Search
Close this search box.

böret 27 mars 2017[4]

Böret Karman Pallin, styrelseledamot och klubbmästare i RV.

Varför blev du intresserad av idrott när du var ung och på vilket sätt var du aktiv i idrotten som ungdom?
Idrottsämnet i skolan tyckte jag alltid var roligt. Mest gillade jag när vi hade utegympa och fick hålla på med friidrott. Jag var ganska duktig i både höjd- och längdhopp och var med några år i skol-DM men när de bästa samlades räckte inte mina resultat så långt. Jag hade i alla fall mycket bra betyg i ämnet under hela min skolgång. Någon ”karriär” inom idrotten kan man inte tala om men jag har hållit igång under hela livet på olika sätt. Mest aktiv – vad gäller nerlagda timmar – har jag nog haft i senare delen av mitt liv då jag nu går och tränar 4–5 gånger i veckan. Nu är det olika typer av styrketräning och cykling som jag ägnar mig mest åt och jag kan nog ärligt säga att jag kanske är äldst på passen – men definitivt inte den som är svagast eller sämst.

Berätta om ditt yrkesval och ditt yrkesliv.
Efter skolan hade jag planer på att bli lärare – gärna gymnastiklärare. Men min pappa fick ett utlandsjobb och tillfälle bjöds för mig och min syster att hänga med ut i världen så den chansen missade jag inte. Det blev bl a två år i Algeriet i början av 70-talet. En otroligt lärorik tid som har präglat hela mitt liv.
Efter några år av studier skulle jag ha ett långt skönt sommarlov. En kompis skulle börja sin sjukgymnastutbildning och tyckte jag var som klippt och skuren att söka hennes vikariat på Riksidrottsförbundet. Sagt och gjort det gjorde jag och fick tjänsten i augusti 1978. Vikariatet blev sedermera en fast tjänst och jag blev kvar. Jag har haft ett jättekul jobb på RF och jag ska erkänna att jag aldrig gått till jobbet och tyckt att det varit tråkigt. Jag har varit med om en spännande resa och haft privilegiet att jobba nära fem stycken GS:ar under årens lopp. Att jag dessutom haft förmånen att få jobba på samma ställe som mannen i mitt liv gör ju inte saken sämre. Men nu är det dags att gå vidare – den sista juni lämnar vi båda RF och kommer att ägna mer tid åt andra saker som ligger oss varmt om hjärtat. Allra närmast finns våra tre barnbarn som vi nu får chans att besöka oftare. Resor och att läsa alla de böcker som inte hunnits med ligger också högt upp på listan av saker ”att göra”.
Vilka idrottsledaruppdrag har du varit engagerad i?
Mina idrottsuppdrag under åren har övervägande gällt våra barns idrottande. De var nyfikna och ville testa flera idrotter. Vilket bl a har gjort att vi har tillbringat tidiga helgmorgnar vid olika uterinkar i Stockholmsområdet (konståkning) och transporterat barn och häst till olika hästtävlingar – vi hade t o m ”egen ” hyrd häst flera perioder. Härliga minnen att tänka tillbaka på. Nu tränar jag själv som jag nämnde ovan och gillar att titta på sporten på TV. Skidåkning och friidrott är mina favoriter. Vasaloppet är ett måste och även femmilen på skidor är en höjdpunkt.
Finns det någon eller några idrottsledare som betytt mycket för dig?
Många kända och mindre kända idrottsledare har jag träffat i olika sammanhang under åren på RF. Minns med glatt hjärta de gånger RF:s ordförande Prins Bertil kom in till flickorna i sekretariatet på flera Riksidrottsmöten för att koppla av en stund från förhandlingarna och där bjöd på spännande och roliga berättelser ur sitt idrottsliv.

Hur ser du på idrottsrörelsens utveckling och betydelse?
Det har onekligen hänt otroligt mycket inom idrottsrörelsen under min tid på RF. Det mesta har varit positivt och bidragit till samhällsutvecklingen i stort och ibland frågar jag mig hur Sverige hade sett ut om inte många av våra ungdomar hade fått sin fostran i idrottsrörelsen. Utmaningarna blir dock större och uppdragen tyngre sett ur ett samhällsperspektiv. Fusket får tyvärr allt större uppmärksamhet som t ex doping och matchfixing. Många svarta rubriker har vimlat förbi under årens lopp. Nu siktar vi mot 2025 i vårt strategiska arbete där vi bl a värnar om föreningsformen som bygger upp hela idrottsrörelsen, och vi får aldrig glömma att vårt viktigaste uppdrag på central nivå är att stötta de lokala idrottsföreningarna så de kan föra den goda idrottsrörelsen framåt.

När blev du RV-medlem och vad är din uppgift inom föreningen?
Jag har varit medlem i RV sedan 2011 och suttit i styrelsen sedan 2012. Innehar klubbmästartiteln och den har jag nog inte levt upp till fullt ut. Men jag hoppas att få lite mer tid för detta när jag slutar mitt yrkesliv inom kort. Jag hade äran att få vara med och arrangera RV:s 100-årsjubileum och det var verkligen en rolig upplevelse. Många skratt blev det när Lennart Karlberg och Anders Borgström övade in sina repliker till skådespelet. Det var väldigt roligt att så många kom till jubileumsdagen och jag tycker att det blev en mycket trevlig tillställning. Nu laddar vi för 200!