Sök
Stäng denna sökruta.

P1000599

Det sägs att med åren går tiden allt snabbare. Kanske gäller det mest det mänskliga åldrandet. Men även i organisationslivet kan känslan infinna sig.

RV, som nu passerat 100-årsstrecket, genomförde det nya seklets första årsmöte – det 101:a – fredagen 20 april på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Och trots att det har gått ett och ett halvt-år sedan 100-årsmötet kändes det som det var det helt nyligen vi möttes. Kanske gör glädjen att återse idrottsvänner från när och fjärran att tiden går fort.

Sextiotalet medlemmar och gäster samlades till ett inledande mingel. Kanske fick några känslan att det skulle gå hett till på mötet eftersom brandlarmet plötsligt uppmanade oss att lämna byggnaden. En galen sensor kunde identifieras och vi fick återgå till minglandet.
Dagen före årsmötet hade RV bjudit in övriga nordiska länders ledare till en verksamhetskonferens. Därmed fick vi också nordiska gäster från våra grannländer som deltagare på årsmötet. På gästlistan fanns också Peter Reinebo, verksamhetsledare hos SOK, och givetvis ett antal stipendiater. Peter var dagens inbjudna talare och stipendiaterna presenteras särskilt på annan plats.

P1000625

Om OS i Pyeongchang och om framtida OS-satsningar – så löd temat för Peter Reinebos medverkan. Att Peter Reinebo är både en stor entusiast och en kunnig olympisk företrädare fick vi många prov på under föreläsningen. Och med stolthet konstaterade Peter att summeringen av vinter-OS 2018 var: ”Ett fantastiskt bra utfall” – 14 medaljer, Sverige 6: a i nationsrankingen, och Sveriges damer etta i nationsrankingen. Bra förberedelser, fin laganda i truppen och överlag ett gott ledarskap. Över 60 procent av de aktiva uppnådde sina personliga mål. En mycket bra siffra!

Men smakar det så kostar det! SOK:s budget för dessa vinterspel var cirka 80 milj. kronor.
Och att allt inte fungerar gav snowboard, freestyle och ishockeyn prov på.

Topp och talang-programmet i SOK var ett annat ämne i Peters föreläsning. Det handlar om att ge möjlighet till aktiva elitidrottare att kunna få bli så bra som man kan bli! Cirka 200 aktiva ingår i satsningen men helst skulle SOK se att man hade resurser för cirka 300. Ungefär 30 procent av deltagarna når toppstatus och bäst går det för de kvinnliga talangerna. En långsiktig trend är att antalet som når toppstatus minskar, vilket oroar SOK. Man planerar just nu för ett rejält omtag av hela satsningen på Topp och Talang. 70 – 90 milj. kronor är prislappen för programmet.

Så handlade det till sist om Sveriges möjlighet och strävan att få arrangera vinter-OS 2026. IOK arbetar numera på ett nytt sätt. Man interagerar med tilltänkta arrangörer och man försöker anpassa spelen efter de olika ländernas förutsättningar. Sju länder är aktuella och Sverige bör ha stora chanser om man får stöd av politiken och samhället för idén. Sverige är en stark OS-nation som aldrig haft ett vinter-OS. Det borde vara tid för det nu.
I planerna ligger ett samarbete med Lettland för rodel och några andra idrotter. Ett längdskidområde med konstsnö i närheten av Stockholm är en förutsättning. Kostnad 1,2 miljarder. En ny stor ishall behöver byggas men båda dessa anläggningar kan ha stor betydelse för framtida idrottsutövning i Stockholmsområdet.
Nytt är att SOK planerar att koppla en stor folkhälsosatsning till ett framtida vinter-OS.
Och kostnaderna då? IOC satsar hela nio miljarder av de 13 miljarder som OS skulle kosta. Egen kostnad blir cirka fyra miljarder och två av dem kan man täcka in med sponsorer och biljettintäkter. Kvar blir cirka två miljarder som ska tas fram under sju år. Inte kan väl det vara omöjligt! – summerar Peter entusiastiskt. Och vem vet?
Och på tal om tiden som går. 1912 hade vi sommar OS med centrum på Stockholms stadion. Kanske får vi se Big-Air-tävlingen genomförd på samma OS-stadion 2026? Häftigt!

Peter fick välförtjänta applåder, blommor och ett stort tack från RV:s ordförande Kerstin Rosén.

Förre årsmötesförhandlingarna delades också RV:s stipendier ut. Stipendieansvarige Nils-Rune Nilsson hade granskat de 124 ansökningarna som kommit in till de sju stipendier som var aktuella detta år. Årets stipendiater presenteras mer ingående på annan plats.

RV-stipendiet, som ska gå till någon ledare ”som verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling” tilldelades Lena Wallin-Kantzy. Stipendiet är 25 000 kronor som av stipendiaten ska lämnas till något angeläget område inom idrotten.
Lena berättade att hon skall lämna stipendiepengarna till unga ledare i Visby för att ge dem möjlighet att åka ut på någon internationell tävling.
Värdegrundsfrågor har legat Lena varmt om hjärtat under hela den tid hon verkat inom idrotten. Mest har det handlat om basketboll och där har hon verkat både nationellt och internationellt.
”Det viktigaste är inte varifrån du kommer utan vart du är på väg” är en av hennes tänkvärda ledstjärnor.

Årsmötesförhandlingarna genomfördes därefter under ledning av Anders Larsson, RV-medlem och ordförande i Svenska Ishockeyförbundet. Och därefter den sedvanliga kamratmåltiden i GIH:s restaurang. Roligt att träffas – vi ses snart igen! Tiden går ju fort – numera!

P1000664
RV:s nyvalda styrelse.

Anders Lundin