Sök
Stäng denna sökruta.

Hundratusentals svenskar har genom åren åkt det klassiska Vasaloppet – världens största långlopp på skidor. Denna tävling har sporrat svenska folket till miljontals timmar av träning och naturupplevelser.

Det är precis detta som allt handlar om – att hålla Sverige i rörelse. När Morasonen Anders Pers grundade Vasaloppet för hundra år sedan var det främsta syftet att motverka stillasittande. Ordet motion användes ännu inte, men det fanns en gryende insikt om att rörelse hänger tätt ihop med hälsa.

Behovet av träning har för varje år blivit allt mer angeläget och i en tid där större delen av svenska folket arbetar framför en skärm är Vasaloppet bland de viktigaste sporrarna till vardagsmotion. Vasaloppet har utvecklats från en enda skidtävling till en verksamhet som erbjuder ett lopp för alla smaker, sommar som vinter. Idag kan du åka skidor i fäders spår under Nattvasan, Ungdomsvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Du kan även cykla Cykelvasan och springa Ultravasan och Trailvasan. Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora.

Vasaloppet är ett mytomspunnet kraftprov och historierna är många. Varför går det åt fel håll? Vilka rekord har aldrig slagits? Varför var kvinnorna i spåret så skrämmande? Hur kunde Mora-Nisse vinna så överlägset? Och varför serveras just blåbärssoppa?

Denna färgstarka bok är en gigantisk guldgruva vilken omfattar 27 kapitel samt presentation av alla segrare genom tiderna, fylld av bilder, historier, anekdoter och fakta.

Boken är skriven av Petter Karlsson och utgiven av Bokförlaget Max Ström.