GOTT NYTT ÅR – Gott 2011 i vårens tecken!?

Ur Nyårsbulletinen 2011

Ett nytt år har börjat när du läser detta. Vintern började tidigt, det snöar för fullt när jag skriver detta.

I början av december lyssnade jag på Mats Lindgren, vd för Kairos Future, som forskar och
studerar trender i samhället för att se sammanhang och kunna ”förutspå” framtiden. Han beskrev tio trender som de ser ut för 2011.

Året benämns av vissa som Den tidiga våren i skuggan av domedagen. Enligt Maya-kulturens kalender är vi nära slutet av vår historia. De förutspår att den 21 december 2012 ska allt vara över!

Men andra ser att 2011 kan vara året då vi blickar både framåt och bakåt och längtar efter en ny ljus vår i samhället. Modet och kulturen återvänder till det ljusa och framtidsorienterade 60-talet. De globala mega-projekten är tillbaka, framförallt i Kina och andra stora växande ekonomier.

1968 var ett uppbrottets år. Inte bara för att studenterna rev barrikaderna, det var också början på 40 år av att ifrågasätta och riva gamla sanningar. Året var också slutet på 60-talets stora konstruktioner och investeringar i infrastrukturer och bostäder i Västeuropa.

Idag är investeringarna stora i de växande världsmarknaderna, framförallt i Asien. Men även hos oss satsar vi åter på att restaurera det som förfallit och att bygga nytt, till exempel nya fotbollsstadion i Solna, som Sune Hellströmer berättade om på vårt årsmöte. Samtidigt efterfrågar dagens ungdomar – och även vi äldre – inte längre att ”riva barrikaderna” utan vara med och bygga upp ett hållbart samhälle. För dagens ungdomar står resandet över jordklotet inte längre högst på prioriteringslistan. Deras politiska intresse är större än på 60-talet och de prioriterar att ha ett arbete, en partner, ett trevligt boende och ett anständigt liv. Det vill säga, vi är inne i en tid av rekonstruktion – en ny vår.

Låt oss hoppas på att detta stämmer och att vi i RV kan bidra på vårt sätt med bland annat fler och nya mötesplatser för oss medlemmar och med dagens (yngre) ledare.

Det var vad vi lovade på årsmötet och det vi kommer att arbeta för – och där vi hoppas att du vill vara med och säga vad du tycker och önskar.

Detta har vi hittills planerat:
- Lag-EM i Friidrott på Stockholms Stadion den 17–18 juni har vi biljetter till som vi lottar ut till intresserade. De 12 bästa nationerna i Europa deltar med sina bästa atleter.
- Ett studiebesök till under våren. Besöket på SVT i oktober var mycket uppskattat.
- En berättarkväll skulle jag tycka vara jätteintressant! Någon som vill anmäla sig, komma med bra förslag på tema?
- Och så vår gemensamma resa till Bornholm och den nordiska ledarveteranträffen den 3–6 juni. Intresseanmälan behöver vi till första veckan i mars. En bindande anmälan måste vi och Danmark ha senast den 1 maj. Mer om detta kan du läsa på sidorna 26–27.

Kerstin Rosén