Sök
Stäng denna sökruta.

Riksidrottens Vänner har beslutat om årets utdelning av stipendier. RV-stipendet har tilldelats Susanne Erlandsson. Olga och Gösta Olander-stipendierna har tilldelats Tindra Sjöberg och Emil Johansson. Torsten Tegner-stipendet har gått till Jacob Hård och Bo Ekelund-stipendet till Anders Palmqvist.Susanne Erlandsson, Haverdal fotboll, har tilldelats RV-stipendiet 2020.
Stipendiet ska ”Hedra en man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”. Stipendiesumman på
25 000 kronor ska enligt statuterna skänkas vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat. Susanne har valt att skänka pengarna till fotbollsföreningen Malmö City FC:s damlag, ”Las Presidentas.
– Den verksamhet som bedrivs inom ramen för damlaget ”Las Presidentas” är imponerande. Verksamheten ger möjlighet för alla oavsett ålder och kunskapsnivå att spela fotboll på sina egna villkor. Idrott hela livet när det är som bäst! Laget skapar glädje och gemenskap vid såväl träningar som matcher och deras matcher är riktiga folkfester! Det är ett nöje att ha fått möjlighet att leda träningsläger och att ha fått möjligheten att vara gästcoach för dem, säger Susanne.

Susanne började med idrott redan i uppväxtåldern. Hon började rida och spela fotboll och handboll. Inom familjen fanns ett stort hästintresse varför Susanne tidigt började rida och tävlade på klubbnivå i dressyr.
Hon började spela fotboll i IS Halmia. 1970. 1973 gjorde hon landskamps-debut i damlandslaget – den första landskampen som Sveriges damlandslag spelade. Totalt blev det 13 landskamper. Susanne hann också bli stor tjej innan en knäskada satte stopp för den aktiva karriären.

Susanne är utbildad gymnastikdirektör på GIH Örebro. Hon har varit fotbollsledare och tränare för klubb- och distriktslag. Ledarkarriären har lett till styrelseuppdrag i Svenska Fotbollförbundet, 20 år i förbundsstyrelsen varav åtta år som vice ordförande. Hon har också varit ordförande i EFD, elitfotboll dam under 15 år. Susanne har också haft uppdrag inom FIFA och UEFA, som kommittéledamot och som matchdelegat vid EM och VM. Hon är också ledamot och vice ordförande i RF/SISU Idrottsutbildarna.

Olga och Gösta Olander-stipendierna

Tindra Sjöberg, Sundsvall Brottning. Tindra är den första kvinnliga brottaren i Sundsvalls historia som deltagit i junior-EM och den första som tog medalj på ett europeiskt mästerskap. Juniorguld 2019, Ungdoms-SM två guld, Junior-SM ett guld, Senior-SM två silver, och ett guld. Studerar på brottningsgymnasiet i Klippan. Uppmärksammat vid ett flertal tillfällen att Tindra är en bra kamrat och förebild.
Vid Framtidsgalan i Sundsvall 2019 fick hon ta emot en utmärkelse som ett gott föredöme samt hennes avståndstagande till doping.

Emil Johansson, Täby Badmintonförening. Emil satsar på egen badmintonkarriär kombinerat med studier och ledaruppdrag för både klubben och förbundet. Främsta idrottsliga meriten är att han som 19-åring vann Svenska Grand Prix, vilket är den högsta nivån inom svensk elitbadminton för seniorer. 2019 ”klättrade” Emil från 27:e till 5:e plats på Sverigerankingen i herrdubbel.
Parallellt med elitsatsningen är Emil aktiv som ledare för U15 landslaget under utlandsresor och läger. Emil blev 2019 antagen till läkarlinjen på Karolinska Institutet men tackade nej för att satsa på idrotten.

Olga och Gösta Olanderstipendierna är på 10 000 kronor vardera.

Torsten Tegner-stipendiet

Journalisten Jacob Hård började arbeta vid Radiosporten 1980 för att 1986 övergå till Sveriges Television (SVT). Jacob har allt sedan dess varit SVT:s mest anlitade kommentator/reporter i rapporteringen från längdskidåknings- och friidrottstävlingar. Men även i en lång rad idrotter, bl a basket, orientering och volleyboll har Jacob Hård varit en flitig kommentator/reporter.
OS, VM och EM-tävlingar i mängd har haft Jacob Hård som kommentator. Han var också projektledare för SVT:s Vinterstudion ett antal år fram till 2013.
Jacob har även varit en duktig 800-meterslöpare och tävlat för IFK Lidingö och har bland annat vunnit många guld i Svenska Dagbladsstafetten.
Jacob är en mycket kunnig idrottsjournalist som under en lång tidsperiod skaffat sig insikt och perspektiv på idrottens utveckling inom många idrotter.

Torsten Tegnérstipendiet är på 15 000 kronor.

Bo Ekelund-stipendiet

Anders Palmqvist, Ullevi/VIKINGEN Friidrott Göteborg. Anders är en välkänd tränare inom friidrotten i Göteborg och hans engagemang är utöver det vanliga. I Anders grupper tränas/fostras ett stort antal landslagsmän och kvinnor. Utöver enskilda blivande elitidrottare fördelar han också sin tränartid till större ungdomsgrupper i kontinuerlig träning, men också sammandragningar och lägerverksamhet.

Bo Ekelundstipendiet är på 10 000 kronor.