Sök
Stäng denna sökruta.

Annika Sylvén - porträtt 2

Tidigare RV-ledamoten Annika Sylvén är augusti månads RV-profil.

Vem är Annika Sylvén?
– Hon är nyfiken och vetgirig. Större delen av mitt yrkesmässiga liv har jag varit revisor, redovisningskonsult och coach med inriktning chefsutveckling. Innan dess har jag varit ekonomichef och personalchef i några koncerner.

På det ideella området har jag varit styrelseledamot på alla nivåer inom idrotten. Det började 1975 som kassör i min förening och sedan har det bara rullat på och slutade (?) som skattmästare i RV. På föreningsnivån har jag i stort sett alltid haft uppdrag. Under senare år som revisor i några föreningar. Under en period var jag också coach för svenska landslaget i dykorientering.

Vad gör du nuförtiden?
– Fortfarande nyfiken och vetgirig. Nu är jag pensionär och trodde att mina uppdrag inom idrotten var slut, men jag har just fått förfrågan om jag vill bli revisor för en bollsportsförening. Jag är fortfarande yrkesverksam men har dragit ner en hel del.
I det andra livet tar mitt engagemang för djur och natur stor plats. Varje dag är jag i skogen med mina hundar ca 1,5 – 2 timmar per tillfälle med tydligt ledarskap och roliga aktiviteter. Jag praktiserar det positiva ledarskapet jag hämtat från idrotten – tydliga krav och empati.

Är det något särskilt du brinner för just nu?
– Det jag brinner för är det jag alltid brunnit för nämligen det sunda ledarskapet. Det gäller både ledarskap för människor och djur. Inom idrotten är det engagemanget och ideella ledarskapet.

Vilket utrymme har idrotten haft i ditt liv?
– Idrotten kom på ett sätt sent in i mitt liv. Jag ville bli simmare men min far var så rädd för vatten att jag inte fick börja i en simklubb. Jag älska –r -de vattenaktiviteter så när jag blev myndig tog jag min revansch. Jag blev sportdykare men någon tävlingslust fanns inte längre. Det blev ledarskap istället och det har varit (är) en fantastisk resa. Jag har lagt ner enormt mycket av mitt liv i idrottsrörelsen som ledare och jag har fått enormt mycket tillbaka.

Du har en bakgrund inom Sportdykningsförbundet och har också arbetat i SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse. Vilken kontakt har du med den organiserade idrottsrörelsen idag?
– Om det var enormt mycket förr så är det enorm lite nu i mina mått mätt. Men som sagt var jag har ju fått en förfrågan igen och vem vet vad som händer imorgon.

Sysslar du med någon form av träning eller tävling idag?
– Tävlat har jag ju inte gjort och träningen består mest av hund- och trädgårdsaktiviteter. Efter att min far dog har jag varit upptagen av annat men hoppas att det skall lugna sig och jag skall kunna fokusera mer på egen träning. Sluta röra på mig kan jag inte.

Vad ser du fram mest emot under 2016?
– Jag ser fram emot att få lugn i tillvaron och att få mer av kroppsglädje. (DET är vad idrott är för mig, kroppsglädje!)

Har du några andra intressen eller engagemang utanför idrottsrörelsen?
– Mina stora intressen är djur inklusive homo sapiens och natur, både vild och tämjd.

Vilka tre idrottskvinnor/män, nu aktiva eller historiska, skulle du vilja ta en fika med nästa vecka?
– Solveig Sundeqvist (gamla goa minnen), Stefan Holm (ledarskap) och Karl Frithiofson (ledarskap).

Du har varit RV-medlem i drygt tio år. Vad betyder föreningen RV för dig?
– Föreningen betyder för mig att jag fortfarande är en del av idrottsrörelsen som betytt så mycket för mig och som jag också har betytt något för. Vi får inte glömma hur viktigt det ideella engagemanget och ledarskapet är.