Sök
Stäng denna sökruta.

Svea Lindberg

Svea Lindberg avled 2013-07-28. Hon föddes 1910-05-29 i Ed, Sollefteå, som dotter till folkskollärare August Undin och hans maka Johanna. Familjen flyttade 1922 till Sundsvall, där Svea tog studenten. 1932-34 utbildade hon sig i Stockholm till gymnastikdirektör och sjukgymnast på Gymnastiska Centralinstitutet (GCI, sedermera GIH). Hennes fästman Pontus Lindberg, som varit folkskollärare i Sundsvall några år, gick samtidigt på GCI. Efter examen gifte de sig 1934 i Sundsvall där de bodde och arbetade till 1940. Efter ett år i Malmberget flyttade familjen till Luleå, där inledningsvis Pontus och sedan också Svea hade gymnastiklärartjänst vid folkskoleseminariet.

1947 när Pontus blev föreståndare för RF:s Idrottsinstitut på Bosön flyttade familjen dit, och Svea fick också tjänst på Bosön fram till pensioneringen 1970. Hennes arbetsuppgifter utöver lärar- och ledarskap på kurser och Idrottsfolkhögskolan omfattade också förläggningsplanering och arbetsledning inom kök och städning. På det nationella planet togs Svea i anspråk bland annat i kommittén för kvinnlig idrott och hon föreläste en hel del runt om i landet. Som pensionär ledde hon under tio år en pensionärsgymnastikgrupp och tillsammans med Pontus var hon också ledare för några pensionärsfjällfärder.

Under GCI-tiden kom Svea för första gången i kontakt med fjällen, och familjen kom så småningom att göra ett mycket stort antal fjällresor med veckoboende eller stugturer vinter- eller sommartid. Svea och Pontus gjorde också under sin yrkesverksamma tid ett antal studieresor utomlands till anläggningar som hade uppgifter liknande Bosöns. Även privat reste Pontus och Svea en hel del, och efter Pontus död 1988 fortsatte Svea att resa utomlands, men nu ofta tillsammans med någon av sina systrar. Resmålen varierade från Kina i öster till Hawaii i väster.

Svea och Pontus fick barnen Birgitta och Sten i Sundsvall, Anita (avliden) i Luleå och Monica på Lidingö. Svea var själv näst yngst i en syskonskara som bestod av en pojke och nio flickor, och endast lillasyster Gertrud, 101, återstår nu av den familjen.

Svea-bordsuppbrott-75

Svea bryter upp från bordskanten, veckan innan hon fyller 100 år!

Svea var själv övertygad om att träningen bidrog mycket till hennes hälsa. På den översta bilden bryter Svea upp från bordskanten vid 75 års ålder. Den undre bilden är tagen veckan innan hon fyller 100 år.

Lämna ett svar