Search
Close this search box.

BB060311AF049

Tidigare finans- och idrottsministern Bosse Ringholm är månadens RV-profil.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?

Jag har idrottat sedan jag var barn. Började vid fem års ålder som Kalle-bakom,
d v s hämtade bollar som de stora grabbarna sköt utanför fotbollsmålet. Jag har varit mångsysslare när det gäller idrott: fotboll, handboll, ishockey, bandy, friidrott, tennis, bordtennis, orientering, skidor, löpning osv. Spelade bl a fotboll som junior i Skövde AIK och fick även spela A-lagsmatcher innan politiken tog över.
Idrotten har alltid fascinerat mig för den fysiska prestationen, tävlingsmomentet samt kamratskapet och lagandan.
Jag brukar sammanfatta mitt liv som idrott och politik.

Vem är Bosse Ringholm?
Mitt politiska liv började med att jag startade en SSU-klubb när jag var 16 år tillsammans med några kamrater. Jag blev ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU 1967 när jag efterträdde Ingvar Carlsson. Jag har varit landstingspolitiker med trafik, sjukvård och finanser som huvudinriktning. Riksdagsledamot. Generaldirektör. Finansminister och vice statsminister tillika IDROTTSMINISTER.

Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
Under 16 år var jag ordförande i Enskede IK som är en fotbollsklubb med över
2 000 medlemmar. Mottot är att alla ska få spela. Klubben försöker få med ungdomar som inte vuxit upp i Sverige. Jämställdheten mellan tjejer och killar är särskilt viktig.
Jag är flitig besökare på olika idrottsevenemang, mycket fotboll men också annat som gymnastik där en dotterdotter är mycket aktiv.

Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
En glad amatör i ungdomsåren i olika bollsporter men också annan idrott. Sedan tog politiken över.

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
Jag spelar tennis två gånger i veckan med några kompisar sedan 40 år. Går på gym och springer dessutom ett par gånger i veckan. Golfar sporadiskt. Åker gärna skidor nu på vintern. Cyklar. Sprang tidigare maraton och andra långlopp.

Följer du idrotten i TV och tidningar och som åskådare vid tävlingar?
Ja, alldeles för mycket enligt min fru. Men idrotten är livet…

Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
Mina fotbollstränare och ledare från ungdomen Gunnar Ehn, Rolf Ånborg och Sven ”Fiskarn” Johansson (en gång allsvensk domare i både fotboll och handboll).

Vad engagerar dig idag?
Jag har alltid vurmat för breddidrotten och det ideella ledarskapet.

Vad ser du fram mest emot under 2018?
Jag bidrog under min tid som finans- och idrottsminister till kraftigt höjda anslag till idrotten. Jag hoppas på ett nytt handslag mellan idrotten och politiken. Idrotten kan skapa mening i många unga människors liv och bidra till ett bättre och mer jämlikt samhälle.

Vilka tre idrottskvinnor/män, nu aktiva eller historiska, skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
Gunnar Nordahl är för min generation helt outstanding. Han förde ut Sverige på den internationella fotbollsarenan. Den fantastiske kanotisten Gert Fredriksson har jag alltid beundrat. Vår tids Sarah Sjöström överträffar allt.

Vad betyder föreningen RV för dig?
En trevlig möjlighet till kontakter och framförallt information.

Foto: Bildbyrån