Sök
Stäng denna sökruta.

I juni är det 100 år sedan Stockholm stod värd för den så kallade Solskensolympiaden, de första moderna olympiska spelen i historien.
Den 1-10 juni firas detta med en ”Solskensvecka” med aktiviteter runtom i hela Stockholm. Veckans höjdpunkt är Stadionfesten den 9 juni.

Lagom till OS 1912 invigdes Stockholms Stadion som idag är världens äldsta aktiva olympiska arena. Att festen den 9 juni hålls just där är därför en självklarhet.
– Det blir program hela eftermiddagen med idrottsaktiviteter av olika slag och ett avstamp mot London-OS. SOK har också bjudit in alla OS-medaljörer och 700 av dessa kommer att delta. Dessutom blir det kunglig närvaro, berättar Nils-Rune Nilsson, idrottens representant i OS-jubileet.
Stadionfesten är öppen för alla och RV:s medlemmar har chans att få fribiljetter – läs mer här. Drygt 50 medlemmar har hittills erhållit biljett. Dessutom återfinns några RV-medlemmar i inmarschen på stadion bland “gamla” olympier.
Biljetter finns även att köpa via Ticnet. De kostar 100 kronor.
Solskensveckan inleds den 1 juni med Stadions 100-årsdag. Därefter följer Stockholm Marathon den 2 juni, jubileumsseglingar på Riddarfjärden, landskamper och föreningstävlingar. Dagen innan festen på Stadion hålls en jubileumsbankett i Stadshuset, i vilken bland andra IOK-presidenten Jacques Rogge deltar.
Även om huvudaktiviteterna sker i början av sommaren så pågår jubileumsfirandet under hela 2012. Hittills i år har ett femtontal ”jubileumsstämplade” evenemang genomförts.
Inför jubileumsåret fick alla Stockholmsidrotter frågan om de ville vara med och göra evenemang. 120 svar kom in och alla fick vara med.
– I utbyte får de hjälp med bland annat marknadsföringsinsatser. Till exempel genomfördes SM i simhopp inför fulla läktare i Eriksdalsbadet i februari, berättar Nils-Rune.
Den 14 juli går Jubileumsmarathon Stockholm 1912-2012 då löparna springer samma bana som OS 1912. Det vill säga Stockholm – Sollentuna tur och retur.
– Det blir en massa aktiviteter i anslutning till det. Bland annat vill Japans ambassad uppmärksamma den historiska händelsen med den under OS-loppet 1912 bortsprungne japanen.
I slutet av juli hålls Jubileumsregattan 2012 i Nynäshamn, i vilken mellan 5-600 personer väntas delta.
Bakom satsningen på jubileumsåret står Stockholms Stad, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, Stockholms Idrottsförbund och Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande.
– Jubileumsåret innehåller inte bara bakåtblickar utan det är också ett bra tillfälle att se framåt och framför allt att få fler stockholmare att prova på fler idrotter, säger Regina Kevius, statsbyggnads- och idrottsborgarråd Stockholms stad.
Under 2012 sätts det upp minnesskyltar på samtliga tävlingsplatser från OS 1912. Sammanlagt handlar det om 12 platser. Ansvaret för när och hur avtäckningarna sker har delegerats till lokala föreningar. Den 1 juni avtäcks skylten vid Stockholms Stadion, vilket är samma dag som invigningen 1912.
I juni, den 8-10, arrangerar SOK ett Olympic Youth Camp på Bosön. Cirka 500 ungdomar från 30 idrotter kommer att delta.
På programmet under jubileumsåret står även ett antal utställningar, konferenser och stadsvandringar. På Riksidrottsmuseet pågår utställningen ”Den femte olympiaden” och på Kungliga Myntkabinettet utställningen ”OS-minnen 1912”. Båda pågår till den 31 december. På Etnografiska museet visas utställningen ”Jim Thorpe – indian och idrottshjälte 1912” från och med maj till december. Under samma tidsperiod arrangeras idrottshistoriska stadsvandringar på Stockholms Stadion och Östermalms IP.


Nils-Rune Nilsson är RV-medlem sedan 1986. Han har arbetat inom idrotten sedan 1968, då han anställdes som idrottskonsulent i Västergötland. 1971 anställdes han på Riksidrottsförbundet och var under många år intendent på Bosön. En av Nils-Runes särskilda talanger är att koordinera stora aktiviteter som till exempel Riksidrottsmötet, vilket han har hållit i trådarna i cirka 16 gånger. När RF fyllde 75 år 1978 ansvarade han för festen i Stadshuset och 25 år senare, när RF fyllde 100 år, var han också involverad i arbetet.
Den egna idrottskarriären nådde nästan fram till landslagsnivå. Idrotten var cykel och huvudföreningen Fix Helsingborg.
– Jag tillhörde distriktseliten i Skåne och knackade på dörren till landslaget, men nådde aldrig fram. Det var en brödraskara i vägen, skrattar Nils-Rune.
De han syftar på är förstås börderna Fåglum.


Stefan Holm, Gunnar Larsson och Regina Kevius deltog vid programpresentationen av Solskensveckan och Stadionfesten.