Sök
Stäng denna sökruta.

Det var inte många stolar lediga i Riksidrottsmuseets café när Riksidrottens Vänner rockade loss under måndagskvällen den 18 mars. De 35 deltagarna bjöds på en härlig kombo med både Elvis Presley och väder/klimathotet. Först ut var Pia Hultgren, TV- och Vasaloppsmeteorolog, major i Försvarsmakten, seglingsentusiast och ett SM-silver i maraton 1994 på meritlistan. Det var just seglingen som fick henne intresserad av meteorologi som för övrigt är en ganska ny vetenskap. Även om man gjorde vissa mätningar redan på 1700-talet så var det inte förrän i slutet av 1800-talet som det betraktades som vetenskap där Norge, Sverige tillsammans med Storbritannien var föregångsländer beroende på det skiftande vädret på våra breddgrader. Pia inledde med en intressant och lärorik lektion i skillnaden mellan väder och klimat, samt den komplexitet och alla de parametrar som en väderprognos innebär.

Lite mer dystrare tongångar blev det när koldioxidutsläppen kom på tal. Vi ser ju stora förändringar i Sverige idag som högre temperaturer för alla årstider, längre sommarsäsong och kortare vintrar, ändrade temperaturextremer, mer nederbörd och kortare snösäsong/mindre havsis. Ett faktum som påverkar idrottens förutsättningar, inte minst för vinteridrotterna, som t ex tävlingar som bara kan arrangeras på högt belägna orter eller där många tävlingsarrangörer är helt eller delvis beroende av konstsnö. Det som oroade Pia mest var att haven blir allt varmare. Medelvärdet i Atlanten var under 2023 hela 21 grader (mellan Oslos breddgrader ner till ekvatorn). Det är således mycket bråttom att suga upp koldioxiden ur atmosfären för att utvecklingen ska kunna vända. Men än finns det hopp avslutade Pia där forskningen gör stora framsteg och poängterade att alla behövs. Vi behöver alla prata, tänka, anpassa oss, acceptera och, inte minst, agera och göra det tillsammans.

Efter en stunds fika var det Stig ”Stickan” Carlssons tur att äntra scenen. Stickan, Elvisfan sedan barnsben, RV-medlem sedan 2012 och känd av många i lokalen med tanke på hans förflutna som generalsekreterare i Svensk Parasport och Orienteringsförbundet i såväl Sverige som Norge. Han är dessutom en duktig pingisspelare och bl a deltagit på veteran-VM i Las Vegas 2018 och tränar nu inför VM i Rom till sommaren med 6 100 deltagare. Men kvällen handlade om hans lite ”dolda” intresse, Elvis Presley. Med bilder, musik, videos, anekdoter, kuriosa berättade han om ”Kungen av Rock’n Roll” från den dramatiska födelsen i Tupelo 1935 till det tragiska slutet på Graceland i Memphis 1977. Och som han levererade. Kunnigt, fängslande, inspirerande och med stor portion humor. Skratten var många när han på knagglig skolsvengelska med Tidaholmsdialekt läste ur det brev han som ung grabb i slutet av 50-talet skickade till Elvis med förhoppning att han skulle få ett foto med autograf i retur. Han fick inget svar men sannolikt stimulerade brevet Elvis då låten ”Return to Sender” kom ut något år senare sa Stickan med glimten i ögat.

Man kan med fog påstå att Elvis Presley var en av 1900-talets största artister med inemot två miljarder sålda skivor. Än idag säljs det både vinyl och cd. Ett sann fan vill ha skivan i handen!
The King var även skådespelare där han deltog i trettiotalet spelfilmer fram till 1969. Debutfilmen hette ”Duell i Texas” och spelades in 1956.

Avslutningsvis sjöng vi alla ”I can´t help falling in love with you” under ledning av RV:s störste Elvisfan.
Två mycket uppskattade framträdanden och en trevlig kamratträff.

Jan Engström

Se fler bilder från träffen här.