Search
Close this search box.

År 2012 har det gått hundra år sedan Stockholm stod som arrangör av de olympiska sommarspelen. Tävlingarna, som främst genomfördes på Stadion, blev en organisatorisk succé och arrangemanget omtalas som ”The Swedish Masterpiece” i olympisk historiebeskrivning. De olympiska spelen i Stockholm 1912 innebar ett viktigt steg för den moderna tävlingsidrotten i Sverige. De var samtidigt en betydelsefull milstolpe för den olympiska rörelsen och spelens fortsatta framväxt.

Stockholms stad vill uppmärksamma OS 1912 och samarbeta inför ett 100-årsjubileum som riktar blickarna på Stockholm som en idrotts- och evenemangsstad i världsklass samt profilera Stockholm – The Capital of Scandinavia.

Målet är att sätta idrotten i centrum och göra ett avstamp för fortsatt idrottssatsning i Stockholm samt att ge förutsättningar för kultur och idrott att närma sig varandra. Man vill ge kunskap om vad de olympiska spelen innebar för dåtidens Stockholm och samtidigt visa vad idrotten betyder för Stockholm i dag.

Särskilt ska ungdomsidrotten lyftas fram under jubileumsfirandet. Man vill också att kulturen ges en tydlig plats, främst genom Kulturfestivalen 2012.

Jubileumsåret ska utgöra ett avstamp för idrottsrörelsen in i framtiden och firandet riktas mot stockholmarna, landet i övrigt samt internationellt.

Det blir ett jubileum där det händer något från januari till december 2012, där olika idrotter visar upp sig och där man knyter samman idrott och kultur.

Stadion i Stockholm är världens äldsta olympiaarena som fortfarande används för tävlingsidrott. Olympiastadion, som är ett unikt kulturarv, blir i likhet med 1912 en självklar huvudarena för firandet 2012.

Jubileets officiella tema är ”Stockholm 1912–2012. Arena Stockholm. Hundra år av idrott & kultur”.

Aktiviteter

Jubileets höjdpunkt planeras till den 6 juni 2012 på Stockholms stadion, det datum då OS 1912 ägde rum.

De idrotter som förväntas delta är de som var representerade i OS 1912. Samtliga dessa specialförbund är kontaktade och planerar för en manifestation den 6 juni 2012 på Stadion. Vad programmet kommer att omfatta är ännu så länge på idéstadiet. Några axplock ur idébanken:

– Roddtävlingar och simning på Djurgårdsbrunnskanalen
– Skytte och ridsport (dressyr), modern femkamp på Gärdet
– Brottning, tennis och dragkamp på Stockholms stadion
– Seglingar på Riddarfjärden (3–5 juni)
– Cykeltävling på Stadions rundbana
– Friidrotts- och gångtävlingar på Stadion
– Fäktning, gymnastik och tennis på Stadion

Utöver den 6 juni 2012 planeras idrottsaktiviteter på andra tidpunkter under året, som exempelvis seglingar i Nynäshamn, på samma bana som användes 1912, maratonlopp på ”gamla
maratonbanan” och så vidare.

Läs mer på hemsidan för 100-årsjubileet här.

Lämna ett svar