.

Harriet Bure - simmarbild 3