Skidorientering förr och nu

Det finns idrotter och aktiva som omges av en viss nimbus och status. 100-meterssegraren i OS och Vasaloppssegrarna är ett par exempel i dagens idrott. I början av 1900-talet och några årtionden framöver hade budkavleåkarna på skidor den statusen. De betraktades som tysta, hårda, uthålliga och ansågs klara av strapatserna som en budkavel utgjorde.

Av Lars Wickström, Hofors

Skidorienteringen och längdåkningen blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet. 1887 arrangerade SK Vidar, Sundsvall, den första kända skidorienteringen och till att börja med märktes banorna ut. Det blev arbetsamt att arrangera och sedan 1896 har man tävlat på banor där åkarna fritt fick välja väg.

1900 kom genombrottet då Skidfrämjandet arrangerade en budkavletävling med start i Bollnäs och via växlar i Hudiksvall och Sundsvall kom man till målet i Härnösand. Några mellankontroller fanns inte och segrartiden för vinnande Härjedalens IF var drygt 28 timmar. Varje åkare hade mer än 9 timmars åktid/sträcka. En prestation av rang om man betänker den utrustning som då använde. Långa skidor och att vallningen var ett hokuspokus av olika ingredienser. Dessutom tävlade man i vardagskläder fjärran från dagens tävlingsdräkter.

Banorna

Banorna tog sig fram via landsvägar, sjöisar, timmervägar och liknande. Banorna offentliggjordes tidigt och det förekom att åkare träningskörde på banan. Sedan skärptes bestämmelserna och på 1920-talet blev banorna hemliga fram till start. Budkaveln bestod, liksom idag, av tre sträckor varav en nattsträcka. Till en början var det tillåtet att ha en reserv på varje sträcka men från 1940-talet fanns bara reserven kvar på första sträckan och blev senare helt borttagen. Nattsträcka förekommer inte heller i dagens budkavlar.

Mästerskap

Skidfrämjandet arrangerade mästerskapen från 1910, och 1934 tog Skidförbundet över och från 2012 har Orienteringsförbundet ansvaret. Den längsta SM-budkaveln, 160 km, var 1913 då starten gick i Östersund och målet beläget i Torpshammar. Fram till 1960 var segrartiden, utom en gång, alltid över 10 timmar. Dagens budkavlar har kortare sträckor och åks snabbt och segrartider över fem timmar förekommer inte. Bland de mer framgångsrika budkavleklubbarna märks IK Jarl, Rättvik, Östersunds SK, Uppsala IF fram till dagens Hallby, Stora Tuna och Alfta-ÖSA. Damerna tävlar också numer om SM i budkavel. SM individuellt instiftades 1951 för herrarna medan damerna fick vänta till 1972.

Skidorienteringen moderniseras

Skidorienteringen ändrade karaktär på 70-talet när snöskotrarna kom. Då behövdes inte vägar och liknande i större utsträckning utan nu kunde spår i terrängen köras upp. Idag är skidorientering en kompakt idrott med ett relativt litet tävlingsområde som genomkorsas av spår och sätter orienteringskunnigheten på prov. Kartorna är moderna orienteringskartor och det förekommer också specialkartor för sporten. Till en tävling kan 100-150 km spår köras upp och man försöker också arrangera så att tävlingarna blir tillgängliga för åskådare. Åktekniken är fristil och numer förekommer det att tävlande har ett chip runt handleden som registrerar när åkaren passerar en kontroll. Vid SM i Östersund 2012 hade åkarna försetts med GPS-sändare så åskådarna kunde, via storbildsskärm, följa åkarna, allt för att popularisera grenen.

Internationella tävlingar

I dag tävlar man både om EM- och VM-titlar. Det första VM-et i Finland 1975 och vid fyra tillfällen har Sverige arrangerat och 2012 går VM i Ukraina och antalet nationer ökar successivt. World Cup arrangeras också och i jan/febr 2012 gick tävlingarna i USA med stora svenska framgångar. Resterande WC arrangeras i Ukraina, Kazakstan och avslutning i Norrbotten i slutet av mars.

Sverige är en framgångsrik nation och tillsammans med Ryssland har de dominerat mästerskapen. På 60-talet fanns de framgångsrika bröderna Nils och Östen Sahr, IK Jarl, Rättvik, Stefan Persson, Bollnäs, tog över på 70-talet. Dominanter på 80- och 90-talen var Claes Berglund, Anders Björkman, Bertil Nordkvist, Björn Lans och Jan-Erik Thorn. Namn som Tomas Löfgren och Bengt Leandersson var ledande i början av 2000 och nu finns Erik Rost, Peter Arnesson och Peter Leandersson i toppen.

Damernas stora på 70-talet var Marianne Bogestedt. Därefter tog en damtrio, Annika Zell, Arja Hannus och Lena Hasselström över. De erövrade sammanlagt 20 individuella VM-medaljer och tio i stafett, Stina Grenholm var framgångsrik runt 2000-talet och idag är Tove Alexandersson, Josefine Engström och Helene Söderlund de dominerande.

Skidorientering har många spännande inslag

Dagens skidorientering är en modern idrott där skicklighet, uthållighet och orienteringskunnande sätts på prov. Det är en spännande gren som utmanar utövaren att ta snabba beslut och hålla hög fart i spåret.

Till sist, en för mig, annorlunda tävling. 1962 arrangerad Stugun i Jämtland SM-budkaveln. Jag åkte första sträckan för min förening Hofors AIF och startplatsen var norr om Stugun, i Mårdsjön, en plats som aldrig jag hade besökt. Starten gick inomhus(!) i skolan och det blev trångt när 60 åkare skulle ut ur en dörr och till skidorna. Efter cirka två km passerade jag en gård där jag numera bor. Vid den första kontrollen fanns kontrollanter och en av dem hette Birgitta. Hon blev ett antal år senare min fru!

Sens moral: söker du husrum och fru börja med skidorientering!