Sök
Stäng denna sökruta.

Ett femtiotal RV-kamrater mötte upp då styrelsen inbjöd till studiebesök på SVT-Sport i TV-huset i Stockholm den 20 november 2018. En trivsam kväll som inleddes med kaffe och smörgås i TV-caféet med många kära återseenden och mycket surr innan vi hälsades välkomna av SVT-sportchefen Åsa Edlund-Jönsson. Hon presenterade företaget SVT i allmänhet och SVT-Sport i synnerhet. Nyckelorden för “Public Service i Allmänhetens tjänst” är oberoende, integritet och självständighet i förhållande till staten och andra intressen i samhället. Åsa poängterade särskilt att SVT är en bra och mycket jämställd arbetsplats. Av företagets totalt 2100 medarbetare på 34 orter är det 46 procent kvinnor och 54 procent män med jämnt löneläge mellan könen. De tre olika bolagen (Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion) har alla tre dessutom kvinnliga chefer.

Utöver alla TV-sändningar består SVT-Sport idag också av SVT Play, Svtsport.se (plus appar), text-TV, Facebook, Twitter och Instagram. Bland målsättningarna betonades särskilt ambitionen att bevaka idrotten ur ett bredare perspektiv. Två exempel är en mer uttalad jämställd sportbevakning och serien Regnbågshjältar där idrottare som kommit ut som gay får komma till tals.

– Vi har i många år talat om jämställd sportbevakning men skillnaden nu är att vi regelbundet följer upp med statistik och analyser att vi lever upp till målet, sade en stolt Åsa Edlund Jönsson.

Som avslutning presenterade Åsa ett intensivt sportår 2019 där SVT-Sport kommer att bevaka tio olika världsmästerskap varav många kommer att gå i Sverige.

Under ledning av förhandlings- och sponsorchefen Jan Olsson var det så dags för en rundvandring där första stopp var själva sportredaktionen och ett kortare möte med SVT-Sport profilen Mats Nyström. Mats berättade frikostigt om sitt arbete innan han hastade iväg till kvällens sändning. De två SVT-profilerna, tillika RV-kamraterna, Bo Hansson och Leif Forsberg, fanns bland besökarna och kunde ge sitt perspektiv, inte minst på den tekniska utvecklingen. Det var inte alltid bättre förr!

På redaktionen stod också det synliga beviset på att SVT-Sport vunnit priset som Världens bästa sport-TV kanal. Detta i konkurrens med 1 700 tv-kanaler från 116 länder och pokalen delades ut på sportfilmfestivalen i Milano i november i år.

Jan Olsson guidade oss vidare genom alla studios som används till olika produktioner. Fascinerande att se från detta perspektiv istället för från TV-soffan. Inte minst all armatur och alla strålkastare stimulerade till en del frågor och kommentarer. Stor nostalgikänsla blev det också i den korridor vars väggar var klädda med foton, bilder, illustrationer, tavlor m m över forna tiders profiler inom TV- och radiosfären, liksom montrar med äldre utrustning för TV-produktion.

Tillbaka i konferensrummet presenterade Jan en del undersökningar som totala TV-tittandet, vad svenska folket tycker om sport och TV, intresse för olika sporter, sport och publiken
m m. Intressant information som vi sannolikt får anledning att återkomma till i någon form, kanske i ett kommande nummer av Bulletinen.
Efter en liten frågestund var det så dags att tacka för besöket och ge sig hemåt i den mörka novemberkvällen.

Jan Engström

IMG_2191

IMG_2193

IMG_2187

IMG_2190

IMG_2192